Junts corregeix Ciuró i descarta pactar amb el PSC a la Generalitat
La direcció fa una tancada de dos dies per decidir sobre l'estratègia i quan fa el congrés del partit
BarcelonaLa direcció de Junts per Catalunya està reunida a Sallent aquest diumenge i dilluns per posar negre sobre blanc a l'estratègia del partit. En una tancada de 48 hores volen respondre als diversos interrogants que tenen al davant, des de quan celebraran el congrés (si abans o després de les eleccions municipals del 2023, tot i que els estatuts preveuen que tocaria aquest estiu) fins a com abordar el cas de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, sobre la Institució de les Lletres Catalanes i el rumb en el procés independentista. Ara bé, la reunió, que ha començat aquest matí, s'ha trobat amb unes declaracions sobre la taula de la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, que han generat malestar en alguns sectors del partit. "Junts i el PSC a la Generalitat? No ens autoexclourem del terreny de joc, que és el que voldrien els nostres rivals polítics", ha dit la membre del Govern en una entrevista a Nació Digital, i ha remarcat que Esquerra ara ja pacta amb els socialistes a Madrid. Davant l'aval de Ciuró a una aliança amb el PSC a la Generalitat, la direcció ha decidit fer un comunicat a última hora d'aquest diumenge desautoritzant-la. "Junts no es planteja en cap cas acords de govern a la Generalitat amb partits que no formen part de la majoria independentista", ha expressat, a més de refermar-se en la "victòria del 52%" a les eleccions del 14 de febrer. I és que en diverses ocasions Ciuró afirma en l'entrevista que "el 52% són els pares", arran de la manca d'unitat entre Esquerra, Junts i la CUP.
Ciuró no és membre de la direcció de Junts i, per tant, no és present a les jornades de debat intern d'aquest cap de setmana. La consellera de Justícia prové del PDECat i quan es va produir el divorci dins l'espai postconvergent es va situar al costat de l'expresident Carles Puigdemont. Juntament amb la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, forma part de l'òrbita de l'exconseller Jordi Turull, que no s'ha pronunciat públicament sobre la polèmica. Sí que ho han fet, en canvi, altres dirigents, com la secretària de la mesa i diputada Aurora Madaula. En un tuit aquest diumenge ha dit: "Jo estic completament en desacord amb pactar amb el PSC i molt menys per fer Govern a la Generalitat. I em sembla que a Junts som uns quants que pensem així".
Pugna pel lideratge
La direcció de Junts arriba a la trobada amb una pugna latent pel lideratge. Ha de decidir si fa congrés entre el juliol i l'octubre –dos anys després del conclave fundacional, com marquen els estatuts– o si l'ajorna fins després de les eleccions municipals. La majoria de veus s'inclinen per celebrar el conclave enguany (per evitar també que qualsevol militant impugni el fet que no es faci), però diverses veus del Govern i també del territori demanen fer-lo després dels comicis locals. JxCat està en plena tria de candidats i intentant arribar a acords amb alcaldes que es van quedar al PDECat l'any 2020. Es tracta d'una cita clau per consolidar l'estructura territorial del partit. Està previst que aquest dilluns es prengui una decisió al respecte i que la validi el consell nacional el cap de setmana que ve. En tot cas, formalment qui ha de convocar el congrés és el president del partit, Carles Puigdemont, que està allunyat del dia a dia de la formació i, de fet, no participa en aquesta tancada i en cap reunió de l'executiva. Hi ha veus que també demanen fer el conclave quan s'aclareixi el futur de l'expresident a l'exili, ja que està pendent que aquesta primavera el Tribunal de Justícia de la Unió Europea es pronunciï sobre el seu futur. El fet que pugui intentar o no tornar a Catalunya a partir d'aquesta resolució judicial, consideren les mateixes fonts, també pot marcar l'estratègia de Junts.
Fer o no el congrés porta implícit un altre debat: la pugna pel lideratge. Diverses fonts assumeixen que Borràs vol més pes dins la formació i que la presidència del partit, en cas que Puigdemont decidís que no es torna a presentar, és el lloc que voldria ocupar. No és cap secret el seu enfrontament entre ella i el seu entorn amb l'actual secretari general del partit, Jordi Sànchez. Per desbancar-lo Borràs necessita aliances i, en aquest punt, és clau el que faci Turull: si acaba arribant a un consens amb Sànchez o vol intentar substituir-lo a la secretaria general.