Crisi al Govern

Junts decidirà si surt del Govern la setmana que ve

La cúpula explorarà un darrer intent d'acord amb Aragonès abans de fer la consulta a la militància el 6 i 7 d'octubre

BarcelonaJordi Puigneró, Laura Borràs, Jordi Turull i David Torrents s'asseuen a la taula presidencial. A darrere hi tenen una pantalla amb diversos dirigents connectats on destaca la presència de l'exconseller Toni Comín –de l'entorn més proper de l'expresident Carles Puigdemont, a l'exili–, i asseguts a la bancada de davant hi ha la vintena de membres de l'executiva de Junts amb els consellers Jaume Giró, Violant Cervera, Gemma Geis i Lourdes Ciuró a les primeres files. Tots ells tenen a les seves mans decidir sobre la continuïtat de Junts al Govern després del cessament del vicepresident Puigneró. El debat és intens i, d'entrada, hi ha dos escenaris sobre la taula: el trencament immediat o deixar en mans de la militància la continuïtat de la coalició. Després de vuit hores de debat aconsegueixen un consens: oferir una última negociació exprés al president, Pere Aragonès, i sotmetre a les bases del partit el 6 i 7 d'octubre si Junts ha de seguir al Govern.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta ha estat la seqüència aquest dijous a la seu de Junts, al passatge Bofill de Barcelona, que ha servit perquè el partit eviti el trencament immediat de la coalició i guanyi temps de cara a prendre una decisió definitiva sobre el possible trencament amb Esquerra. "D'aquí a diumenge al vespre no tenim altra feina que intentar posar-nos d'acord. No és un ultimàtum", ha assegurat el secretari general, Jordi Turull, mentre que la presidenta del partit, Laura Borràs, ha sigut l'encarregada d'anunciar la data de la consulta a la militància.

Cargando
No hay anuncios

Segons han explicat, l'executiva del partit ha acordat fer arribar al president de la Generalitat "concrecions" sobre els tres punts de l'acord de legislatura que denuncien que Esquerra incompleix: crear una direcció estratègica del Procés, la coordinació dels grups d'ERC i Junts al Congrés de Diputats i que la taula de diàleg parli d'amnistia i autodeterminació. En què consisteixen aquestes concrecions? No han volgut donar més detalls. Fonts del partit asseguren, però, que una de les qüestions que, més enllà del compliment de l'acord de legislatura, també es posaran sobre la taula és la restitució del vicepresident Puigneró, el cessament del qual consideren un "error històric". A canvi, això sí, es podria retirar la idea de la qüestió de confiança. Des del Palau de la Generalitat, en tot cas, no s'han pres bé l'anunci, no volen allargar més la crisi. "El país i el Govern necessiten estabilitat", han afirmat fonts de Presidència –informa Quim Bertomeu.

Cargando
No hay anuncios

Les posicions dins la direcció

L'equilibri entre els sectors ha portat l'executiva a guanyar temps. Serà en la reunió prevista dilluns que ve, després de l'últim intent de negociació amb Esquerra, que JxCat determinarà quina pregunta es fa a la militància –que serà clau– i també si la direcció del partit es posiciona obertament a favor de quedar-se o sortir del Govern. En aquest sentit, Borràs i Turull no han aclarit si els consellers podran fer campanya per mantenir unida la coalició ni si ells mateixos es mullaran. "La militància votarà amb llibertat", s'ha limitat a dir la presidenta suspesa del Parlament, a més de comprometre's a fer una pregunta "clara".

Cargando
No hay anuncios

A dins de la reunió, diverses fonts consultades asseguren que Turull i Borràs han optat per "escoltar" les opinions dels membres de l'executiva i no mullar-se sobre si creuen que s'ha de trencar o no el Govern. Ara bé, sí que ho han fet els seus respectius entorns. Segons diverses fonts, l'exconseller Comín ha defensat obertament trencar la coalició –una opinió que segons diverses fonts també té Puigdemont–, mentre que l'entorn de Borràs defensava sotmetre la decisió a votació de la militància ja aquesta setmana. En canvi, les veus més institucionals –com els consellers del Govern– s'han mostrat partidaris de no prendre cap decisió en calent i fer un debat a fons amb els quadres del partit. En aquesta línia, s'han expressat de manera clara els extitulars de Territori Damià Calvet i Josep Rull, tots dos defensors de mantenir-se dins l'executiu, que han apostat per debatre la qüestió al consell nacional i fer la consulta més endavant.

Davant d'aquests dos posicionaments, s'ha intentat trobar la síntesi. Explorar per última vegada arribar a un pacte amb els republicans per reconduir la situació i alhora fer la consulta de manera immediata ja la setmana que ve. Mentrestant, no es nomenarà cap substitut per ocupar el lloc del vicepresident, Jordi Puigneró, a l'espera que sigui la militància qui es pronunciï.

Cargando
No hay anuncios

Els consellers posen el càrrec a disposició

Després de la decisió d'Aragonès de cessar el vicepresident per no informar-lo que Junts plantejaria la qüestió de confiança durant el debat de política general, tots els consellers de Junts han posat el càrrec a disposició del partit. Així ho ha explicat el mateix Turull aquest dijous en una entrevista a RAC1, deixant clar que els membres del Govern seguiran les directrius que marqui la formació. Ara bé, ¿això vol dir que no expressaran la seva opinió des d'ara fins a la consulta del 6 i 7 d'octubre? Cal veure què passa en les pròximes hores, però fonts governamentals asseguren que els que es volen quedar a dins a l'executiu tenen la intenció de fer campanya i explicar-ho a la militància. No volen que la seva opinió no es tingui en compte.

Cargando
No hay anuncios

Seran els únics? El gran dubte és si Puigdemont, que ja es volia quedar a l'oposició després del 14 de febrer, expressarà ara públicament les seves preferències -ara mateix és favorable a trencar-, ja que podria decantar la balança de manera definitiva. El futur del partit (i també la del Govern) quedarà en mans dels 6.010 associats de Junts per Catalunya.