Política04/01/2020

La Junta Electoral inhabilita Torra i afegeix incertesa a la investidura

ERC analitza avui l’escenari deixat per la JEC, que també retira la condició d’eurodiputat a Junqueras

Gerard Pruna / Núria Orriols
i Gerard Pruna / Núria Orriols

BarcelonaUn dia després que ERC i el PSOE tanquessin un acord que buscava obrir una nova etapa de distensió, la Junta Electoral Central (JEC) va maniobrar ahir per generar un nou xoc institucional entre la Generalitat i l’Estat. A poques hores de la investidura de Pedro Sánchez, una JEC dividida per la meitat va irrompre en l’escenari per apartar del càrrec el president de la Generalitat, Quim Torra, i inhabilitar el líder d’ERC, Oriol Junqueras, com a eurodiputat malgrat la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Dues decisions polèmiques que afegeixen incertesa a la investidura de Pedro Sánchez i incrementen la pressió sobre ERC, que reunirà avui d’urgència la seva executiva per valorar el nou escenari “i les conseqüències en el calendari polític immediat”.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La decisió de la JEC reobria ahir el debat dins de les files republicanes. Fonts del partit reclamaven no “prendre decisions en calent” i apuntaven que el sentit del seu vot no hauria de perillar davant del que consideraven “una operació d’Estat”. Tanmateix, altres veus de la formació no s’atrevien a fer pronòstics i admetien que tot està obert. El que és segur és que la reunió d’avui de l’executiva d’ERC se celebrarà sota encara més pressió que el Consell Nacional de dijous. Ahir, el mateix Torra remarcava en la seva declaració institucional que “no hi ha solució per a Espanya si continua la via més contundent de la repressió”, mentre que des de la plaça Sant Jaume, la líder de l’ANC, Elisenda Paluzie, tornava a reclamar que es voti no a Sánchez si no es reconeix el dret a l’autodetermnació.

Cargando
No hay anuncios

Amb una resolució sense precedents, doncs, la Junta Electoral trastocava l’horitzó polític a l’Estat però també a Catalunya, que afronta ara un escenari incert amb un president inhabilitat en el càrrec però que ahir ja va subratllar que no té cap intenció de deixar el Palau de la Generalitat. Mentre milers de persones es concentraven a la plaça Sant Jaume, Torra va reunir el consell executiu de forma extraordinària i va comparèixer de forma solemne al Palau per rebutjar la inhabilitació exprés. “Mentre el Parlament no digui el contrari continuaré sent diputat i president”, va declarar en la seva primera reacció després de conèixer la resolució de l’ens electoral. Una afirmació que va fer acompanyat del Govern en ple per denunciar el que considera un “cop d’estat” contra les institucions catalanes i un “155 sense passar pel Senat”. Per al president, “ara és l’hora de reforçar les institucions” i fer efectiu que només la cambra catalana “pot decidir qui és el president de la Generalitat”.

Això situa en el punt de mira, de nou, la mesa del Parlament i el seu president, Roger Torrent, que ahir, complint amb la petició de Torra, va convocar un ple extraordinari per avui a les cinc de la tarda. Ahir a l’hora de tancar aquesta edició les fonts parlamentàries consultades encara no aclarien si hi haurà una resolució conjunta dels independentistes per reaccionar a la situació o el ple es limitaria a la intervenció de Torra i els grups. I és que el xoc institucional s’augura, de nou, al Parlament. Malgrat que la resolució de la JEC no fa referència al rol de la cambra catalana en tot això i ordena a la Junta Provincial executar l’acord quan sigui notificat a Torra -probablement la setmana que ve-, fonts parlamentàries asseguren que intentaran fer valdre l’Estatut i el reglament del Parlament. La legislació catalana, remarquen, només preveu la destitució del president i de diputat en cas de sentència ferma. I la JEC, assenyalen, s’ho ha saltat agafant-se a un precepte de la llei electoral (que entra en col·lisió amb l’Estatut) que permet la inhabilitació d’un càrrec públic sense sentència en casos de rebel·lió, terrorisme i delictes contra l’administració pública. Consultades per l’ARA, però, fonts jurídiques expertes en matèria de dret electoral consideren que la cambra catalana “està obligada” a complir amb la resolució de la JEC i que en cas contrari podria enfrontar-se “a conseqüències de caràcter penal”, ja que podrien acusar la mesa de desobediència.

Cargando
No hay anuncios

Davant d’això, fonts de Presidència hi afegien ahir un altre argument. Defensen que deixar l’acta de diputat no implica deixar de ser cap de l’executiu -la via que utilitza la JEC per inhabilitar Torra-, de manera que el president podria continuar al capdavant de la Generalitat. Remarquen que la legislació només explicita la necessitat de ser membre de la cambra durant la investidura.

Competició de la dreta

En un intent de reconduir la situació i evitar ensurts d’última hora que els puguin complicar la investidura, els socialistes van apressar-se ahir a sumar-se a la crítica contra la decisió de la Junta Electoral. La portaveu al Congrés del PSOE, Adriana Lastra, va opinar en declaracions als mitjans que l’ens “no era competent” per decidir sobre la inhabilitació del president català i de Junqueras. Així, els socialistes van acusar la “dreta i la ultradreta” de voler “boicotejar la investidura de Pedro Sánchez”. En una mostra més de la competència oberta en el flanc de la dreta, PP, Ciutadans i Vox van córrer ahir a celebrar la inhabilitació de Torra i Junqueras i a intentar penjar-se’n la medalla, fins al punt que el líder dels populars, Pablo Casado, va anunciar la inhabilitació de Junqueras molts minuts abans que la Junta Electoral fes pública la seva resolució.

Cargando
No hay anuncios

Amb el debat d’investidura ja en marxa al Congrés, aquest matí també es reuniran la direcció de JxCat i la del PDECat, que ahir es va refermar en el no als socialistes. Fonts del partit opinen, de fet, que la decisió de la JEC hauria de fer “reflexionar” Esquerra i canviar el sentit del vot. Les properes hores seran frenètiques i la pressió sobre ERC i el PSOE intensa. L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont va posar sobre la taula ahir forjar una taula de partits independentistes per l’estratègia de negociació amb l’Estat. Una estratègia que, segons ell, s’havia d’haver adoptat des del principi i que, en canvi, Esquerra ha optat -va criticar- per fer en solitari.

Enmig de les crítiques, doncs, ERC haurà de decidir avui un altre cop què fa amb Sánchez, que amb el debat al Congrés en marxa creuarà els dits perquè la JEC no li rebenti la investidura.