Junts i ERC situen Miquel Calçada i Sergi Sol al consell d'administració de RTVE
La majoria de la investidura proposa que el nou president sigui José Pablo López, cessat per la polèmica arran del fitxatge de Broncano
BarcelonaAl Congrés dels Diputats s'ha suspès aquest dimecres la sessió de control prevista arran de la catàstrofe de la DANA, però la majoria plurinacional ha decidit mantenir un punt a l'ordre del dia: la renovació del consell d'administració de Ràdio Televisió Espanyola (RTVE). Per una banda, s'ha convalidat el decret del govern espanyol que rebaixa la majoria per escollir aquest òrgan –per prescindir de la concurrència del PP ara es podrà escollir per majoria absoluta en segona volta– i també s'ha presentat davant la mesa de la cambra espanyola la llista de noms que han consensuat les formacions perquè ocupin 11 de les 15 cadires al consell d'administració de la televisió i ràdio pública espanyola. Junts i Esquerra, com a aliats del PSOE i Sumar, hi han situat dos noms: Miquel Calçada, per part de Junts, i Sergi Sol, per part dels republicans. Les quatre posicions restants són potestat del Senat.
Calçada, conegut popularment com 'Mikimoto' va ser una de les referències a la TV3 dels anys 90 amb programes d'entreteniment com Persones Humanes i, més tard, amb Afers Exteriors, entre molts d'altres. El 2015 va ser una de les persones proposades per CDC en la llista de Junts pel Sí –en un lloc simbòlic– i el 2016 va ser el cap de llista de CDC al Senat, tot i que no va obtenir l'escó. També va ser un dels finalistes en el concurs públic per dirigir Catalunya Ràdio que va guanyar Jordi Borda ara fa dos anys. Pel que fa a Sol, va ser cap de comunicació d'ERC entre el 2011 i el 2015 i, de la mà d'Oriol Junqueras, també va fer el salt al departament de la Vicepresidència de la Generalitat entre el 2016 i 2017. Va ser assessor de la conselleria d'Economia fins al 2020 i des de llavors col·labora en diversos mitjans de comunicació. Sol té una experiència prèvia a RTVE, quan va ser designat pel Parlament a proposta d'ERC com un dels integrants del consell assessor de l'ens a Catalunya.
Amb aquestes dues propostes es fa evident que, malgrat els estira-i-arronses amb el PSOE, tant Junts com ERC continuen formant part de la majoria de la investidura, en aquest cas concret per aconseguir situar persones de la seva confiança en l'òrgan de direcció de RTVE. Durant el ple, el ministre de Transformació Digital i Funció Pública, Óscar López, ha intentat fer de la necessitat virtut: "Hi haurà el consell d’administració més plural de la història de RTVE. Mai tants grups hauran presentat candidatura, fins i tot formacions que avui no votaran aquest decret, hi seran". En el seu breu discurs, hi havia una picada d'ull als socis quan ha explicat que cal "donar estabilitat i continuïtat a una empresa que és important no només pels informatius, sinó per a la difusió dels valors constitucionals i la difusió de les llengües d’aquest país".
Durant la breu sessió, Pilar Calvo (Junts) ha justificat la seva postura de presentar un membre a l'òrgan de govern de l'ens estatal. "Mai s’ha fet una aposta clara perquè el català fos la llengua vehicular. Ara és el moment de capgirar la situació. Hem viscut temporades amb més o menys presència de la nostra llengua, però la realitat és que RTVE a Catalunya ha estat sobretot un lloc des del qual s’han produït molts programes per al consum estatal". El diputat republicà, Francesc Marc Álvaro, ha apel·lat al sentit de la responsabilitat: "La nostra visió és la d’intentar ajudar a treure el carro del sot on s’ha quedat. Entenem que és una situació urgent. En tot cas, valorem el pluralisme que introdueix i celebrem que intenti reproduir els colors diversos d’aquest parlament, que són els colors diversos de la societat, a l’Estat".
No només les formacions independentistes han fet propostes per a la nova governança dels mitjans de comunicació públics, perquè també han posat noms sobre la taula Podem i el PNB, mentre que EH Bildu ha declinat proposar cap candidat. "Ni hem volgut, ni hem demanat ni hem negociat cap lloc al consell de RTVE. Simplement no aspirem a ocupar llocs en ens estatals i així hem actuat un cop més, mantenint la nostra coherència", han explicat fonts del partit.
Podem ha posat sobre la taula Mariano Muniesa, director i presentador del programa Rock Star a l'emissora de ràdio online Mariskalrock.com; i el PNB María Solana, amb experiència a RTVE Navarra. Pel que fa als socialistes, a banda de José Pablo López, han proposat Rosa León, Esther de la Mata, Angélica Rubio (actual directora d'El plural.com) i Mercedes de Pablos. Rubio va ser directora de comunicació de l'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, mentre que De la Mata ho va ser fa pocs mesos del ministre Félix Bolaños. Sumar han situat Paloma del Río i María Teresa Martín, segons El País.
Entre els candidats, que s'hauran de ratificar al ple, també hi ha José Pablo López, cessat pel consell d'administració anterior com a director de continguts de la corporació de RTVE arran de discrepàncies pel fitxatge de l'humorista David Broncano. Segons publica Efe, ell seria el candidat que el PSOE i els seus socis proposen per presidir RTVE.
Indignació al PP
La determinació de la majoria plurinacional de tirar endavant amb el canvi legal i la renovació del consell d'administració el dia que tot el focus està centrat en la DANA ha indignat les files populars. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha denunciat l'actitud "menyspreable" del govern de mantenir el ple extraordinari per aquest motiu i ha anunciat que els seus diputats no participarien en la sessió perquè l'únic que persegueix l'executiu, ha dit, era el "control dels mitjans públics". "És una actitud menyspreable, no són del tot conscients de la gravetat de la decisió que han adoptat", ha assegurat en declaracions als periodistes al Congrés, qualificant de "baixesa moral" la situació.