Política24/05/2017

Junts pel Sí vol que el Parlament torni de vacances a l'agost per encarar l'últim tram del Procés

La coalició independentista presenta una esmena a la reforma del reglament perquè el període de sessions comenci el 15 d'agost en lloc de l'1 de setembre

Núria Orriols
i Núria Orriols

BarcelonaJunts pel Sí es prepara per tenir "totes les eines a l'abast" per encarar el darrer tram del Procés. Si la coalició independentista ja va iniciar el procediment de reforma del reglament del Parlament per poder tramitar de "forma exprés" la llei de transitorietat jurídica o de referèndum, ara vol habilitar quinze dies d'agost perquè la cambra catalana també pugui tramitar iniciatives parlamentàries. Segons ha pogut saber l'ARA, entre les esmenes que Junts pel Sí ha presentat a la reforma del reglament -el termini s'acabava a les 12 h- hi ha que el període de sessions s'iniciï el 15 d'agost en lloc de l'1 de setembre, tal com està establert ara.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Guanyem quinze dies de marge", asseguren fonts de la coalició, que justifiquen el canvi per la necessitat d'evitar la "paràlisi" que es produeix a l'agost. Tanmateix, el que és cert és que a partir de finals d'agost i setembre, l'agenda del Procés és intensa: la majoria parlamentària té previst aprovar la llei de transitorietat jurídica per poder emparar la consulta i convocar el referèndum sobre la independència. Per poder tenir temps de tramitar les iniciatives legislatives necessàries, Junts pel Sí vol tenir la possibilitat d'iniciar els treballs ja el mes d'agost. A dia d'avui, el Parlament acaba el primer període de sessions el 31 de juliol i fins al setembre es paralitzen els tràmits.

Cargando
No hay anuncios

La coalició independentista té previst tramitar la llei de transitorietat en un sol dia a través de lectura única, tot i que fonts parlamentàries insisteixen que tindran "totes les opcions" sobre la taula fins al final. Junts pel Sí creu que aquesta norma serà impugnada pel govern espanyol al Tribunal Constitucional des del moment que es faci pública i opina que això justifica l'impuls del canvi en el reglament: si es fa d'una altra manera, creuen, l'Estat n'impedirà la tramitació. El canvi passa perquè dos grups puguin demanar la tramitació per lectura única -en un sol debat-, tal com pot fer ara el Govern. Ara bé, aquest fet ha afegit tensió entre la majoria i l'oposició que acusa Junts pel Sí i la CUP de voler "coartar" el debat parlamentari.

Els retrets de l'oposició per a la desconnexió exprésSi es tramita la llei de transitorietat -que canvia l'estatus polític de Catalunya- per lectura única, l'oposició no té l'oportunitat de presentar esmenes a l'articulat, tal com sí que pot fer-ho en el procediment legislatiu habitual. És per això que, entre altres coses, Catalunya Sí que es Pot ha demanat canvis en sentit contrari: vol evitar que es puguin tramitar lleis per lectura única que modifiquen l'Estatut o els drets fonamentals i vol establir un període de deu dies entre que es sol·licita la tramitació i el ple del Parlament per tal que els grups de l'oposició puguin fer propostes de modificació.

Cargando
No hay anuncios

El Consell de Garanties, ineludible

La majoria parlamentària també preveu aprovar diverses lleis en el darrer ple del mes de juliol que poden estar vinculades a les estructures d'estat i sobre les quals ja preveuen que l'oposició demanarà un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries -pel qual l'agost és hàbil-. D'aquesta manera, si prospera el canvi que vol Junts pel Sí, es podrien introduir els canvis necessaris que apuntés l'organisme abans de l'1 de setembre i així accelerar l'aprovació de les normes.

Cargando
No hay anuncios

De fet, un dels tràmits que reglamentàriament és ineludible és el dret dels grups parlamentaris a portar les iniciatives legislatives al Consell de Garanties Estatutàries. Un dels articles que Junts pel Sí es planteja invocar per accelerar al màxim el tràmit de la llei de transitorietat és el 81.3 del reglament del Parlament, pel qual es permet alterar l'ordre del dia d'un ple i introduir una nova iniciativa encara que no s'hagin complert tots els passos reglats si hi ha un acord per majoria absoluta. Això vol dir que, en el cas de la proposició de llei de transitorietat jurídica, Junts pel Sí i la CUP podrien estalviar-se, entre altres coses. la publicació de la iniciativa (com va passar en el darrer ple amb les resolucions de la CUP i Catalunya Sí que es Pot sobre el cas Palau).

Ara bé, la coalició independentista és conscient que aquest article no els empara per saltar-se el Consell de Garanties Estatutàries (CGE). Els grups parlamentaris tenen el dret de recórrer en aquest organisme també en les iniciatives tramitades per lectura única. En aquest cas, el Consell té una setmana per pronunciar-se. Aquest dret no està recollit al reglament, sinó a la llei del propi CGE i, per tant, segons opinen fonts parlamentàries, no es pot eludir encara que s'invoqui el 81.3. Això obliga Junts pel Sí a buscar alternatives per mantenir la celeritat però, alhora, garantir el dret de l'oposició a recórrer a aquest organisme consultiu.

Cargando
No hay anuncios

Cs també presenta esmenes per evitar la lectura única

Per la seva banda, Ciutadans no s'ha quedat de braços plegats i també ha presentat esmenes a la llei que pretén modificar el reglament del Parlament per impedir que una majoria de la cambra pugui tramitar llei per lectura única. Les esmenes que ha presentat el grup, a les quals ha tingut accés Europa Press, detallen que "en cap cas poden tramitar-se per lectura única" les iniciatives legislatives que es refereixin a la reforma de l'Estatut, del reglament del Parlament, el règim electoral, les formes de participació ciutadans i les lleis de naturalesa parlamentària.

Cargando
No hay anuncios

Tenint en compte que Junts pel Sí i la CUP van demanar tramitar aquesta reforma del reglament a través d'una ponència conjunta, Cs ara també ha inclòs a les seves esmenes que per constituir una ponència conjunta es necessités l'acord de tres quartes parts dels diputats de la cambra i que aquesta ponència podrà elaborar el text de la proposició de llei en el termini de tres mesos.

El partit taronja també proposa que per modificar l'ordre del dia se segueixin els tràmits reglamentaris i aclareix que, per saltar-se'ls, es necessita la "renúncia explícita de tots els grups". Aquest punt respon a l'alteració de l'ordre del dia que es va produir en l'últim ple del Parlament quan Catalunya Sí Que es Pot i la CUP van fer per incloure el debat i la votació de les dues propostes de resolució que instaven a la Generalitat a acusar CDC en el cas Palau. Junts pel Sí ja va advertir que aquest fet podria ser un precedent per poder incloure, per exemple, la llei de transitorietat jurídica a última hora i evitar impediments judicials.

Cargando
No hay anuncios

Per evitar que una comissió d'investigació quedi buida de contingut -com ha passat amb la de l'exjutge Santi Vidal-, Cs també ha inclòs a les seves esmenes un punt per tal que els plans de treball dels grups que demanen la creació d'una comissió quedin aprovats just després de crear-se l'òrgan, excepte quan hi hagi "motius excepcionals i fonamentals".

La CUP vol que els imputats marxin

Cargando
No hay anuncios

Després d'anunciar que es presenten com a acusació popular al cas Petrum, la diputada de la CUP Anna Gabriel ha avançat que una de les seves esmenes a la reforma del reglament passa perquè la cambra suspengui de manera immediata un diputat quan estigui imputat. "Suposem que tots els grups ens donaran suport", ha apuntat.