Debat de política general

Junts recepta confrontació a Illa per arrencar més poder a Madrid

ERC condiciona les legislatures catalana i espanyola a "avenços" en el finançament

El president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet.

BarcelonaL'endemà del discurs del president de la Generalitat, Salvador Illa, Junts ha marcat el perfil propi de la seva oposició al Govern. De la "decepció" que els juntaires van expressar ahir després del discurs de Salvador Illa, aquest dimecres han passat a l'atac: "Vostè no està fent respectar Catalunya, vostè està entregat", ha assegurat el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, tot i que ha allargat la mà al president per "plantar cara a Madrid". "L'ajudarem, però no sé si vol", ha considerat, posant d'exemple el sostre de despesa que s'ha d'aprovar al Congrés dels Diputats i al qual Junts s'ha oposat fins ara perquè reclama que es reparteixi equitativament el marge per fer dèficit entre els ajuntaments, les autonomies i l'Estat. Batet ha demanat a Salvador Illa que li faci costat en aquesta reivindicació perquè Catalunya tingui més diners. El president, al seu torn, li ha respost que si vol que la Generalitat tingui més recursos aprovi els pressupostos de Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La petició perquè "es planti" i "defensi els interessos dels catalans" des del finançament fins al traspàs d'immigració ha estat una constant en el discurs de Junts; fins i tot Batet ha parlat de tracte "colonial" de l'Estat a Catalunya fent referència a les declaracions del president castellanomanxec i baró del PSOE, Emiliano García-Page, que va dir que "la riquesa de Catalunya no és dels catalans, sinó de tots els espanyols". Per això, ha demanat al president un compromís amb el concert econòmic i que no prioritzi el fet de ser "un home de partit" davant del president espanyol, Pedro Sánchez, perquè té el repte de resoldre el finançament, Rodalies, l'execució pressupostària i la inversió en infraestructures. Uns problemes que Illa s'ha conjurat a resoldre "sense mirar enrere" ni "buscar culpables". Tot i això, ha recordat que els últims anys han governat els independentistes per espolsar-se les responsabilitats, per exemple, de la davallada del català: "¿Em farà responsable de l'estat del català quan han governat els últims anys?", ha dit el president. Batet li ha demanat que la Generalitat es personi davant casos de discriminació lingüística.

Junts lamenta que Illa no s'hagi plantat davant Page: "Ens tracten com una colònia"

La figura de Puigdemont

D'altra banda, el cap de files de Junts ha lamentat que Illa no s'hagi reunit amb l'expresident Carles Puigdemont, si bé sí que ho ha fet amb els altres expresidents i amb exdirigents de "partits que no existeixen", fent al·lusió al democristià Josep Antoni Duran i Lleida. Una crítica que Illa ha esquivat aclarint que ha volgut esperar a reunir-se amb els juntaires fins a saber si acceptaven el rol de cap de l'oposició. Alhora, Batet ha afirmat que és una "aberració democràtica" que hi hagi dos diputats a l'exili, Lluís Puig i el mateix Puigdemont, fet pel qual no hi ha "normalitat democràtica".

Illa ha retret als juntaires una actitud de manca de "col·laboració" i fins i tot els ha atribuït el fracàs del govern de Pere Aragonès. I Batet ha acabat la seva intervenció apujant el to de les crítiques i posant el retrovisor: ha acusat Salvador Illa de "buscar els vots de l'extinta Ciutadans", d'haver donat suport a l'article 155 o d'haver-se oposat en el passat a la llei d'amnistia. Al llarg de la intervenció no ha mostrat perfil liberal de centredreta, un camp que sí que ha explorat el líder popular, Alejandro Fernández, que s'ha aferrat a l'eix ideològic, abraçant la rebaixa d'impostos i la reducció de la intervenció de l'Estat en general.

ERC condiciona la legislatura a "avenços" en finançament

Esquerra, per la seva banda, ha tornat a posar el finançament com la clau perquè la legislatura avanci. El president del grup parlamentari, Josep Maria Jové, ha avisat que sense "avenços" en aquesta qüestió, no hi haurà pressupostos. "I sense pressupostos, les legislatures tindran poc recorregut, aquí i a Madrid", ha advertit. Davant el perfil propi que intenta marcar Junts tant a Catalunya com a Madrid, els republicans intenten fer valdre el seu pacte d'investidura per ser claus tant al Parlament com al Congrés dels Diputats. I en aquest sentit, Jové ha avisat Illa que buscar "majories alternatives" a la de la investidura, en referència a Junts o el PP, li farà "perdre les majories necessàries".

Davant els advertiments dels republicans, Illa ha promès "concrecions" en el finançament. "Hi haurà concrecions amb el calendari que vam acordar", ha afirmat. El president, en aquest sentit, ha admès que el model pactat no és el que defensava i que el va acceptar perquè el va exigir Esquerra: "Ho hagués fet així amb 68 diputats? No. Ens hem mogut? Sí". Tant Jové com Illa han coincidit a pressionar Junts perquè remi a favor d'implementar aquest nou finançament. "Renunciar a tenir més recursos i la clau de la caixa només s'entén si és pel fred de peus de no poder-se penjar la medalla", ha afirmat Jové, que ha demanat als juntaires no girar "l'esquena al país".

En la seva intervenció, el dirigent republicà ha aprofitat per fer una crida a recuperar la unitat independentista: "Tots els independentistes hem perdut suports. A tots ens toca assumir aprenentatges i superar errors, dinàmiques tòxiques i personalismes". Així, Jové ha demanat a Junts que reconstrueixi la majoria independentista però allunyada dels "marcs mentals" de l'extrema dreta, en referència a Aliança Catalana: "Aquí no hi sobra ningú, es digui Najat o Montserrat".

stats