El nou Govern
Política30/05/2021

Junts busca cares noves al Parlament

La sortida de Geis obliga a reformular el grup

BarcelonaAmb Laura Borràs com a presidenta del Parlament i els consellers de Junts nomenats, al partit de Carles Puigdemont només li queda una assignatura pendent en l’àmbit institucional: escollir la direcció del grup parlamentari. No hi ha dubte que continuarà recaient sota la batuta d’Albert Batet, fins ara president, però s’ha de definir el càrrec de portaveu -fins ara exercit per una Gemma Geis que ha fet el salt al Govern- i de la resta de membres de la direcció del grup. Un equip que, en funció dels membres que s’hi incloguin, pot acompanyar el Govern però també esdevenir un contrapoder a un executiu que ara per ara s’encamina al diàleg amb l’Estat i que té alguns detractors dins del partit.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Més enllà del càrrec de president del grup, hi ha fins a vuit portaveus per escollir. D’acord amb els trenta-dos diputats de Junts, n’hi correspon un de principal -de categoria A-, dos portaveus adjunts -de categoria B- i cinc més de secundaris -de categoria C-, tots ells amb complements salarials, segons la normativa del Parlament. Això permet a l’executiva del partit donar joc a diferents perfils, combinant cares noves i veterans de grup.

Cargando
No hay anuncios

Ball de noms

Fonts parlamentàries asseguren que amb un home de president (Batet), el més probable és que la portaveu principal sigui una dona. A l’espera de la reunió d’aquest dilluns de la direcció del partit i de tancar-ho abans de dimecres -quan se celebra el primer ple després de la possessió del Govern-, es perfilen cares noves, com la diputada de l’Ebre Mònica Sales i l’advocada Glòria Freixa, o alcaldesses del territori com Marta Madrenas (Girona) o Anna Erra (Vic). Pel que fa als homes, té galons Josep Rius, dirigent de confiança de Puigdemont -i de Jordi Sànchez-, que ha renunciat a ser al Govern, o Francesc Dalmases, que és una de les preferències de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ja que així tindria un dirigent de màxima confiança a la direcció del grup.

Cargando
No hay anuncios

Després del president i els dos portaveus principals, Elsa Artadi, que té com a prioritat Barcelona i ja és la portaveu del partit, també pot jugar un rol a la cambra si opta per ser a la direcció del grup. Així com Joan Canadell, expresident de la Cambra de Comerç. Probablement serà el cop que hi haurà més pesos pesants del partit a la cambra: tots els consellers sortints de l’anterior Govern -menys Miquel Sàmper i Àngels Ponsa- per ara són diputats al Parlament, a més de l’entorn de Puigdemont, ja que Elsa Artadi ha renunciat a la vicepresidència del Govern per dedicar-se a Barcelona i Josep Rius també va tenir opcions de ser el número dos de l’executiu i finalment va decidir no entrar-hi.

A diferència de Rius i Artadi, però, no es preveu que els exconsellers tinguin un rol com a cares visibles del grup, ja que la majoria podrien deixar l’acta de diputats. Ara per ara només Tremosa es quedaria com a diputat -amb un paper destacat en l’àmbit econòmic- i ho combinaria amb la seva feina a la universitat, mentre que la resta aspiren a càrrecs més executius. Damià Calvet, fins ara conseller de Territori, és un dels noms que hi ha sobre la taula per dirigir el Port de Barcelona, ara en mans de la dirigent del PDECat Mercè Conesa, malgrat que Miquel Buch, extitular d’Interior, també té aspiracions pel mateix càrrec. Al seu torn, per a Meritxell Budó, exportaveu del Govern, continuar al Parlament no és la seva primera opció. El trencaclosques intern de Junts encara no s’ha acabat.