Eleccions al Parlament

La Junta Electoral rectifica i exonera el veí de Callús que havia d'estar en una mesa el 14-F tot i el seu càncer crònic

La xifra d'al·legacions per no estar en una mesa s'enfila fins a les 25.540

i
Cesc Maideu

Avui el Jordi només de despenjar ja se'l notava content. "No hauré d'anar a la mesa, això és per celebrar-ho", ha exclamat. En vuit dies, els estats d'ànim s'han capgirat i, després de viure amb "angoixa" permanent i "por al cos" constant, aquest dimarts estava entusiasmat. Fa una setmana que el Jordi agafava el telèfon de l'ARA i deia: "Tinc un càncer crònic i m'obliguen a estar en una mesa". Narrava que feia quatre anys que patia un càncer neuroendocrí de pulmó i que, després de ser immunodeficient per les sessions de radioteràpia, havia viscut la pandèmia aïllat, de tot i de tothom, fins i tot dels seus fills, als quals feia un any que no abraçava tot i tenir-los dormint a l'habitació del costat, menjant a dos metres o estirats al mateix sofà. Tota la prevenció gairebé se'n va anar en orris quan va rebre una citació per ser primer suplent de mesa a les eleccions del 14 de febrer. "Si agafo el covid-19 és una sentència de mort", descrivia llavors. Per evitar-ho, la seva metge va elaborar un informe mèdic amb totes les patologies del Jordi. "El seu era un cas de calaix, no podia ser en una mesa", explicava la doctora. L'informe mèdic concloïa: "No és convenient que estigui en una mesa". Tot i això, la Junta Electoral de Manresa va denegar-ho. "No se la van ni llegir, va ser una injustícia", apunta ara el Jordi amb perspectiva.

Cargando
No hay anuncios

"Al llegir l'article, tot el poble es va bolcar amb mi. Moltes persones es van oferir a l'Ajuntament de Callús per substituir-me, vaig sentir el caliu de la gent com mai", explica. El consistori del poble també va voler aportar el seu granet de sorra. De fet, el que ha acabat sent definitiu. L'Ajuntament va obrir un espai de mediació amb la Junta Electoral. La doctora del Jordi, coneixedora de les converses, ho explica: "La Junta Electoral va dir a l'Ajuntament que com que l'informe mèdic concloïa que no era «convenient» que fos en una mesa, van considerar que no era un «no rotund». Vaig al·lucinar. Vam decidir presentar un segon informe. En aquest sí que van trobar el no rotund, perquè he conclòs que «és impossible» que pugui estar en una mesa. I no menteixo, és la veritat, l'únic que vaig fer la primera vegada és un informe mèdic com tants. No solem ser radicals, si diem que no és convenient és perquè no ho és i, per tant, no ho hauria de fer". Així, per una sola expressió lingüística, el Jordi hauria pogut acabar en una mesa amb el perill que suposa per a ell. Finalment, aquest dimarts, després que l'Ajuntament li hagi comunicat que demà rebrà una notificació en què l'informaran que li han acceptat l'al·legació, el Jordi podrà dormir tranquil. El 14 de febrer es podrà quedar a casa, continuant ratllant del calendari els dies que queden perquè el vacunin i pugui tornar a abraçar els seus fills.

Cargando
No hay anuncios

Una quarta part

El mateix dia que el Jordi ha conegut la notícia, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha actualitzat el nombre d'al·legacions que els ciutadans han presentat per intentar evitar haver de ser membres de les meses electorals el 14-F. Ja se n'han presentat 25.540, cosa que suposa més d'una quarta part de totes les persones convocades a través d'un mecanisme de sorteig. Aquest número encara podria créixer més perquè aquestes dades les registren les juntes electorals de zona i no totes han presentat les seves. La junta que més objeccions ha rebut és la de Barcelona amb 9.600, seguida de la de l'Hospitalet amb 2.450 i la de Terrassa amb 1.324.

Cargando
No hay anuncios

El que també ha batut rècords són les peticions per votar per correu, una qüestió que la Generalitat ha intentar fomentar per evitar tant com es pugui les aglomeracions als col·legis electorals el dia dels comicis. Segons dades de Correus, 191.500 ja han fet efectiu el seu vot a través d'aquest sistema, un 67,3% de les 284.634 que ho han sol·licitat. El termini per votar a tots aquells que ho hagin demanat acaba divendres a les 14 hores.