Política03/05/2021

Junts, ERC, la CUP i En Comú Podem proposen al ple que la del 1932 passi a ser la primera legislatura

La proposta la va posar sobre la taula Laura Borràs en la constitució del Parlament

ARA

BarcelonaDesprés de quatre dècades de franquisme, les eleccions del 1980 van donar pas a la primera legislatura catalana. Des d'aleshores l'han seguit dotze més i, avui, instal·lats en la tretzena, Junts, ERC, la CUP i En Comú Podem proposen canviar la numeració per recuperar una legislatura oblidada als registres. Com ja va plantejar en el seu primer discurs davant els diputats la presidenta de la cambra, Laura Borràs, la primera legislatura podria passar a ser la que va començar el 6 de desembre del 1932, presidida per Lluís Companys. "S'inaugurava la primera legislatura del Parlament de Catalunya. Aquella legislatura es veié interrompuda per la Guerra Civil i per la dictadura Franquista. No obstant això, aquelles corts republicanes continu­aren funcionant a l'exili, i tindrien fins a 4 presidents diferents", destaquen els grups en la proposta de resolució –una iniciativa de caràcter no vinculant– que es votarà al ple del Parlament.

Cargando
No hay anuncios

El canvi seria eminentment simbòlic per reconèixer la tasca dels diputats durant la Segona República i, per tant, la que va començar ara fa unes setmanes passaria a ser la catorzena legislatura catalana, que opta a ser la més curta de la història si ERC i JxCat no arriben a un acord abans del 26 de maig. Contrastaria amb la duració d'aquella primera legislatura. 48 anys, si bé l'última sessió es va fer l'1 d'octubre del 1938, en què va ser escollit president del Parlament Josep Irla, abans de marxar cap a l'exili. Sis anys de debats, també viciats per la Guerra Civil que havia començat el juliol del 1936 i pel període en què l'Estat va prendre el control de l'autonomia catalana després dels Fets d'Octubre: el Parlament va quedar clausurat durant gairebé disset mesos entre el 5 d'octubre del 1934 i el 29 de febrer del 1936. Lluís Companys (1932-1933) i Joan Casanovas (1933-1938) des de Catalunya i Josep Irla (1938-1940), Antoni Rovira i Virgili (1940-1949), Manuel Serra (1949-1954) i Francesc Farreras (1954-1980) des de l'exili van ser els presidents de la cambra durant aquella primera legislatura.

"La Generalitat de Catalunya recuperada pel president Francesc Macià en l'acte de sobirania del 1931 és la que dona aquesta traça de continuïtat històrica que encara avui tenim present. Recollint la proposta feta per la Comissió de la Dig­nitat, tenim la voluntat de reivindicar aquests actes de sobirania per recupe­rar i preservar la memòria", conclouen els grups en l'exposició de motius que acompanya la proposta.