Raquel Sans dimiteix com a portaveu d'ERC per bolcar-se en la candidatura alternativa a Junqueras

Aquest dijous es presenta en societat Nova Esquerra Nacional, una plataforma per optar a la presidència del partit

3 min
La portaveu d'ERC, Raquel Sans, durant la compareixença de dilluns.

BarcelonaRaquel Sans deixa de ser la portaveu d'Esquerra. Ella mateixa ha presentat la seva renúncia aquest dimecres al matí. Segons ha avançat Nació i ha pogut confirmar l'ARA, la cara visible dels republicans a les rodes de premsa i compareixences de la formació plega per bolcar-se en la candidatura alternativa a Oriol Junqueras de cara al congrés del 30 de novembre. Es perfila així com una de les cares visibles del sector que aposta per la "renovació de lideratges" i perquè s'obri una nova etapa sense l'expresident de la formació al capdavant. La candidatura es presentarà en societat amb el seu projecte aquest dijous al migdia, a l'Espai Innovació del Hub Social de Barcelona. Així ho ha anunciat un comunicat d'un grup de militants republicans enquadrats sota el nom de Nova Esquerra Nacional, que fan "un pas endavant de cara al pròxim congrés nacional del 30 de novembre", en què s'escollirà la nova executiva del partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sans, periodista de formació, havia assumit el rol de portaveu des de fa poc més d'un any, i és diputada al Parlament des del 2018. Ha estat a l'Ajuntament de Tarragona i a la Delegació de la Generalitat a Tarragona, i en les eleccions del 12 de maig va ser la cap de llista de la formació per la demarcació de Tarragona. Un cop constituït el Parlament, va ser escollida vicepresidenta primera de la cambra catalana, després de l'acord entre les forces independentistes per fer Rull president del Parlament. Tot i que públicament no havia expressat la seva oposició que Junqueras continués al capdavant del partit –el seu rol com a portaveu ho impedia–, sí que va signar el manifest a favor de renovar els lideratges del partit. Sans, però, no plega de l'executiva del partit que ara comanda la secretària general, Marta Rovira, i mantindrà la vicesecretaria general de Feminismes i LGTBI. Encara no s'ha fet públic qui assumirà el rol de portaveu del partit des d'ara fins que sigui el congrés.

Aquest dijous es faran públics alguns dels noms que se sumaran a la candidatura alternativa, però no s'espera que s'aclareixi qui presentaran per lluitar per la presidència i la secretaria general de la formació. En qualsevol cas, les tesis que defensen són les que ha anat apuntant Rovira, i bona part de l'executiva actual del partit, tot i que Rovira ja ha expressat públicament que no formarà part de cap candidatura. Més enllà de Sans, s'han anat vinculant a aquesta candidatura l'exconsellera Laura Vilagrà; Marta Vilaret, negociadora de la llei d'amnistia, o, sobretot, la diputada al Congrés Teresa Jordà. També alguns dels promotors del manifest que fa unes setmanes reclamava obertament una transició tranquil·la al partit, com l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, i la diputada al Parlament Alba Camps.

Amb la presentació d'aquest prototip de candidatura alternativa, Junqueras ja no serà el primer a explicar el seu projecte. L'expresident de la formació i exvicepresident del Govern protagonitzarà un acte de presentació el 21 de setembre al Teatre Passió d'Olesa de Montserrat, un mes més tard. Estarà envoltat de pilars de la seva candidatura com ara l'exconseller Raül Romeva, i alguns càrrecs electes com l'eurodiputada Diana Riba, la diputada al Parlament Ana Balsera, la senadora Laura Castel i l'exconseller d'Exteriors Bernat Solé. Ara per ara, res apunta que hi acabi havent acord entre les llistes abans del congrés, tot i que fonts consultades per l'ARA reconeixen alguns contactes que no han fet més que incidir en el desacord.

La pugna per la data

En paral·lel, hi ha un altre punt conflictiu que plana sobre la batalla per presidir Esquerra: la data del congrés. Un centenar de consellers nacionals han demanat aquesta setmana que s'avanci el congrés d'ERC en què s'ha d'elegir president, una proposta que fa setmanes que abandera Oriol Junqueras. Per això, representants de la seva candidatura i de la direcció del partit s'han reunit aquest dimecres i han deixat la decisió en mans de la comissió de garanties. Segons fonts de l'executiva republicana, han acordat que no es prendrà cap decisió abans de saber què n'opina aquest òrgan intern. A continuació, es convocaria el consell nacional, que hauria de decidir si la data es manté al 30 de novembre –que es va decidir en executiva– o s'avança a l'octubre. A la reunió d'aquest dimecres no hi ha assistit Junqueras, sinó Lluís Salvadó en representació de la seva candidatura.

Mentre les dues principals candidatures ja es van perfilant, encara se'n presentarà una de tercera: el Col·lectiu 1 d'Octubre, crític amb la direcció actual i amb Junqueras, així com amb l'estratègia de pacte amb l'Estat de la formació dels últims anys després del referèndum del 2017.

stats