Junqueras situa Diana Riba com a número tres en una direcció de 13 persones

Incorpora dues secretaries generals adjuntes que ocuparan Oriol López i Arés Tubau

3 min
Imatge de la proposta de direcció d'Oriol Junqueras al congrés del 30 de novembre

BarcelonaSi fa una setmana Oriol Junqueras anunciava amb qui faria tàndem de cara al congrés del 30 de novembre, Elisenda Alamany, aquest dissabte ha triat el parc de Nou Barris per anunciar la resta d'equip que voldria que formés part de la seva direcció. En total, 13 persones que tenen la intenció de pilotar ERC a partir del novembre si s'imposen a la resta de candidatures. L'eurodiputada Diana Riba ocuparà el càrrec de la presidència adjunta, un lloc que fins ara no existia i que serà, de facto, la número tres del partit. Junqueras també incorpora dues secretaries generals adjuntes que ocuparan Oriol López, que fins ara era vicesecretari de coordinació interna, i Arés Tubau, exregidora de Rubí, que s'especialitzarà en feminismes i LGBTIQ+.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A aquestes cinc persones les acompanyaran set vicesecretaris generals i una d'adjunta, que ocuparan principalment persones del món municipal. Pau Morales, fins ara secretari d'organització, serà el vicesecretari general d'organització, lluita antirepressiva i també finances, i l'exalcalde de Roses i ara regidor, Joan Plana, serà el vicesecretari d'estratègia. La vicesecretaria de comunicació l'ocuparà Isaac Albert; l'actual membre de l'executiva, Norma Pujol, serà la nova vicesecretària de política sectorial, i la senadora Laura Castel tindrà el càrrec de vicesecretària de coordinació de cambres legislatives.

Santi Valls, regidor a Sabadell i també membre de l'executiva, també formarà part de la direcció d'Oriol Junqueras si guanya el dia 30 de novembre i serà el vicesecretari de municipalisme. La regidora a Vilafranca del Penedès, Laura Pelay, ocuparà la vicesecretaria del món del treball i partit obert, i crearan una vicesecretaria general adjunta del món rural que ocuparia Solés Carabasa.

Direcció amb "molta renovació"

Junqueras ha descrit la seva proposta com una direcció amb "molta renovació" i ha destacat que dels 13 membres, n'hi ha només dos que ja formaven part de l'executiva del 2019: Oriol Junqueras i Pau Morales. Ara bé, n'hi ha sis que sí que formen part de l'actual executiva: Diana Riba, Pau Morales, Oriol López, Santi Valls, Norma Pujol i Elisenda Alamany. "Representa la voluntat d'empoderar la militància a través d'una nova generació en termes d'edat i també perquè han treballat en diversos àmbits", ha defensat Junqueras. "És una proposta que vol empoderar les bases del partit també des del món municipalista", ha afegit. Elisenda Alamany ha destacat que de les 13 persones que conformarien la nova direcció d'ERC, n'hi ha 12 que han estat a la "primera línia de la política": "La que està a prop de la gent, que connecta amb les preocupacions de la gent", ha afegit, en referència al món municipal.

L'expresident és el primer que presenta una proposta d'equip que vol que sigui la pròxima direcció d'ERC i en els pròxims dies preveu fer públics la resta de noms que han de formar l'executiva (fins a 30 persones). Fins ara, Nova Esquerra Nacional, la candidatura pròxima a Marta Rovira, havia anunciat les quatre cares visibles que volien que formessin part de la direcció: Xavier Godàs com a president; Alba Camps, secretària general, i Raquel Sans i Teresa Jordà com a vicepresidentes. De fet, aquesta candidatura havia proposat una nova estructura de direcció i havia proposat crear dues vicepresidències noves que ara no existeixen. Foc Nou, la candidatura que impulsa Alfred Bosch, encara no ha presentat els seus candidats, mentre que Recuperem ERC, el projecte del corrent crític Col·lectiu 1-O, ha anunciat els seus candidats a president i secretari general: Xavier Martínez i Àngel Ruiz, respectivament, però no han anunciat la resta de membres que volen que formin part de la direcció.

Si guanya el congrés, ¿Junqueras preveu incorporar persones d'altres candidatures a la seva direcció? "No només des de la direcció nacional es pot treballar pel país, sinó també des d'altres àmbits de responsabilitats", ha contestat Junqueras, que ha afegit que la seva vocació és la de "sumar". En l'acte d'aquest matí, l'ara expresident republicà ha evitat valorar la proposta de bicefàlia que proposa Nova Esquerra Nacional –que el president del partit no sigui el mateix que el candidat al Parlament– i ha assegurat que "respecta" totes les propostes, però ha recordat que ell no es pot presentar a unes eleccions perquè continua inhabilitat. Ara bé, Junqueras ha aprofitat per defensar la seva candidatura i ha enviat un dard velat als que li demanen que faci un pas enrere: "És negar la possibilitat que la militància voti".

stats