Junts, ERC, la CUP i entitats independentistes es reuneixen a Waterloo amb Puigdemont d'amfitrió
La trobada arriba en un moment clau de l'aplicació de la llei d'amnistia i per abordar el retorn dels exiliats
BarcelonaTrobada per refer ponts i abordar aspectes crucials per a l'independentisme aquest diumenge a Waterloo. Segons ha avançat La Vanguardia i ha confirmat l'ARA, Junts, ERC, la CUP i entitats independentistes com l'ANC, l'AMI i Òmnium Cultural es reuneixen a la ciutat belga amb Carles Puigdemont d'amfitrió. Formen part de la reunió el secretari general dels juntaires, Jordi Turull; l'eurodiputat i vicepresident del Consell de la República, Toni Comín, i l'exconseller Lluís Puig; la vicesecretària de lluita antirepressiva d'ERC, Marta Vilaret –que també va ser negociadora de la llei d'amnistia–; el secretari segon de la mesa del Parlament i secretari general adjunt d'estratègia dels republicans, Juli Fernàndez; l'exdiputat de la CUP Carles Riera; el flamant president de l'ANC, Lluís Llach; el president d'Òmnium, Xavier Antich, i el president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Jordi Gaseni.
Aquesta reunió es produeix la setmana després del cop de porta del Tribunal Suprem a l'amnistia pels delictes de malversació, cosa que afecta diversos dirigents entre els quals hi ha Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa; un element clau per analitzar l'aplicació de la llei que, en el millor dels casos, no serà immediata. En aquest sentit, no només està en joc una estratègia antirepressiva conjunta, sinó fins i tot l'horitzó de manifestacions. El retorn dels exiliats és l'altre gran assumpte a tractar, sobretot després que s'hagin mantingut les ordres espanyoles de detenció contra Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig. D'una banda, Puigdemont ha promès que tornarà independentment que pugui ser detingut, mentre que Puig ha dit que només ho farà quan tingui totes les garanties, i Comín no ha estat rotund. Tampoc està clar quan podria deixar l'exili a Suïssa la secretària general d'ERC, Marta Rovira, perquè depèn de la causa per terrorisme pel cas Tsunami que plana sobre ella, a més de sobre Puigdemont i Ruben Wagensberg.
De fet, la reunió se celebra una setmana després que Junqueras i Puigdemont mantinguessin una primera trobada, tot i la mala relació que arrosseguen des de fa temps. A més, tot això passa en un context de negociacions per a la investidura del president del país, després que l'independentisme hagi patit una patacada amb la pèrdua de la majoria absoluta. Els resultats electorals van deixar Junts com a segona força del país i primera independentista, motiu pel qual Puigdemont es va comprometre a liderar el procés de refer ponts en l'independentisme, després de la divisió –combinada amb la repressió patida– que ha imperat en els darrers anys i que ha desembocat en el trencament del Govern, primer, i també en la derrota electoral.
Aquesta és la primera gran trobada de l'independentisme després del 12-M i també la primera en què participa Llach com a president de l'ANC, tot i que Puigdemont i Rovira s'han reunit almenys dues vegades a Ginebra des dels comicis catalans. Mentre ERC té sobre la taula la possibilitat d'investir el socialista Salvador Illa com a president, Junts pressiona per tornar a teixir una aliança sobiranista al Parlament, fins i tot si es dona la circumstància de la repetició electoral. Llach també va avisar d'una onada de mobilitzacions si els republicans votaven el candidat del PSC i s'ha mostrat favorable a la llista unitària, un escenari que ha tornat a planar en la negociació per a la investidura entre ERC i Junts. Tot i que els republicans no ho veuen factible, des de Junts es manté com una possibilitat. En tot cas, la reunió d'aquest diumenge serveix per refer relacions en l'independentisme i acordar estratègies sobre l'exili i l'amnistia en un moment important.