La crisi d'ERC

Junqueras tria Alamany de número 2 en una exhibició de força a Olesa

El candidat a presidir ERC esclata contra la B: "No curarem cap ferida que prèviament no hàgim netejat"

Olesa de MontserratOriol Junqueras ha aprofitat la presentació de la seva candidatura a presidir Esquerra per anunciar amb qui farà tàndem. L'escollida és la regidora dels republicans a Barcelona, Elisenda Alamany, que opta, d'aquesta manera, a la secretaria general de la formació per rellevar Marta Rovira. Provinent del món dels comuns, Alamany va trencar amb la formació d'Ada Colau per sumar-se a Esquerra el 2019. En les últimes eleccions municipals, Alamany va ser la número 2 a Barcelona d'Ernest Maragall, que, curiosament, s'ha posicionat contra la continuïtat de Junqueras.

Inscriu-te a la newsletter Pagar autònoms a ERCUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junqueras també ha aprofitat la presentació de la seva candidatura per carregar amb duresa contra els promotors de l'estructura B d'ERC, que estava al darrere dels cartells de l'Alzheimer contra els Maragall: "Estem disposats a cosir i a recosir, però no curarem cap ferida que prèviament no hàgim netejat fent veure que el que ens ha avergonyit no ha passat", ha etzibat el fins ara màxim dirigent del partit, que sempre ha negat tenir cap implicació amb aquesta estructura paral·lela. "Tota aquesta gent va trair els nostres principis i acabarem amb els òrgans paral·lels", ha afegit en un discurs sense concessions després de setmanes de silenci.  

Cargando
No hay anuncios

Junqueras no ha omplert el teatre de la Passió d'Olesa de Montserrat, però més de 1.000 militants i simpatitzants l'han acompanyat en la presentació de la seva candidatura per tornar a presidir el partit en una exhibició de força davant dels seus rivals. Sense el suport de l'aparell de la formació, que li ha donat l'esquena i li ha demanat que faci un pas al costat, però amb l'aval d'una part rellevant del món municipal, que aquest dissabte han estat amb l'expresident, Junqueras s'ha tornat a reivindicar com el candidat de les bases, tot i presidir els últims 13 anys el partit i escollir la direcció actual en el congrés d'ara fa només dos anys.

"El nostre és un projecte que neix de les bases per rescatar el partit i posar-lo al servei del país", ha ressaltat Junqueras, que ha estat rebut amb una gran ovació entre crits d'"Oriol president!". En aquest sentit, ha marcat distàncies amb la candidatura que genera simpaties en una part important de l'actual direcció i que encapçala Xavier Godàs: "No ens deixarem alliçonar per aquells que mai han penjat ni despenjat cartells electorals", ha reblat en referència als dirigents d'ERC que han format part de l'últim govern.

Cargando
No hay anuncios

Alamany ha lloat Junqueras i ha dit que representa "l’independentisme que pot guanyar" i "l’esperança de futur" perquè "l’independentisme torni a ser guanyador i ho faci des de l’esquerra". Així, l'encara regidora ha fet una crida a "tornar a fer gran" Esquerra i ha deixat clar que les patacades són fruit de la seva "pròpia debilitat". En aquest escenari, Alamany ha lamentat que "ERC hagi governat el país però no hagi liderat el discurs nacional" i que quan ho fan "els poderosos, els convergents", llavors "l’independentisme no creix".

Cargando
No hay anuncios

Incerteses sobre el seu equip

Junqueras encara no ha presentat la resta de membres de la seva candidatura, tot i que les cares que han intervingut en l'acte d'Olesa en podrien ser una pista. A Junqueras li han donat suport dirigents com l'exconseller Joan Ignasi Elena, l'exdiputat al Congrés Joan Tardà, i Raül Romeva, que ha estat l'únic dels tres a intervenir. L'exconseller ha dit que avala Junqueras perquè "a un company de lluita no se li pot donar l'esquena, sinó que se li ha de donar suport". També ha denunciat la seva inhabilitació fruit del Procés. "No es pot permetre que un tribunal ple de covards o prevaricadors digui qui pot o no fer política; Junqueras té tot el dret de ser president d'ERC o de la Generalitat", ha reblat enmig de forts aplaudiments d'un públic entregat a l'exlíder d'Esquerra.

Cargando
No hay anuncios

Junqueras va deixar la presidència d'ERC el 10 de juny per bolcar-se en recollir l'aval de la militància per presentar a la reelecció. Des de llavors, ha anat pentinant el territori per reunir-se amb afiliats, aglutinar el seu suport i presentar el seu projecte. Un dels actes més multitudinaris que va fer només començar va ser a Sant Vicenç dels Horts, el municipi on viu i d'on ha sigut alcalde. Allà hi va aplegar unes 500 persones. La trobada va arribar pocs dies després que uns 300 militants –ara en són més de 1.000– signessin un manifest que demanava la renovació total de la direcció i, per tant, que Oriol Junqueras fes un pas al costat. Un text que van signar, entre d'altres, la secretària general dels republicans, Marta Rovira, i l'expresident de la Generalitat Pere Aragonès.

De fet, la pugna que ERC té oberta fins al congrés del 30 de novembre s'ha centrat sobretot en qui hauria de liderar la formació. És a dir, entre els partidaris que Oriol Junqueras continuï al capdavant del partit i els que no ho volen. L'endemà de l'executiva del 15 de maig, l'ara expresident del partit va anunciar la seva intenció de continuar liderant el partit i es va fer palesa la bifurcació de camins amb Marta Rovira, que va anunciar la seva intenció de no presentar-se a la reelecció, i que va defensar una renovació de tota la cúpula.