28/04/2015

Junqueras reivindica perfil propi

BarcelonaEl rebombori polític generat per Artur Mas la setmana passada amb la seva estirada d’orelles a ERC per arrenglerar-se amb l’oposició en determinades votacions al Parlament va reactivar-se ahir amb la rèplica d’Oriol Junqueras. Després d’haver escoltat Mas posant en dubte la lleialtat d’ERC com a soci del Govern, Junqueras ja va fer en la vigília de Sant Jordi una primera reacció esquivant el xoc. Ahir, però, en declaracions a El Punt Avui TV, sí que va voler marcar territori i deixar clar que l’acord d’estabilitat segellat amb el president de la Generalitat no inclou que Esquerra s’hagi de plegar sempre als criteris de CiU.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junqueras no només va constatar l’existència de “diferències” entre CiU i el partit que ell presideix, sinó que va reivindicar el dret del seu grup a votar, si cal, en sentit oposat al que tingui la federació nacionalista. Mentre a les files convergents encara coïen les votacions sobre el consorci sanitari de Lleida i la taxa turística, en què tota l’oposició, incloent-hi ERC, va fer pinya per derrotar les posicions del Govern, Junqueras va advertir que, en els mesos que queden abans de les eleccions del 27 de setembre, situacions com aquesta es poden repetir, tot i les queixes de Mas. I les diferències de criteri poden esdevenir-se en qüestions sensibles, en àmbits com “els serveis públics, la justícia social o la lluita contra la corrupció”. Sense anar més lluny, va vaticinar que en les conclusions de la comissió d’investigació sobre el cas Pujol CiU i Esquerra “potser no votaran en la mateixa direcció”.

Cargando
No hay anuncios

També va marcar distàncies pel que fa a la sanitat insinuant que el projecte del Govern tendeix a les privatitzacions. “Ningú ens obligarà a votar a favor de la privatització d’un hospital públic”, va remarcar. Però totes aquestes divergències ideològiques, segons Junqueras, no s’han d’interpretar com un símptoma d’inestabilitat del Govern, amb qui ERC comparteix un full de ruta per la independència. “Malgrat aquestes diferències legítimes, som capaços de posar-nos d’acord en un projecte comú”, va subratllar.

Gairebé consecutivament s’emetia per 8TV una entrevista amb el president de la Generalitat, que ahir es va estalviar els retrets directes dels últims dies a ERC. Mas va deixar caure una frase, però, que anava dirigida a aquells que pensin que poden jugar un paper en la conducció del país sense embrutar-se les mans en cap moment: “Si algú no està disposat a assumir les càrregues d’un govern i el que això significa, no s’ha de ficar en aquest procés”.

Cargando
No hay anuncios

El que sí que va aclarir Mas és que, vist el rebuig frontal de Junqueras, ja no té intenció de tornar a posar sobre la taula la proposta de llista unitària CiU-ERC per a les plebiscitàries. “Ho tinc completament aparcat, no penso tornar a insistir-hi, perquè possiblement tornaria a sortir malament. I al final me’n canso”, va assegurar. Ara bé, entre línies, va donar a entendre que encara hi hauria una possibilitat de rescatar la idea, una via que no passa per ell: “No depèn de mi recuperar aquesta iniciativa”. No va concretar més, no va especificar si es referia a un sobtat -i més que improbable- estovament d’ERC en aquest assumpte o bé a una eventual crida a la unitat procedent de la societat civil.

Mas -que no va haver de respondre a cap pregunta referida al tens debat intern que genera a Unió la perspectiva de les plebiscitàries- va apostar per consensuar un punt comú sobre la independència en els programes electorals de les forces que en són partidàries. I amb una victòria de totes aquestes forces en escons -però no necessàriament en vots- n’hi hauria prou per donar per bona la seva victòria en el “plebiscit”.

Cargando
No hay anuncios

Pendents de la Moncloa

Pel que fa a la data, Mas va recalcar que les eleccions “estan previstes per al 27 de setembre”. Però que Mariano Rajoy permeti que s’especuli amb la possibilitat que les generals s’acabin avançant al mateix dia porta Mas a no acabar-ho de donar per tancat. En aquest cas, va dir, obriria una ronda de consultes a Catalunya per “decidir si es manté o es canvia la data”. S’hauria de “valorar” si la nova situació distorsionaria el caràcter plebiscitari dels comicis catalans, en què el procés sobiranista ha de quedar “vist per a sentència”.

Cargando
No hay anuncios

En canvi, Junqueras va negar-se a considerar qualsevol escenari que no passi per votar el 27-S. Ni tan sols un hipotètic avançament electoral a tot l’Estat creu que seria motiu suficient per repensar-s’hi. El president d’ERC va voler ser taxatiu: “Ens hem d’alliberar una mica del que diuen a l’estat espanyol. No ens hem de deixar intimidar ni canviar d’opinió”. “Estic segur que el 27-S votarem”, va sentenciar, abans de recordar que la data és fruit d’un “compromís que s’ha de complir”. Mas i Junqueras es marquen de prop. I el clima preelectoral contribueix a mantenir distàncies.