Junts es despenja de la moció de censura i Sílvia Orriols seguirà sent l'alcaldessa de Ripoll
Els juntaires consideren que seria contraproduent perquè incrementaria el "victimisme" d'Orriols

RipollNo hi haurà moció de censura a Ripoll. Junts se n'ha acabat despenjant i l'alcaldessa d'Aliança Catalana continuarà en el càrrec i, a més, amb els pressupostos aprovats a partir de dilluns. Així ho ha explicat la formació presidida per Carles Puigdemont en un comunicat conjunt entre la direcció nacional i la del partit a Ripoll, i a la tarda hi han posat veu. "Volem derrotar el discurs d'odi a les urnes", ha assenyalat el secretari general juntaire, Jordi Turull, apuntant cap al 2027. Per què han estat, doncs, negociant amb l'oposició gairebé un mes? Junts no ho ha acabat d'aclarir, però el regidor Ferran Raigon ha subratllat que no hi ha hagut diferències substancials amb ERC, el PSC i la CUP, amb els quals han arribat a negociar àrees concretes de govern. Tot i això, ha qualificat de "govern Frankenstein" l'executiu que n'hauria resultat. Sílvia Orriols s'ha deixat veure a la tarda a l'ajuntament, rient i celebrant amb la resta de regidors d'Aliança la conclusió del vodevil que ella mateixa va provocar ara fa un mes quan es va sotmetre –i va perdre– la qüestió de confiança.
El comunicat de Junts del matí ja havia enumerat els tres motius principals que, segons ells, feien "inviable" una moció de censura. "En primer lloc, no és viable substituir un govern en minoria per un altre govern en minoria, perquè hi ha el risc que la ciutadania cregui que es tracta d’un simple canvi de cadires". En segon lloc, una moció de censura "incrementaria el risc que l’alcaldessa augmenti el victimisme", afegeixen. I conclouen que, en tercer lloc, "l’alternativa que sorgeixi ha de ser forta, amb un gran suport popular i ha de ser fruit, per tant, de la voluntat majoritària dels ripollesos".
Com ja va passar després de les eleccions municipals del 2023, les negociacions per barrar el pas a Aliança han descarrilat a l'últim moment. La decisió de Junts es va acabar de prendre aquest dilluns al vespre en una reunió a Barcelona entre la cúpula nacional del partit i els dirigents ripollesos. I, durant el matí, s'ha comunicat a la resta de negociadors. ERC, la CUP i els comuns han lamentat la ingerència de la direcció nacional de Junts fins i tot abans que el comunicat dels juntaires es fes públic a les 14 hores. Els regidors ripollesos de Junts han negat que la decisió l'hagi pres en solitari l'executiva nacional del partit i han esgrimit que s'ha pres "conjuntament". En la roda de premsa de la tarda, al costat de Turull s'hi ha situat Ferran Raigon, mentre que han tingut un paper secundari les dues regidores que han liderat les negociacions, Montsina Llimós i Maria Soldevila. Si a partir d'ara hi ha alguna dimissió, han explicat, no tindrà relació directa amb el fracàs de la moció de censura.
Abans d'acudir a l'ajuntament, la mateixa Orriols ja havia reaccionat a la notícia a través d'una publicació a X: "El resum de la jornada és que hi ha hagut un pols... i l'ha guanyat Ripoll", ha etzibat. L'alcaldessa i diputada al Parlament per Aliança Catalana havia denunciat l'intent de "cop d'estat" entre les formacions de l'oposició per fer-la fora i havia rebutjat la legitimitat d'aquest moviment, previst a la llei.
De la "bona sintonia" a la moció "inviable"
El reguitzell d'arguments que ha esgrimit Junts aquest dimarts contrasten amb les sensacions i els comentaris al voltant de la moció de censura que, durant totes aquestes setmanes de negociacions han transmès els regidors de la delegació local. "No farem cap declaració pública fins que no tinguem tancada la negociació", ha repetit una vegada i una altra, en les últimes setmanes, la portaveu juntaire Maria Soldevila, donant per fet que l’objectiu final era arribar a un pacte, i no pas despenjar-se de la moció a última hora. Fins i tot aquest dilluns, quan tot semblava encaminat, el grup municipal reconeixia que l’anunci oficial de l’acord es preveia “dimecres o dijous”.
A més, des de l’endemà de la qüestió de confiança de Sílvia Orriols, a finals de gener, els juntaires ripollesos, igual que la resta de grups de l’oposició, han reconegut la “bona sintonia” i la “bona predisposició” per arribar a una entesa final. Hi ha hagut negociacions intenses, sempre amb la voluntat de trobar quina era la fórmula més encertada per conformar el govern alternatiu, i no pas debatre si la moció era oportuna o no. I, de fet, en els últims dies, era justament Junts qui prenia més opcions per liderar l'alcaldia del govern que destronés Orriols.
ERC carrega contra Junts
És per això que, davant de la renúncia a última hora de Junts, la resta de partits de l’oposició –ERC, el PSC i la CUP– es mostren sorpresos i indignats: “El pacte ja estava fet, l’havíem de signar avui mateix, no entenem res”, reconeixen a l’ARA fonts de les negociacions: “Si no la volien, no calia tot aquest paperot, haurien pogut votar els pressupostos de Sílvia Orriols des del principi”, reconeixen els partits implicats, que també tenen clar que aquest canvi de postura ve determinat “pels càlculs polítics de Jordi Turull i Carles Puigdemont” i no per la voluntat dels regidors ripollesos de Junts.
Per la seva banda, la secretària general d’ERC, Elisenda Alamany, ha carregat contra Junts i ha qualificat la seva estratègia de "profundament equivocada". "Junts ens dona lliçons de valentia, avui ha estat incapaç de construir una alternativa de govern. Junts no s’hi ha atrevit", ha lamentat: "Els han tremolat les cames davant l’alcaldessa de Ripoll i davant les enquestes". Oriol Junqueras ha trucat aquest matí a Carles Puigdemont per demanar-li que es repensessin la seva posició i, segons Alamany, el líder juntaire li ha argumentat el seu no a la moció de censura per una enquesta interna que havien encarregat i en què els ripollesos es mostrarien majoritàriament contraris a desbancar Orriols de l’alcaldia.