Junqueras demana al TGUE que suspengui la decisió del Parlament Europeu de deixar-lo sense escó
Van den Eynde presenta un recurs reclamant que s'accepti el líder d'ERC com a eurodiputat
BarcelonaNou moviment en la partida judicial que està duent a terme el líder d'ERC, Oriol Junqueras, a Europa perquè se'l reconegui com a eurodiputat. Després que en el ple d'aquesta setmana a Estrasburg el president de l'Eurocambra, David Sassoli, comuniqués que s'acceptava la decisió del Tribunal Suprem i es deixava sense escó Junqueras –el seu lloc l'havia d'adoptar Jordi Soler, el següent a la llista–, aquest matí l'advocat del dirigent republicà Andreu Van den Eynde ha presentat un recurs davant del Tribunal General de la Unió Europea perquè s'anul·li la decisió de l'Eurocambra i es reconegui Junqueras com a eurodiputat.
La defensa de l'exvicepresident del Govern va presentar divendres la petició de cautelars perquè l'Eurocambra suspengui l'acord que deixa vacant l'escó de Junqueras. Van den Eynde demana la suspensió de la desestimació de la petició urgent de protecció de la immunitat del president d'ERC –empresonat a Lledoners–, i també demana al TGUE que ordeni a l'Eurocambra que prengui "totes les mesures necessàries" per protegir els drets fonamentals de Junqueras. Van den Eynde demana, a més, que s'apliquin mesures cautelars –deixant sense efecte des de ja la decisió de l'Eurocambra mentre es resol el cas– i que la causa es tramiti per la via d'urgència.
En particular, Van den Eynde demana al Tribunal General (òrgan jurisdiccional que s'integra al costat del Tribunal de Justícia de la UE i que és el competent per analitzar recursos interposats per persones físiques o jurídiques que volen l'anulació dels actes de les institucions, òrgans o organismes de la UE que els afectin directament i individualment) que anul·li la decisió de l'Eurocambra de desestimar la seva protecció d'immunitat i retirar-li l'escó. I ho fa d'acord amb a diversos arguments jurídics.
Així, Van den Eynde esmenta la presentació el 20 de desembre passat per part de l'eurodiputada Diana Riba (ERC) d'una petició de protecció de la immunitat de Junqueras, que "no ha sigut ni tramitada ni atesa ni resposta en cap moment pel president [de l'Eurocambra, David Sassoli] o pel Parlament i s'ha d'entendre desestimada", per la decisió de considerar vacant el seu escó.
El recurs denuncia, així mateix, que "ni en el marc de la petició de protecció d'immunitat" ni de la decisió anunciada en el ple del 13 de gener "s'ha garantit, tot i haver-ho sol·licitat de manera expressa [...], el dret de Junqueras a ser escoltat abans de l'adopció d'una mesura individual que l'ha afectat desfavorablement". També considera que s'ha desatès "el dret d'accés a l'expedient", atès que "es desconeixen els documents i informes jurídics que fonamenten la decisió" de l'Eurocambra.
El text afegeix que la composició del Parlament Europeu "ha sigut alterada i segueix alterada a data d'avui", atès que "es va constituir en data de 2 de juliol del 2019 únicament amb 748 membres en lloc dels 751" i "segueix a data d'avui constituït amb només 750 dels 751 establerts ".