La governabilitat de l'Estat

Junts aplega PSOE i PP al Congrés per endurir el càstig a la multireincidència en furts

La proposta dels juntaires planteja castigar amb fins a tres anys de presó el robatori de mòbils

MadridJunts ha aconseguit els vots tant del PSOE com del PP al Congrés per endurir el càstig de la multireincidència en furts. Es tracta d'un dels cavalls de batalla dels juntaires a la cambra baixa que, empesos per les queixes dels alcaldes i alcaldesses del partit davant la "greu alarma social" que genera la qüestió, han impulsat una modificació del Codi Penal per "aturar la impunitat dels multireincidents". La iniciativa fa un primer pas aquest dimarts a la cambra baixa superant el tràmit de la presa en consideració. Se suma així a una proposta del PP contra la mateixa problemàtica, que està en tramitació des del juny quan el PSOE i Junts, al seu torn, també van donar suport a debatre-la. Què planteja la dels juntaires?

Inscriu-te a la newsletter Gestionar la crisi dels cartells des del carrer CalàbriaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El text que ha registrat Junts proposa castigar amb entre un i tres anys de presó el robatori de "dispositius mòbils informàtics o de comunicació, o dispositius electrònics o tecnològics". S'afegeix així aquesta tipologia de furt al tipus agreujat quan actualment no hi està recollida i se n'han registrat només 31.000 en un any a Barcelona, segons ha explicat Junts. A més, en el cas de furts considerats lleus –de quantitats inferiors a 400 euros– i castigats únicament amb multa, quan se n'hagin comès més de tres també serien castigats amb presó. Junts planteja eliminar el requisit aplicat actualment que la quantitat acumulada de les infraccions hagi de superar els 400 euros. La proposició de llei també demana doblar el nombre de jutges d'adscripció territorial a Catalunya perquè passin de 35 a 70. També permet que els ajuntaments es personin en les causes com a part afectada.

Cargando
No hay anuncios

La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha defensat en declaracions als mitjans que és una reforma "imprescindible". "Qui la fa, l'ha de pagar. I qui reincideix, l'ha de pagar més", ha dit. Amb la iniciativa, ha dit, el que pretén el partit és corregir les modificacions fetes anteriorment i que no han obtingut el resultat esperat. El 2022, el Congrés ja va aprovar una modificació per tractar de combatre el fenomen de la multireincidència. "El 92% dels robatoris han quedat impunes. Això s'ha d'acabar", ha denunciat Nogueras. Fonts de Junts esperen que el PSOE no deixi la iniciativa al calaix després d'haver permès que comenci a caminar i han advertit que pressionaran perquè tiri endavant.

Hores abans, el portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, ha defensat que hi ha també molts alcaldes socialistes preocupats per la multireincidència en furts i ha avançat que durant la tramitació parlamentària del text caldrà debatre quines "mesures raonables" adoptar. El PP també ha apuntat que té intenció de fer aportacions quan es debati la iniciativa en comissió. Per tant, el text original dels juntaires pot acabar patint modificacions.