Independentisme

Junts, ERC i entitats independentistes es reuneixen a Waterloo amb Puigdemont d'amfitrió

La trobada arriba en un moment clau de l'aplicació de la llei d'amnistia i per abordar el retorn dels exiliats

2 min
Puigdemont en un acte de campanya de Junts
el 7 de juny a Cotlliure.

BarcelonaTrobada per refer ponts i abordar aspectes crucials per a l'independentisme aquest diumenge a Waterloo. Segons ha avançat La Vanguardia i ha confirmat l'ARA, Junts, ERC i entitats independentistes com l'ANC i Òmnium Cultural es reuneixen a la ciutat belga amb Carles Puigdemont d'amfitrió. Formen part de la reunió el secretari general dels juntaires, Jordi Turull; la vicesecretària de lluita antirepressiva d'ERC, Marta Vilaret –que també va ser negociadora de la llei d'amnistia–; el secretari segon de la mesa del Parlament i secretari general adjunt d'estratègia dels republicans, Juli Fernàndez; el flamant president de l'ANC, Lluís Llach i diversos representants d'Òmnium.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta reunió es produeix la setmana després del cop de porta del Tribunal Suprem a l'amnistia pels delictes de malversació, cosa que afecta diversos dirigents entre els quals Puigdemont, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa. Un element clau per analitzar en aquest context d'una aplicació de la llei, en el millor dels casos, no immediata. El retorn dels exiliats és l'altre gran assumpte a tractar, sobretot després que s'hagin mantingut les ordres espanyoles de detenció contra Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig. D'una banda, Puigdemont ha promès que tornarà independentment que pugui ser detingut, mentre que Puig ha dit que només ho farà quan tingui totes les garanties i Comín no ha estat rotund. Tampoc està clar quan podria deixar l'exili a Suïssa la secretària general d'ERC, Marta Rovira, perquè depèn de la causa per terrorisme pel cas Tsunami que plana sobre ella, a més de sobre Puigdemont i Wagensberg.

De fet, la reunió se celebra una setmana després que Junqueras i Puigdemont mantinguessin una primera trobada, tot i la mala relació que arrosseguen. Alhora, succeeix en un context de negociacions per a la investidura del president del país, després que l'independentisme hagi patit una patacada amb la pèrdua de la majoria absoluta. Els resultats electorals van deixar Junts com a segona força del país i primera independentista, motiu pel qual Puigdemont es va comprometre a liderar el procés de refer ponts en l'independentisme, després de la divisió –combinada amb la repressió patida– que ha imperat els darrers anys i que ha desembocat en el trencament del Govern, primer, i també en la derrota electoral.

Aquesta és la primera gran trobada de l'independentisme després del 12-M i també la primera en què participarà Llach com a president de l'ANC, tot i que Puigdemont i Rovira s'han reunit almenys dues vegades a Ginebra des dels comicis catalans. Mentre ERC té sobre la taula la possibilitat d'investir el socialista Salvador Illa com a president, Junts pressiona per tornar a teixir una aliança sobiranista al Parlament, fins i tot si es dona la circumstància de la repetició electoral. Llach també va avisar d'una onada de mobilitzacions si els republicans votaven el candidat del PSC i s'ha mostrat favorable a la llista unitària, un escenari que ha tornat a planar en la negociació per a la investidura entre ERC i Junts. Tot i que els republicans no ho veuen factible, des de Junts es manté com una possibilitat. En tot cas, la reunió d'aquest diumenge serveix per refer relacions en l'independentisme i acordar estratègies sobre exili i amnistia en un moment important.

stats