Junqueras i la victòria psicològica a Sant Vicenç dels Horts
El líder d'ERC participa en un míting al seu poble per primera vegada en un any i mig
BarcelonaDes del 6 de juliol del 2018 vianants i ciclistes de Sant Vicenç dels Horts, Molins de Rei i Sant Feliu de Llobregat poden travessar el Llobregat gràcies a la passera que connecta els dos marges del riu. Oriol Junqueras en va ser un ferm defensor, però només n'ha pogut veure alguna fotografia des de la seva cel·la a Soto del Real. Aquest dissabte tindrà ocasió de parlar-ne amb la Marcel·lina i la Sílvia, amb qui té una visita programada immediatament després d'haver participat en el primer míting a la seva ciutat des que va ser empresonat ara fa un any i mig: "El dia que torni m'haureu d'ensenyar què heu fet i anirem a travessar la passera com a mínim un parell de vegades".
Junqueras ha sigut un ambaixador de Sant Vicenç des que va fer el salt a la política nacional i no l'ha deixat de reivindicar mai com un exemple d'integració. Va ser-ne l'alcalde quatre anys, fins que el 2015 se'n va haver d'apartar per passar a ser el vicepresident de la Generalitat. Però no ha deixat d'exercir d'alcalde oficiós, fins i tot en la configuració de la llista electoral del 26-M. Per això, no és estrany que la victòria a Sant Vicenç sigui alguna cosa més per a Esquerra, pràcticament una qüestió psicològica. "Aquí especialment l'Oriol ha de guanyar", ha exclamat Raül Romeva, al costat del líder republicà en la videoconferència des de la presó. També hi ha insistit Ernest Maragall i el conseller d'Afers Socials, Chakir el Homrani.
El 2015, Junqueras va arrasar a les urnes, pràcticament doblant la segona força política, i es va consolidar al capdavant del consistori, després d'haver substituït els socialistes quatre anys abans amb un pacte per acabar amb l'hegemonia del PSC. Però el context ha canviat molt i, malgrat que Junts per Sant Vicenç –la candidatura d'ERC– assegura que aquestes eleccions "no van d'independència sinó de democràcia", no han sortit ben parats de les últimes cites a les urnes.
El cop psicològic més dur per a Junqueras va arribar el 21 de desembre del 2017. Dos mesos després d'haver estat empresonat, Ciutadans, el partit més inequívocament partidari de la presó contra ell i la resta de líders sobiranistes, va guanyar les eleccions a la ciutat, deu punts per sobre del resultat d'Esquerra, que presentava Junqueras com a cap de llista. I fa tres setmanes, també amb Junqueras de candidat, va ser el PSC el que va passar al primer lloc, sempre amb ERC segona.
L'actual alcaldessa, Mayte Aymerich, ha estat la mestra de cerimònies aquest dissabte a la plaça de l'Onze de Setembre i ella ja ha advertit que, sense mobilitzar el seu electorat i generar després del 26-M les complicitats que Junqueras va travar per ser alcalde, la cursa per repetir a l'alcaldia serà complicada.
El dia que surti de la presó, abans d'arribar a Sant Vicenç, Junqueras haurà passat abans un moment per Barcelona. "Suposo que arribaré de Madrid en tren o en avió", els ha dit als seus companys vicentins per videoconferència, assumint que o bé serà absolt pel Suprem o bé es quedarà a complir condemna fora de Catalunya. A la capital catalana recollirà Ernest Maragall, "l'alcalde de Barcelona", i tots dos passejaran junts pel poble on Junqueras ha viscut des de ben petit. "I també hi convidarem la Mayte", ha exclamat Maragall.
No va poder ser el primer dia de campanya, perquè la Junta Electoral Central no va autoritzar la videoconferència, però ha estat aquest dissabte quan se l'ha escoltat a Sant Vicenç. "Hola, Lluc, Joana i Neus", ha saludat emocionat la seva dona i els seus fills quan els ha vist a través de la pantalla de l'ordinador. Els veïns l'han escoltat atentament i, tan bon punt ha acabat –el míting seguia–, han començat a fer cua per no quedar-se sense el plat de fideuà que els havien promès. Els republicans agafen forces per intentar assolir la victòria que més il·lusió faria al seu president.