La Moncloa refreda la possibilitat que la reunió Sánchez-Puigdemont sigui imminent

A l'agenda del president espanyol només hi ha, de moment, una trobada amb Pere Aragonès

Pedro Sánchez escolta la intervenció de Carles Puigdemont, avui al Parlament Europeu

Barcelona / MadridNo es va produir durant les negociacions sobre la investidura i tampoc aquest dimecres al Parlament Europeu, però sí que hi haurà aviat una reunió pública entre l'expresident Carles Puigdemont i el president espanyol, Pedro Sánchez. Així ho ha anunciat Junts en una entrevista al programa Cafè d'idees, en què el seu secretari general, Jordi Turull, ha assegurat que els dos dirigents tindran una trobada "com cal" per abordar el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat. Segons el dirigent juntaire, aquesta reunió ja s'havia d'haver fet aprofitant la visita de Sánchez a Estrasburg, quan el cap de l'executiu espanyol va comparèixer al Parlament Europeu per donar compte de la presidència de torn de la Unió Europea. De fet, tots dos van debatre cara a cara, però durant la jornada no hi va haver trobada ni salutació pública i la Moncloa refreda ara la proximitat d'una reunió: "No està a l'agenda i no sembla que hi pugui ser a curt termini", asseguren fonts socialistes. "No em consta", ha afegit la portaveu de l'executiu espanyol, Pilar Alegría, en una entrevista a Telecinco.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Qualsevol trobada, de fet, ha de ser fora de l'Estat, de manera que s'han de quadrar agendes perquè Puigdemont i Sánchez tornin a coincidir sigui a Brussel·les o a Estrasburg. Fonts de Junts afirmen que la trobada hi serà i que hi ha converses entre els equips de cadascun dels dirigents per trobar una data per a la cita. Encara més, el mateix Turull ha indicat a RAC1 que abans de parlar públicament de la reunió n'ha informat el número tres del PSOE, Santos Cerdán, interlocutor de Junts.

En tot cas, Pedro Sánchez, que encara és aquest dimarts a la capital belga, s'ha limitat a dir que només té a l'agenda una trobada amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb qui s'ha de veure al Palau de la Generalitat el 21 de desembre. "Ens sembla bé que la gent es reuneixi", ha reaccionat Aragonès des de Ginebra, on ha participat en un fòrum de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats.

A l'espera de conèixer-ne més detalls, Turull sí que ha concretat que la trobada no es farà amb la presència del mediador internacional que acompanya les negociacions entre Junts i el PSOE a Suïssa, en les quals Sánchez no està previst que participi. "Es tracta de normalitzar la relació entre els dos presidents", ha indicat. D'aquesta manera, Sánchez sembla que trencarà el tabú que fins ara encara envoltava Puigdemont: durant la negociació de la investidura, el president espanyol va evitar fotografiar-se amb ell, encara exiliat a Bèlgica i perseguit pel Tribunal Suprem. De fet, els socialistes van delegar les trobades amb Junts a Cerdán, que, oficialment per part del PSOE, va acudir a la primera reunió amb el verificador internacional, Francisco Galindo, el 2 de desembre a prop de Ginebra.

Quan es produeixi la reunió serà la legitimació definitiva de Puigdemont com a actor polític per part del PSOE, després que aquest dimecres Sánchez ja el reconegués públicament en el debat a Estrasburg. L'última vegada que els dos dirigents es van veure les cares va ser el 2017, a la manifestació del 26 d'agost per condemnar els atemptats de la Rambla del 17-A i amb el referèndum de l'1-O sobre la taula. Amb l'aplicació del 155, però, es va trencar la relació, que s'ha mantingut gairebé inexistent fins a la represa del contacte entre Junts i el PSOE pel resultat del 23 de juliol i la investidura del líder del PSOE.

Des del principi, Junts va exigir als socialistes el reconeixement de l'expresident com a interlocutor vàlid en el tauler polític espanyol, i la fotografia amb Pedro Sánchez era, per als juntaires, un pas imprescindible. El viatge que va fer la vicepresidenta espanyola, Yolanda Díaz, a Brussel·les a l'inici de les converses anava en aquesta línia: va ser el primer pas per part d'un dirigent espanyol –en aquest cas de Sumar– per tornar a validar Puigdemont com un actor en la política espanyola. La trobada amb Sánchez no va arribar durant la negociació de la investidura, però segons ha explicat ara Turull sí que arribarà després.

Malestar dels jutges amb Nogueras

L'altra qüestió que ha envoltat la relació Junts-PSOE en les darreres hores ha estat la intervenció de la portaveu juntaire, Míriam Nogueras, en el primer debat sobre l'amnistia al Congrés, on va acusar els jutges d'"indecents". Sánchez també ha estat interpel·lat a Brussel·les per aquestes declaracions: "Aquest govern, i jo en particular, hem estat absolutament respectuosos amb les sentències". De fet, el PSOE apunta cap al PP després que parlés de "lawfare" per la sentència de la Gürtel: "No sentiran per part meva les coses que va dir el PP".

En tot cas, les declaracions de la líder de Junts ja han tingut conseqüències: dimecres el president del Tribunal Suprem, Francisco Marín Castán, va suspendre una trobada prevista amb el ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, per aquest motiu i s'ha reprogramat per dimarts vinent. I aquest dijous els vocals de la dreta del Consell General del Poder Judicial han forçat que en un ple la setmana que ve es discuteixi sobre el deure dels jutges a acudir a les comissions d'investigació de Pegasus i operació Catalunya que el Congrés ha aprovat constituir. No només això: el Tribunal Constitucional ha expressat el seu "suport i solidaritat" a Concepción Espejel, una de les jutges a qui Nogueras va titllar dimarts de "personatge indecent": "Sempre ha exercit la seva funció de manera impecable, íntegra i imparcial".

stats