Els actors del procés "multilateral" de Junqueras: Govern, Estat, mercats, comunitat internacional i la gent

El futur vicepresident i responsable d'Economia i Hisenda confirma que Pere Aragonès serà el secretari d'Economia del Govern i Lluís Salvadó, el d'Hisenda

Oriol Junqueras en la roda de premsa d'ahir / EFE
G.pruna
13/01/2016
4 min

BarcelonaUn dels arguments més repetits pel sobiranisme quan se li pregunta sobre la implicació de la comunitat internacional és que al final acabarà actuant de forma pragmàtica. A poques hores de prendre possessió com a nou vicepresident i responsable d'Economia i Hisenda de la Generalitat, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha defensat que part de la feina que tindrà ara des del seu departament serà convèncer els actors econòmics internacionals que els beneficia afavorir la independència de Catalunya. En una entrevista a 'El món a RAC1', el dirigent republicà ha defensat que l'èxit del procés no depèn de decisions unilaterals del Govern ni d'un escenari bilateral de negociació amb el govern espanyol, sinó d'un escenari "multilateral" on hi hauran de jugar un paper també agents com els mercats financers, les organitzacions supraestatals i l'actitud dels ciutadans de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El futur vicepresident del Govern ha argumentat que "tard o d'hora i de forma més o menys explícita" els actors internacionals entraran a la negociació sobre la situació a Catalunya, i ha apuntat que un dels factors que els mouran a fer-ho és el volum de deute de l'estat espanyol i el pes que l'economia catalana té a l'hora de pagar-lo. Per això, ha subratllat la importància de convèncer els creditors internacionals que hi sortiran guanyant amb una Catalunya independent, i ha explicat que en els últims mesos s'ha reunit amb representats dels principals fons d'inversió.

Caldrà la implicació de la ciutadania

A més del rol que puguin jugar el Govern, l'executiu espanyol, les organitzacions supraestatals i els mercats financers, Junqueras ha reconegut que part de l'èxit del procés "dependrà de la força i l'actitud dels ciutadans". Referint-se al que va fer Gandhi a l'Índia, ha defensat que la societat catalana haurà de tenir una actitud activa en una "intensitat que anirà de molt poc a una mica més", tot i que no ha concretat si això s'ha de traduir en mesures com la insubmissió fiscal.

El futur titular d'Economia i Hisenda –conselleria que podria acabar canviant els termes per dir-se Hisenda i Economia– ha demanat als funcionaris catalans que "no tinguin cap por" per les conseqüències de la legislatura que comença, tot i que ha reconegut que la Generalitat no pot fer front al 100% de les seves despeses perquè només gestiona un 5% dels impostos que paga la societat catalana, mentre que el 95% restant va a parar a mans del govern espanyol. Per això, s'ha compromès a treballar per tenir enllestides aviat les eines que permetin que la Generalitat recapti els seus impostos, una opció que, ha reconegut, ara no és possible.

Junqueras ha donat també els primers detalls sobre el seu equip. Tal com ha avançat l'ARA, Lluís Salvadó serà nou secretari d’Hisenda de la Generalitat en substitució d'Elsa Artadi, mentre que Pere Aragonès serà el secretari d'Economia. D'aquesta manera, Junqueras situa dos homes de la seva màxima confiança dins el departament que pilotarà a partir de demà, un cop els consellers rebin les carteres de mans dels seus antecessors. Un executiu renovat –amb fins a deu cares noves– i rejovenit, ja que la mitjana d'edat passa dels 56 anys de l'anterior executiu als 46 d'ara. Una nova generació que haurà de pilotar una legislatura que ha d'encaminar la construcció de la República Catalana.

Actuant ja com a responsable de finances 'in pectore', Junqueras ha reconegut que cal decidir aviat si es manté la pròrroga pressupostària o es fan uns comptes nous, i ha assegurat que hi ha marge a les finances catalanes per dur a terme el pla de xoc negociat entre JxSí i la CUP.

Defensa la fórmula de Puigdemont per prendre el càrrec

El líder d'ERC s'ha referit també a la polèmica sobre la fórmula emprada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en prendre possessió del càrrec, quan va obviar qualsevol menció al rei i la Constitució durant la seva presa de possessió. Segons Junqueras, la fórmula és completament legal, una tesi que també ha defensat a 'El món a RAC1' la catedràtica de dret constitucional Mercè Barceló.

Junqueras, que va protagonitzar una de les imatges de la jornada amb la seva conversa animada amb el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha explicat que van parlar sobre la situació política a Espanya, on el PP intenta que Mariano Rajoy sigui investit president espanyol, i ha defensat que més enllà de la discrepància política més gran és important preservar les formes. Per això, ha considerat també "innecessàries" les xiulades als representants de l'estat espanyol.

Un cop desencallades les negociacions de més de tres mesos entre JxSí i la CUP, el president d'ERC ha assegurat que sempre va estar convençut que l'acord era possible, tot i que ha lamentat que en algun moment "les formes no van ser les més adequades per poder arribar a un acord". Preguntat sobre si durant les negociacions ell va sentir la frase que va revelar la diputada de la CUP Anna Gabriel que "el cap d'un israelià [Mas] val el de 10 palestins [CUP]", Junqueras ha dit que ni ell ni ningú d'ERC va sentir aquesta frase, però que si es va dir, és un fet "lamentable i horrorós".

Salvadó entoma un repte "molt complex"

El nou secretari d'Hisenda de la Generalitat, Lluís Salvadó, serà l'encarregat de posar en marxa l'Agència Tributària Catalana, un repte que ha considerat "molt complex" pels recursos limitats i el poc temps per materialitzar-lo. El secretari adjunt d'ERC és conscient que en una legislatura "ordinària", el seu càrrec tindria una transcendència "relativa", però que en aquest moment polític en què s'han de crear "noves estructures d'estat", la seva tasca adopta un rol "essencial" pel nou Govern. El republicà assegura que entoma l'encàrrec de Junqueras amb molta "satisfacció i compromís" i creu que és on podrà ser "més útil al Govern i al país". Salvadó ha assegurat que els últims tres anys com a diputat al Parlament seguint directament els avenços de la Hisenda Pròpia li han donat "bagatge i experiència" en el camp que ara pilotarà.

stats