Política20/10/2017

JxSí i la CUP activaran la DUI després de saber l’abast del 155

Els dos grups estudien si fer un debat monogràfic o un de política general

Aleix Moldes / Gerard Pruna
i Aleix Moldes / Gerard Pruna

BarcelonaConsumat el fracàs de la pausa per al diàleg entre la Generalitat i l’Estat, torna a ser l’hora del Parlament. Gairebé al mateix temps que la Moncloa emetia un comunicat en què confirmava l’activació dels tràmits per fer efectiu l’article 155, els diputats de Junts pel Sí i la CUP es reunien ahir al Parlament per estudiar la manera de reactivar la declaració d’independència. Durant les trobades, que van durar tot el matí, els dos grups van analitzar les diferents opcions damunt la taula per poder dur a terme una votació que aixequi la suspensió de la DUI. Una mesura que no es prendria fins, com a mínim, la setmana que ve, un cop el govern espanyol ja hagi concretat en el consell de ministres extraordinari de demà quines accions preveu que comportarà la suspensió de l’autonomia.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La reunió de dilluns de la junta de portaveus del Parlament marcarà els tempos i el format d’un ple que, tanmateix, tothom dona per fet. Damunt la taula, expliquen diverses fonts parlamentàries, hi ha dues opcions principals: un debat de política general -obligatori al principi de cada curs parlamentari segons el reglament de la cambra- o un debat monogràfic sobre la situació a Catalunya. Totes dues opcions permetrien una votació posterior -una proposta de resolució-, que compliria amb el guió dibuixat ahir per Carles Puigdemont en la seva carta a Rajoy. És a dir, que la cambra catalana procedís “a votar la declaració formal d’independència que no va votar el dia 10 d’octubre”.

Cargando
No hay anuncios

“Ha arribat el moment del Parlament”, destacaven ahir fonts sobiranistes, que descarten que una nova compareixença de Puigdemont acabi sense votació. La llei del referèndum, que continuen esgrimint com la base del full de ruta dels pròxims mesos (malgrat estar anul·lada pel Tribunal Constitucional) preveu una declaració i no pas una votació, però aquesta ha sigut la fórmula que ha generat més consens. En públic i en privat, representants dels partits independentistes reconeixen la contradicció que representa haver de votar la independència al Parlament tenint en compte que van atorgar caràcter vinculant al referèndum de l’1-O. Però recorden que no hi ha una manera estipulada al reglament per impulsar la DUI i que la votació permet, d’una banda, compartir la responsabilitat entre tots els diputats que s’hi pronunciïn a favor i, d’una altra, esvair qualsevol mena de dubte al voltant de si s’ha declarat la independència o no.

Un ple semblant al del setembre

El debat de política general -pensa JxSí- no és impugnable pel TC. La CUP prefereix un ple monogràfic sobre la DUI (sense explicitar que és per a la DUI) per no barrejar el debat sobre la independència amb l’activitat autonòmica de la Generalitat. Sigui quina sigui l’opció finalment escollida, els uns i els altres estan convençuts que el resultat serà un ple semblant al dels dies 6 i 7 de setembre. És a dir, una sessió plena d’interrupcions, de convocatòries de juntes de portaveus i de peticions de reconsideració de les decisions que es prenguin.

Cargando
No hay anuncios

Hi haurà DUI perquè hi ha 155. Això és el que diuen JxSí i la CUP i el que va advertir Carles Puigdemont a la carta a Mariano Rajoy. El govern espanyol, en canvi, altera l’ordre dels factors: hi haurà 155 perquè hi ha DUI, perquè Puigdemont es va negar a respondre sí o no quan li van demanar que aclarís si havia declarat la independència. De nou, la batalla pel relat guanya importància pensant bàsicament en qui mira des d’Europa.