Crisi al Govern
Política08/10/2022

Junts, la CUP i l'ANC volen fer caure el Govern: la majoria del 52% es regira contra Aragonès

El president passa de voler un govern de via àmplia amb Junts, la CUP i els comuns a liderar un executiu d'ERC monocolor

Barcelona"La legislatura del 52%". L'eslògan –arrodonint a l'alça el 51,14% de vot independentista del 14-F– va fer fortuna poc després de començar la legislatura actual. La xifra, però, s'ha anat matisant amb el temps. El PDECat, que es va quedar fora del Parlament, ja va advertir per exemple que no es podria comptar alegrement el seu 2,72% si algú pretenia impulsar una nova DUI. En el 52% també s'hi afegien altres petits partits extraparlamentaris com Primàries o el Front Nacional, però, sigui com sigui, l'independentisme havia complert una d'aquelles fites que els seus dirigents tant anhelaven: tenir més de la meitat dels vots en uns comicis al Parlament. El 6,67% de la CUP aviat es va veure que tampoc seguiria els designis de la majoria. Decebuts amb el Govern, els cupaires van abandonar el vaixell durant la negociació pressupostària de l'any passat. Ara és Junts qui trenca amb ERC al·legant incompliments del pacte de govern i s'emporta el seu 20% a l'oposició. El resultat és el Govern amb menys diputats de la història (33) i amb el suport del 21,3% de la ciutadania. I el que és més preocupant per al president: a Pere Aragonès el volen fer caure des del mateix moviment independentista.

Cargando
No hay anuncios

"Aragonès té un executiu fracassat i sense legitimitat democràtica", deia aquest divendres la presidenta de Junts, Laura Borràs, un cop anunciats els resultats de la consulta del seu partit. Aquest dissabte hi ha insistit el secretari general de la formació, Jordi Turull, que no veu recorregut a un Govern amb només 33 diputats: "O qüestió de confiança o eleccions". Aragonès ja ha dit que no farà ni una cosa ni l'altra perquè el país necessita "estabilitat". Ara per ara, si se sotmetés a una qüestió de confiança en la legislatura del 52% només la podria superar amb el suport de l'altre 48%. El president espanyol, Pedro Sánchez, ja li va oferir suport aquest mateix divendres i els comuns feia temps que reclamaven a ERC que explorés noves aliances.

Junts treballarà per posar punt final al Govern monocolor d'ERC, però també ho farà la CUP. Els cupaires, amb qui Aragonès es va comprometre a sotmetre's a una qüestió de confiança a mig mandat, hi han tornat a insistir aquestes darreres setmanes. Ells, com Junts, han explicat que votarien contra la continuïtat d'Aragonès. "Entenem que la ruptura del Govern pertany al col·lapse d'una legislatura que s'ha acabat veient que no ha acabat obrint un nou cicle", va expressar divendres la diputada Eulàlia Reguant en declaracions a TV3. "De 74 vots que et van fer president, 41 et diuen que ja no tens la seva confiança", ha destacat aquest dissabte Turull. El seu predecessor a Junts, Jordi Sànchez, fins i tot considera que el Procés ja s'ha acabat i que s'entra en una nova fase encara incerta.

Cargando
No hay anuncios

Sense aliats independentistes al Parlament, a Aragonès també li escassegen els socis entre les principals entitats. L'enfrontament amb l'ANC ve de lluny, però va arribar al clímax per la Diada, amb acusacions creuades entre ell i la presidenta de l'entitat, Dolors Feliu. "La gent va sortir massivament l'Onze de Setembre i ha fet canviar l'escenari polític. L'autonomisme ha perdut. Independència o eleccions", insistia Feliu després dels resultats de la consulta de Junts. A les eleccions vinents, l'Assemblea té previst presentar-s'hi amb una llista ciutadana perquè considera que només es pot avançar cap a la independència si la ciutadania "passa per sobre dels partits".

Només Òmnium s'ha mantingut al marge de la disputa. L'entitat ha criticat tant ERC com Junts per actuar amb "més hipertacticisme que sentit d'estat" durant els últims mesos i haver fet "retrocedir" el moviment "davant els poders de l'Estat". En un comunicat, l'entitat ha demanat aquest dissabte "obrir un nou cicle" i incorporar "noves sensibilitats, veus i lideratges", com, de fet, ja va fer durant la Diada. Evidentment, ERC ha fet pinya amb el Govern i amb el president.

Cargando
No hay anuncios

Govern monocolor

L'altre eslògan que va fer certa fortuna a l'inici de la legislatura va ser el del "govern de via àmplia". És l'expressió que va fer servir Aragonès durant el seu primer debat d'investidura per plantejar una aliança entre ERC, Junts, la CUP i els comuns. Sense gaires possibilitats d'èxit, primer els comuns i després la CUP van rebutjar frontalment formar part de l'executiu i finalment es va reeditar l'acord que, fins ara, havia governat Catalunya des del 2016. Amb la renúncia de Junts, ERC governarà, almenys de moment, en solitari, una opció gens habitual a Catalunya. Des de la restauració de la democràcia, només s'havia vist un fet similar entre el juny del 2015 i el gener del 2016, quan Convergència va governar sola després de trencar amb Unió.

Cargando
No hay anuncios

La via àmplia d'ERC entronca amb el gran mantra dels republicans des de la desfeta del 2017: eixamplar la base. De fet, durant la compareixença d'aquest divendres a la nit al Palau de la Generalitat, el president del Govern va tornar a jugar aquesta carta quan, tot i reconèixer que Esquerra governarà en solitari, va explicar que els canvis que es fessin a l'executiu buscarien representar la Catalunya del 80%, la dels grans consensos, com per exemple el del dret a l'autodeterminació.