La governabilitat de l'Estat

Junts donarà el sí definitiu a la reforma fiscal de Sánchez: "Tenim un acord amb el PSOE"

Junts es podria aliar amb el PP i el PNB per tombar l'impost a les energètiques

La portaveu de Junts al Congrés dels Diputats Míriam Nogueras.
4 min

MadridEl Congrés celebra aquest dijous l'últim ple de l'any amb totes les mirades posades en la votació definitiva de la reforma fiscal del govern espanyol. La sessió, en la qual també es decidirà sobre la llei d'eficiència judicial, evidenciarà la fràgil xarxa d'aliances que sosté l'executiu de Pedro Sánchez, però de moment Junts està disposat a donar-li un baló d'oxigen. La portaveu del partit al Congrés, Míriam Nogueras, ha confirmat en declaracions a TV3 que donaran el sí definitiu al paquet fiscal: "Tenim un acord amb el PSOE que nosaltres hem respectat des del primer moment". Això, però, no vol dir que el paquet fiscal no pugui rebre, encara, alguna modificació. El Congrés ha de votar les modificacions que partits com Junts, però també el PP, van introduir fa dos dies al Senat a través de diferents esmenes. Una podria ser per intentar fer caure l'impost a les energètiques que, com que cau fora de la reforma fiscal, el govern espanyol s'ha compromès a mantenir amb les esquerres de la majoria plurinacional.

Quins canvis fiscals es poden aprovar?

Esmenes del PP

Les esmenes introduïdes pel PP recullen des d'una rebaixa en l'IRPF per a joves i pimes fina a una exempció fiscal de les ajudes als afectats per la DANA. Aquestes, però, no són les úniques. Una altra esmena dels de Feijóo que també es vota aquest dijous suposa la derogació de l'actual gravamen extraordinari a les energètiques. L'esmena no implica que caigui de facto, sinó que impossibilita que el govern espanyol el pugui prorrogar de nou. Junts, per ara, manté el silenci sobre què farà, però si hi dona suport podria tirar endavant. El PNB ja ha dit que hi votarà a favor.

Ara bé, ¿això vol dir que l'executiu espanyol no podrà aprovar, tal com s'ha compromès amb els socis parlamentaris d'esquerra, un reial decret amb un nou gravamen a les energètiques? El cert és que aquí hi ha diferents interpretacions. Tant el PP com el PNB interpreten que el canvi no permetria al govern aprovar un reial decret que té com a base l'actual gravamen. En canvi, fonts del ministeri d'Hisenda refreden aquesta tesi i apunten que l'esmena seria reversible. De fet, la intenció d'Hisenda és aprovar el reial decret amb el gravamen dilluns que ve. A més, les mateixes fonts expliquen que es tractaria d'un gravamen diferent que, previsiblement, incorporarà fortes deduccions fiscals.

En tot cas, a banda dels vots del PNB, el PP necessita més suports perquè l'esmena prosperi. Aquí entren en joc els vots de Vox, però també els de Junts, que des del primer minut s'ha mostrat contrari a l'impost a les energètiques. Si la votació d'aquest dijous s'acaba resolent així, posaria negre sobre blanc les dificultats de l'executiu espanyol per poder mantenir aquest impost malgrat haver-ho acordat amb els socis d'esquerra. A més, tornaria a posar en evidència com l'aliança entre PP i Junts, però també el PNB, en termes econòmics és un fet, i suposa una pedra a la sabata per Pedro Sánchez.

Amb tot, el govern de Pedro Sánchez fa dies que intenta acostar les posicions dels seus socis parlamentaris pel que fa a aquest gravamen. El sudoku implica, bàsicament, convèncer el PNB i Junts. Els primers només veurien bé un impost així si es pot concertar, és a dir, si el País Basc n'assumeix la competència, mentre que els segons tan sols s'han obert a estudiar-ho si s'hi incorporen fortes deduccions vinculades a la descarbonització.

Esmenes de Junts

D'altra banda, una de les esmenes introduïdes per Junts i que podria prosperar és la que inclou la rebaixa de l'IVA al 4% dels productes derivats de la llet. També n'hi ha una altra que introdueix exempcions fiscals als clubs esportius no professionals. "Junts és on era el primer dia", ha reiterat Nogueras aquest dijous, que ha definit com a "millores tècniques" els canvis introduïts pel seu partit a la cambra alta.

Amb tot, malgrat que Junts ja va assegurar a principis de setmana que la seva formació respectaria l'acord tancat prèviament al Congrés amb el PSOE, el partit insisteix en cada ocasió que no es poden donar els seus vots per descomptats. De fet, les alarmes van saltar quan els de Carles Puigdemont es van abstenir en les esmenes que els populars van introduir a la reforma fiscal durant la seva tramitació al Senat. Al mateix temps, el PP va avalar algunes propostes de Junts. Un moviment que arriba en plena ofensiva de Puigdemont perquè Sánchez avanci en les matèries acordades per a la investidura. L'expresident ha allunyat l'aprovació dels pressupostos del 2025 i no descarta un escenari de noves eleccions, alhora que reclama una qüestió de confiança.

La fi dels visats d'or, en qüestió

L'altra norma clau que se sotmet a votació aquest dijous és la d'eficiència del servei públic de justícia, i no està garantida. En aquest cas és Podem qui amenaça amb mantenir el veto del Senat, encara que sigui en forma d'abstenció. La formació lila vol que es deixi sense efecte l'esmena aprovada al Congrés que permetrà agilitzar els desnonaments en els casos d'ocupació.

Aquest canvi va ser introduït a través d'una esmena del PNB que va comptar amb el suport del PP, Junts, UPN, CC, ERC i Bildu, tot i que aquests dos últims partits van assegurar que l'havien votat per error. De la norma, però, en depenen qüestions com la fi dels visats d'or a estrangers rics per la compra d'habitatge o el fet que els jutjats de violència contra la dona assumeixin competències en violència sexual. També la modificació de la llei electoral que permetria a Junts cobrar 1,2 milions d'euros de subvenció i mig milió a Esquerra, tal com ha explicat l'ARA.

stats