La reforma del Codi Penal
Política19/11/2022

Junts carrega contra la reforma del Codi Penal: "Volem que Puigdemont torni en llibertat"

El PSC, al seu torn, assegura que els fets del 2017 "estan recollits" en la proposta del govern espanyol

BarcelonaLa relació entre Esquerra i Junts per Catalunya després de la sortida del Govern ja era complicada, però arran de la reforma del Codi Penal pactada entre els republicans i el PSOE va pel camí d'enrarir-se encara una mica més. Sobretot pel que ha expressat el PSOE els últims dies: que es deroga la sedició i es crea el nou tipus penal de desordres públics agreujats per poder extradir l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. Una possibilitat que Esquerra nega. Les diferents interpretacions del canvi legal han sigut la qüestió central del discurs del secretari general de Junts, Jordi Turull, davant del consell nacional del partit, reunit aquest dissabte al Prat del Llobregat. "Volem que Puigdemont torni en llibertat", s'ha reafirmat, i ha criticat els republicans per haver-los demanat que donin suport a la reforma després de les declaracions del govern espanyol: "Ens deixa perplexos [...]. Es pensen que ens hem begut l'enteniment?", ha insistit.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Turull s'ha compromès a presentar un text alternatiu a la reforma del Codi Penal que derogui "de veritat", segons ell, el delicte de sedició. A parer de Junts –a diferència del que defensa Esquerra–, el canvi legal no despenalitza el que va passar el 2017 perquè consideren que l'Estat hi aplicaria ara el delicte de desordres públics agreujats. "La sedició surt per una porta i la fan entrar per una finestra amb un altre nom", ha dit Turull, afegint que participaran en el debat al Congrés de Diputats perquè la modificació legal "serveixi per deixar de perseguir i criminalitzar les mobilitzacions independentistes".

Cargando
No hay anuncios

Creu que l'acord entre el PSOE i Esquerra a la taula de diàleg, tal com està actualment el redactat, és una "catifa vermella" a l'"arbitrarietat" del poder judicial per "continuar perseguint l'independentisme". I en aquest sentit ha carregat directament contra els seus exsocis de govern: "Tenen una actitud d'aplanament i contemplativa davant el maltractament de l'Estat als catalans". "És inaudit que no s'utilitzi la força a Madrid per combatre la manca real d'inversions o el funcionament de Rodalies. I és inaudit que diguin que amb l'escàndol de Pegasus no hi ha d'haver soroll", ha sentenciat.

La visió del PSC

D'altra banda, aquest cap de setmana també s'ha referit a la derogació de la sedició el cap de files del PSC i líder de l'oposició, Salvador Illa. En una entrevista a El suplement de Catalunya Ràdio ha assegurat –contradient Esquerra– que "els fets que van tenir lloc fa cinc anys estan recollits en aquesta nova reforma del Codi Penal". Ara bé, Illa ha negat que el canvi legal sigui per portar Puigdemont a Catalunya, a diferència del que han dit la ministra Nadia Calviño i el portaveu socialista al Congrés de Diputats, Patxi López.

Cargando
No hay anuncios

Illa també s'ha referit als pressupostos catalans: ha dit que està obert a aprovar-los si el govern de la Generalitat s'asseu a negociar a fons amb el PSC. I en aquest sentit ha criticat l'actitud que fins ara ha tingut el president, Pere Aragonès, a qui ha acusat de tenir una "actitud passiva" a l'hora de governar i a qui ha responsabilitzat directament del fet que Catalunya no tingui els comptes aprovats a partir de l'1 de gener. "És culpa de Pere Aragonès", ha dit. Així, ha instat Esquerra a negociar per teixir aliances al Parlament –ha recordat que només té 33 de 135 diputats– i ha negat que el nou executiu monocolor representi el "80%". "És un eslògan [...]. No s'ho creuen ni ells".