La nova legislatura catalana

Junqueras no es mulla sobre la investidura d'Illa, però l'avisa que ha de complir el pacte

Dona suport a l'equip negociador liderat per Rovira i alhora es mostra comprensiu amb els que expressen dubtes

ARA
2 min
Oriol Junqueras

BarcelonaQueden menys de 48 hores perquè engegui la consulta a la militància d'Esquerra sobre l'acord amb el PSC per investir Salvador Illa i, més enllà de les assemblees territorials que estan fent els negociadors per explicant el contingut de l'entesa, aquest dimecres hi ha dit la seva l'expresident del partit, Oriol Junqueras, que ara és militant de base i opta a tornar a liderar la formació en el congrés del mes de novembre. En un missatge a X, després d'ahir participar en una de les assemblees convocades pels republicans, ha optat per no mullar-se ni pel sí ni pel no a Salvador Illa. "Aquest divendres la militància d’Esquerra Republicana de Catalunya té la paraula i decidirà el millor per al país i per avançar cap a la independència i per acostar-nos, cada dia més, als nostres anhels", ha expressat, posant-se al costat del que decideixin les bases.

En tot cas, Junqueras expressa el "respecte" per la feina feta per l'equip negociador liderat per la secretària general de la formació, Marta Rovira, i també mostra comprensió als militants del partit que expressen dubtes sobre les garanties de compliment de l'acord per part del PSOE i del PSC. En aquest sentit, envia un missatge tant al líder socialista català, Salvador Illa, com al president espanyol, Pedro Sánchez: "En cas que la militància validi l’acord d’investidura proposat per l’Executiva, l'eventual suport al govern de l’Estat i al Govern de la Generalitat per part d’ERC s’haurà d’anar validant amb el desplegament de l’acord i retirar-se explícitament en cas d’incompliment".

Manifest d'alcaldes

Més enllà de Junqueras, els partidaris i detractors de la investidura també es comencen a organitzar. Una desena d'alcaldes republicans han signat un manifest favorable al sí al líder del PSC: "Volem donar suport a la decisió que ha pres l’Executiva Nacional. No perquè el candidat del PSC sigui del nostre grat ni de la nostra confiança política, sinó perquè es tracta d'un molt bon acord i perquè una repetició electoral seria molt negativa pel conjunt del país", diu el manifest, que estan intentant que signin altres càrrecs territorials.

Per ara, està rubricat per una desena de batlles d'ERC: Marc Aloy, de Manresa; Aurora Carbonell, alcaldessa de Sitges; Marc Giribet, alcalde de Sant Andreu de la Barca; Alba Pijuan, alcaldessa de Tàrrega; Jordi Viñas, alcalde de Salt; Adam Tomàs, alcalde d'Amposta; Isidre Pineda, alcalde de Caldes de Montbui; Jaume Oliveras, alcalde del Masnou; i Marçal Ortuño, alcalde de Torelló.

Com argumenten el seu posicionament? Segons aquests alcaldes, l'acord representa un "avanç nacional i social molt important", el "reconeixement del conflicte polític", "un canvi de model de finançament cap a la sobirania fiscal" i la "defensa de la llengua". També asseguren, malgrat l'extensió de l'entesa, que no es tracta d'un acord de "governabilitat", diuen -"Esquerra ha d'anar a l'oposició", afegeixen-, sinó que és un pacte d'"investidura". Alhora deixen clar que si la militància opta pel no i hi ha una repetició electoral s'arremangaran per afrontar el "repte". "Esquerra Republicana ha d’encarar el seu futur més immediat reconeixent errors, però sobretot parlant del present i del futur, basant-nos en els valors republicans del bé comú i els objectius de continuar treballant per a l’alliberament nacional i la transformació social, verda i feminista del nostre país", acaba el manifest.

stats