Governabilitat a l'Estat

Junts i Esquerra es tiren els plats pel cap al Congrés pel finançament singular

Rufián assegura que és el partit de Puigdemont qui vota iniciatives del govern espanyol "a canvi de res"

MadridNo s'esperava que en l'enèsima compareixença de la vicepresidenta primera, María Jesús Montero, per parlar del finançament singular, hagués d'aportar gaire llum sobre l'acord a què van arribar el PSC i Esquerra. Tan sols hi ha hagut interpretacions diverses sobre el pacte perquè la Generalitat recapti més impostos. Així, davant la falta de concrecions, ha agafat tot el protagonisme la picabaralla dialèctica entre les dues formacions independentistes al Congrés, ERC i Junts. Les intervencions de Gabriel Rufián i Josep Maria Cruset han sigut una bateria de dards i retrets, davant l'estupefacció de la ministra d'Hisenda i la resta de l'hemicicle.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Volen transmetre la idea que ho votem tot a canvi de res. Donaré dues dades: després de negociar-ho tot, principalment les mesures socials, hem votat el 89% de les mesures del govern espanyol. Vostès, sense negociar absolutament res, dit per vostès, el 86%. Són dades. Qui ha votat a canvi de res?", ha disparat el portaveu republicà a la bancada de Junts. En aquell moment, alguns diputats juntaires reien irònicament i a d'altres se'ls escapava un badall. L'encarregat de respondre ha estat el tarragoní Josep Maria Cruset: "Han mentit als catalans fent electoralisme barat. De grans afirmacions ja n'hem viscut en el passat i s'han incomplert sistemàticament", ha replicat.

Cargando
No hay anuncios

Rufián havia començat carregant contra el PP pel fet que l'any 2012 portés al seu programa electoral per a les eleccions catalanes una proposta similar a la pactada entre ERC i el PSC. "No té absolutament cap sentit", s'ha resignat el portaveu republicà, en referència als atacs de la dreta espanyola al pacte i que ha atribuït al seu "anticatalanisme". Posteriorment, ha passat al català i ha llegit un plantejament semblant: "Una llei de finançament per a Catalunya que cedeix a la Generalitat els impostos generals a Catalunya. Permet traspassar les competències íntegres per recaptar tots els impostos, gestionar-los i preveure eventualment una quota de solidaritat entre Catalunya i l'estat espanyol".

Cargando
No hay anuncios

Es tracta d'una iniciativa que havia portat Junts també al seu programa. "Què no els agrada? És exactament el que ha aconseguit ERC. Tinc la sospita que no els agrada l'acord entre ERC i el PSC perquè ho aconsegueix ERC", ha continuat Rufián. Una tesi amb què més tard ha coincidit la ministra Montero: "Si aquest acord l’haguessin firmat vostès, l’estarien defensant per tot Catalunya. S’hi poden sumar", ha destacat. En la seva intervenció, Rufián ha lamentat que els "portaveus mediàtics" de Junts instal·lin la idea que els republicans són uns "pagafantes", però ha advertit que és la formació de Carles Puigdemont qui ha acabat votant moltes iniciatives de l'executiu de l'Estat "a canvi de res". En el torn de rèplica, Rufián ha acabat esclatant: "Deixin de comportar-se com els amos de la finca. Catalunya no és la seva finca i nosaltres no som els seus masovers".  

Junts només ataca ERC

Junts tenia ja preparada una resposta únicament dedicada a criticar ERC. Cruset ha fet un repàs de les declaracions que han fet portaveus d'ERC i del PSOE des que es va firmar l'acord per a la investidura de Salvador Illa. Un cop els republicans van parlar de "concert", ha recordat que els socialistes van optar pel silenci i després van negar aquesta terminologia. En les últimes setmanes, ha continuat Cruset, Sánchez ha ofert el mateix per a totes les comunitats autònomes. Per al partit de Puigdemont, la qüestió del finançament és un incompliment més de les promeses del PSOE amb ERC que abonaria la tesi que els republicans sostenen Sánchez "a canvi de res", un eslogan que Rufián ha qualificat de "miserable".

Cargando
No hay anuncios

Així, Cruset ha subratllat que la taula de diàleg entre la Generalitat i la Moncloa de l'anterior legislatura va servir per aprovar dos pressupostos estatals i només es va reunir quatre vegades; que per la darrera investidura de Sánchez es va pactar el traspàs integral de Rodalies i que, després "d'afirmacions grandiloqüents, comencem a conèixer la realitat". "Només es transfereix una petita part de les línies ferroviàries. Hi haurà una cogestió amb una empresa mixta i l’Estat reté tota la capacitat de control i decisió. Per estudiar com es farà tot plegat, es crearien sis grups de treball tècnics, analitzarien què fer i, així, qui dia passa any empeny", ha resumit. "El temps i els resultats de les urnes acaben posant tothom al seu lloc", ha advertit Cruset. En la rèplica, ha atribuït el "to xulesc i de barra de bar d'algunes intervencions a la por que se sàpiga la veritat dels acords".

El xoc arriba després que Junts obligués el govern espanyol a retirar la votació de la senda d'estabilitat que havia de tenir lloc aquest dijous. Després del xoc pels lloguers de temporada, el PSOE i Junts han tornat a la taula de negociació i els socialistes ho han acompanyat d'altres gestos com la del català al Parlament Europeu i la reactivació de les comissions d'investigació sobre els atemptats del 17-A i de l'operació Catalunya, pactades pels juntaires per votar la presidència de Francina Armengol. Tot plegat ha fet enfadar ERC, que ara també reclama obrir converses sobre els objectius de dèficit i deute de les comunitats autònomes i els ajuntaments en l'enèsim capítol de rivalitat interna de l'independentisme.

Cargando
No hay anuncios