Junqueras evita el xoc amb Rovira i no s'oposa al pacte amb el PSC
Es mostra comprensiu amb els militants que expressen dubtes i avisa el PSC que ha de complir l'acord
BarcelonaDes que dilluns al vespre l'executiva d'ERC va anunciar un pacte amb el PSC per investir Salvador Illa, Oriol Junqueras s'havia mantingut en silenci. Totes les mirades, però, s'havien anat situant sobre seu per saber quina era l'opinió de qui fins fa poques setmanes presidia el partit i vol tornar a fer-ho. Aquest dimecres finalment s'ha pronunciat, però sense mullar-se. Junqueras ha assegurat que "respecta" la feina feta per l'equip negociador, així com el "contingut" de l'acord i que serà la militància d'ERC qui prendrà la decisió. "Aquest divendres la militància d’Esquerra Republicana de Catalunya té la paraula i decidirà el millor per al país i per avançar cap a la independència i per acostar-nos, cada dia més, als nostres anhels", ha escrit a X. Junqueras afirma que comprèn els "dubtes" que té part de la militància sobre l'acord i afegeix que, si finalment les bases el validen, ERC haurà de vetllar pel compliment del pacte i "retirar" el seu suport a Pedro Sánchez i Salvador Illa en cas "d'incompliment".
Com s'han d'interpretar aquestes paraules de Junqueras? D'entrada, no es posiciona en contra de l'acord, tampoc l'avala explícitament, però és rellevant que no s'oposi a un pacte que ha tancat la direcció que ara pilota Marta Rovira, amb qui manté una pugna oberta pel control del partit. La secretària general dels republicans és qui ha coordinat les negociacions amb els socialistes; qui va sortir en roda de premsa al costat de la portaveu, Raquel Sans, per defensar el pacte, i qui l'ha explicat a les bases en les assemblees territorials d'aquest dimarts. El pacte també el defensa obertament en un article a Nació Digital, en què demana que a la militància no els condicioni "el dubte de la implementació dels acords": "Perquè això ens paralitza i ens impedeix confiar en la nostra pròpia capacitat per avançar". La militància votarà divendres en una consulta i haurà de contestar a la pregunta: "Estàs d’acord que Esquerra Republicana voti a favor de la investidura del candidat socialista a canvi de la sobirania fiscal, la promoció i protecció de la llengua catalana, la Convenció Nacional per a la resolució del conflicte de polític i la resta de mesures acordades?". Una pregunta que un membre del consell nacional, Joan Puig, ha portat al consell de garanties perquè creu que és "trampa" i demana posar el nom de Salvador Illa. Fonts de la direcció responen que la pregunta va ser aprovada per l'executiva.
Junqueras evita qüestionar l'acord, però tampoc no s'hi posiciona a favor per fer equilibris entre els seus. Entre els que li fan costat perquè torni a liderar el partit, hi ha persones que són contràries al pacte, però també n'hi ha que hi estan a favor. De fet, el seu entorn més proper ha escrit missatges a X per explicitar la seva posició favorable. Ho han fet, per exemple, el vicesecretari de coordinació interna d'ERC, Oriol López, o també l'actual president del Port de Barcelona i exsecretari d'organització, Lluís Salvadó. També s'ha posicionat a favor del sí el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, una de les persones més pròximes a Oriol Junqueras.
Els seus, a més, han valorat que Junqueras no s'hagi posicionat obertament cap a un cantó o un altre, sinó que s'hagi posat al costat del que decideixin les bases, sigui investir Salvador Illa o no. Ara bé, és precisament aquesta ambigüitat la que han criticat altres dirigents del partit, ubicats en el sector rovirista. És el cas del conseller d'Acció Climàtica en funcions, David Mascort, que, sense mencionar Junqueras explícitament, ha criticat que no s'hagi posicionat obertament sobre el pacte: "Sempre he entès els lideratges com els qui analitzen totes les variables, recopilen tota la informació, escolten tothom, rectifiquen, si cal, i, després, guien, marquen el rumb, tenen opinió, decideixen, per això són els qui van al capdavant. Fer una altra cosa no és liderar". També ho ha fet l'exalcalde de Tarragona Pau Ricomà, que ha contestat a Junqueras a X: "Guanyi qui guanyi, guanyo jo. O almenys no estic entre els que perden", ha ironitzat sobre el missatge de l'exlíder del partit.
Darrere de tot plegat, s'amaga la guerra interna que el partit té oberta pel lideratge de la formació. Junqueras ha optat per tornar a presentar-se a la reelecció i fa setmanes que recorre el territori per intentar aconseguir l'aval de la militància. Marta Rovira, en canvi, defensa una renovació total de la cúpula i ella ha anunciat que no es tornarà a presentar en el congrés del 30 de novembre. De fet, els roviristes van signar un manifest per defensar aquesta tesi i demanar, d'aquesta manera, un pas enrere a Oriol Junqueras. És en aquest context que s'han d'entendre les crítiques dels roviristes pel fet que Junqueras no s'hagi posicionat obertament a favor del pacte. En canvi, els junqueristes fan valdre que, qui vol tornar a liderar el partit, es posi al costat del que decideixi la militància en una consulta, sense prendre partit.
El PSC defensa obertament el pacte
A l'espera de la decisió de les bases d'ERC, qui finalment ha trencat aquest dimecres el seu silenci ha sigut el PSC, que ha celebrat el pacte signat amb Esquerra per investir Illa dos dies després que els republicans el fessin públic. La número 2 del partit, Lluïsa Moret, ha destacat que l'acord permet fer un "salt endavant en finançament i fiscalitat" amb un model "singular, just i solidari", sense fer cap esment al fet que permetrà que Catalunya recapti el 100% dels impostos. En campanya, els socialistes s'havien desmarcat de qualsevol proposta que suposés la sortida de Catalunya del règim comú, malgrat que sí que havien defensat la necessitat d'aconseguir un finançament més just per a Catalunya i que respectés el principi d'ordinalitat.
"És un molt bon preacord, ambiciós, sòlid i transparent, que conjuga sensibilitats diverses i que els i les socialistes celebrem haver assolit", ha afirmat a X la també alcaldessa de Sant Boi i presidenta de la Diputació de Barcelona. Fins ara, el PSC s'havia limitat a expressar "respecte" pels processos interns dels partits davant de la consulta d'ERC, i Moret és la primera dirigent que valora públicament el contingut de l'acord. En una picada d'ullet als republicans, la negociadora socialista ha valorat "l’impuls de la llengua catalana i el reconeixement d’allò" que caracteritza els catalans "com a poble, com a nació" que recull el pacte. A banda, també ha celebrat l'acord amb els comuns per investir Illa fet públic aquest dimecres, que permetrà "que Catalunya avanci en polítiques d’habitatge, de salut, d’educació i de transició verda justa", informa Martina Alcobendas.