Els cartells contra els Maragall

Junts demana a ERC que es disculpi per les accions de la B: "Nosaltres no enviarem un ball de bastons al seu consell nacional"

Turull no parla amb Marta Rovira des del mes de juliol

ARA

BarcelonaEl secretari general de Junts, Jordi Turull, ha demanat a ERC "una disculpa i explicacions" per les accions de l'estructura B que anaven dirigides contra el seu partit. "Esperàvem una disculpa, no n'hem rebut cap", ha afirmat en una entrevista a RTVE, on també ha exigit que "s'arribi fins al final" sobre aquesta qüestió. Fa dos mesos que l'ARA va destapar l'escàndol, però és la primera vegada que Turull s'hi refereix explícitament. "Demanem que s'aclareixi i s'arribi fins al final d'això. Després, en tot cas, veurem què passa", ha respost quan se li ha preguntat si emprendrien accions legals contra els republicans. "Nosaltres no enviarem un grup de ball de bastons al seu consell nacional", ha ironitzat. Turull ho ha dit per recordar els mariachis que la B d'ERC va enviar a la seu de Junts quan el partit havia de decidir si sortia del Govern.

Inscriu-te a la newsletter Gestionar la crisi dels cartells des del carrer CalàbriaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Quan un es dedica a ser amorós i comprensiu amb el PSOE i a tenir una estructura B contra una formació independentista, això no genera el millor ambient", ha lamentat. I en aquest sentit, ha demanat directament a Marta Rovira una explicació. Però Turull ha explicat que no parla amb la secretària general dels republicans des del mes de juliol. "Des de l'últim missatge que em va enviar, apagón,i no n'he sabut res més. Mode avió i ja està", ha dit. El dirigent juntaire considera que hauria d'haver rebut explicacions i ha afegit que el seu partit no té cap estructura B, tot i que ha admès que poden haver fet accions "desafortunades" però que sempre posen "la cara com a formació política".

Cargando
No hay anuncios

ERC desvincula la B dels cartells contra els Maragall

El dirigent juntaire ha fet aquestes declaracions l'endemà que l'ARA publiqués més informació sobre l'estructura B d'ERC. En concret, que el partit la va mantenir després del cas dels cartells dels Maragall, però vehiculant els pagaments a través d'una empresa diferent. Precisament sobre aquesta qüestió també ha parlat la secretària general adjunta dels republicans i portaveu al Parlament, Marta Vilalta, que ha volgut menystenir la importància d'aquesta estructura B circumscrivint-la a campanyes "digitals" i "d'activisme" i ha intentat desvincular-la dels cartells dels Maragall: "No té res a veure amb els cartells", ha dit en una entrevista a SER Catalunya. Ara bé, l'ARA ja va comprovar que l'acció dels cartells va sortir de l'estructura paral·lela que tenia el partit per fer contracampanyes i, de fet, les mateixes persones que han continuat formant part de la B fins a les eleccions del 12-M són les que van tirar endavant els cartells contra els Maragall. Els cartells contra els Maragall també es van pagar –almenys 15.000 euros– a través de l'empresa contractada per ERC, Relevance.

Cargando
No hay anuncios

Per què la direcció d'ERC no va explicar el cas quan en va tenir coneixement? Segons Vilalta, es va intentar "gestionar internament" en paral·lel a la denúncia pública de Maragall. Ara bé, el cert és que el partit no va obrir una investigació interna fins que l'ARA no va fer públic el cas i, de fet, tal com va explicar aquest diari, l'equip de comunicació va maniobrar per intentar tapar-lo en una reunió de principis d'aquest any. En aquests moments la investigació interna encara no s'ha tancat, i Vilalta ha recordat que ja s'han obert quatre expedients que estan pendents de confirmació. Sobre aquesta qüestió, en declaracions a TV3, l'exconsellera i ara diputada d'ERC Ester Capella ha demanat a la comissió de garanties d'ERC que resolgui els expedients de manera "correcta" i ha afegit que sent "indignació i ràbia" per tot plegat.

El partit ha obert expedients al llavors viceconseller d'Estratègia i Comunicació del Govern, Sergi Sabrià; a l'exvicesecretari de comunicació d'ERC, Marc Colomer; a l'exdirector de comunicació del partit, Tolo Moya, i al militant de l'Anoia que va encarregar els cartells. Si un dels implicats es dona de baixa, l'expedient quedaria tancat. Diverses fonts apunten que Sabrià hauria estripat el carnet d'ERC, però ell mateix no ho confirma.

Cargando
No hay anuncios

Vilalta demana a Junqueras que no es presenti

Tot plegat discorre en paral·lel al procés per elegir una nova direcció del partit que ha de culminar en el congrés del 30 de novembre. El partit s'ha dividit entre els partidaris que Oriol Junqueras opti a la reelecció i els que no, i en aquest segon grup se situa Vilalta: "Tot són etapes, és probable que tots trobem el nostre lloc al nostre moment. Probablement [el lloc de Junqueras] no passa per seguir liderant el partit, però no ho decidiré jo, ho farà la militància".