Junqueras tindrà rival per presidir ERC? Així funcionarà el congrés del 30 de novembre

El 15 d'octubre ja es podrà saber si l'expresident republicà haurà de competir amb algú per liderar el partit

3 min
Oriol Junqueras 
ahir a la seu d’ERC. 


BarcelonaDesprés de la desfeta del 12-M, Esquerra s'ha sumit en una crisi interna que l'ha portat a convocar un congrés extraordinari el 30 de novembre que ha de servir per redreçar el rumb estratègic de la formació i definir el seu lideratge. De fet, aquesta última qüestió és la que ha portat el partit a una pugna més agre entre els partidaris que Oriol Junqueras abandoni la presidència d'ERC –agrupats en un manifest que també han signat Marta Rovira i Pere Aragonès– i els que aposten perquè hi continuï al capdavant. A hores d'ara, només l'expresident del partit –va dimitir el 10 de juny– s'ha mostrat predisposat a presentar-se a la reelecció, mentre que els partidaris de la renovació completa de la cúpula no han posat sobre la taula fins ara cap candidat alternatiu. Fins quan es poden presentar candidatures? Quants avals es necessiten?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El consell nacional d'Esquerra d'aquest dissabte ha aprovat el reglament del congrés del 30 de novembre. Un conclave que tindrà vuit persones que s'encarregaran d'organitzar-lo: Marta Rovira, Juli Fernàndez, Raquel Sans, Oriol López, Jordi Roig, Kènia Domènech, Noemí Egea i Pau Morales. El congrés es convocarà oficialment el 7 d'octubre i una setmana després ja es podran presentar les candidatures, és a dir, el 15 d'octubre es coneixerà si Junqueras tindrà rival. A partir d'aquí, qualsevol candidat que es presenti té un mes, fins al 15 de novembre, per recollir avals. Necessita, com a mínim, que un 5% de la militància l'avali. Un cop es validi la candidatura, s'obrirà una setmana, fins al 29 de novembre, per fer campanya electoral interna.

El partit calcula que en aquest moment hi ha al voltant d'uns 8.700 militants inscrits que podrien participar en el congrés; per tant, les candidatures que es vulguin presentar haurien d'agrupar poc més de 400 avals. La xifra total d'afiliats amb dret a vot per al congrés no es tancarà fins una setmana després de la convocatòria oficial. Només podran participar en la votació del 30 de novembre i formar part de les candidatures els militants que estiguin al corrent de pagament i que tinguin una antiguitat de tres mesos des del moment de la convocatòria del congrés.

Quins són els requisits per presentar candidatura? N'han de formar part un màxim de 28 persones més una que sigui la que es proposi per la presidència del partit. L'equip ha de ser paritari, és a dir, hi ha d'haver el mateix nombre d'homes que de dones, i també s'han d'especificar quines persones desenvoluparan determinades funcions com ara la secretaria general –el número dos del partit–, la d'organització o la de finances, per exemple. Cada candidatura també haurà de presentar un programa. El 30 de novembre també es triaran 30 membres del consell nacional, 15 dones i 15 homes.

La votació i el debat dels documents

Els afiliats republicans podran votar al llarg de tot el dia de forma electrònica i també s'habilitaran algunes urnes per votar presencialment. La militància haurà d'escollir entre Oriol Junqueras i una potencial candidatura alternativa. A l'espera de si els dirigents que defensen que l'expresident d'ERC plegui presenten o no rival, qui sí que ha mostrat la seva predisposició a presentar-ne és el col·lectiu 1 d'Octubre, el corrent crític minoritari dins d'ERC.

La candidatura guanyadora ha de superar el 50% dels vots. Si cap candidatura arribés a aquest llindar, la jornada electoral es repetiria al cap de quinze dies. L'executiva sortint de la votació del dia 30 és la que haurà de presentar els documents polítics i estratègics que es debatran fins al mes de febrer. Al llarg de les següents setmanes també es renovaran totes les executives territorials.

Hi ha possibilitats de suspendre el congrés?

ERC afrontarà tot aquest debat intern de manera paral·lela a les negociacions per la investidura que, si no acaben amb acord, poden desembocar amb una repetició electoral. ¿Això podria obligar a suspendre el congrés? Fonts del partit asseguren que no, que la data del 30 de novembre ja es va escollir tenint en compte la possibilitat que es repetissin les eleccions. Amb tot, els estatuts estableixen que l'executiva podria suspendre el congrés si hi hagués uns comicis previstos "en els sis mesos següents".

stats