La crisi d'ERC

Així denuncia Junqueras que la direcció d'ERC li va fer el llit

Rovira adverteix que respondrà "per respecte al país i a la bona gent d'ERC" quan hagi passat el congrés del partit

Barcelona"No em faig responsable de cap dels episodis lamentables d'ERC". Per si algú encara no havia processat les paraules de dissabte a Olesa de Montserrat, Oriol Junqueras ha tornat a desmarcar-se completament de l'estructura B d'Esquerra, que diu que ha "avergonyit" la militància del partit. En una entrevista a RAC1 després de mesos sense donar-ne cap –la primera des de l'escàndol dels cartells denigrants contra els germans Maragall destapat per l'ARA–, s'ha desmarcat completament tant de les campanyes comunicatives opaques com dels grups de decisió paral·lels que, diu, el van deixar al marge de debats rellevants al partit. "No en sabia res de res de res", ha insistit. Sense anomenar-la directament, l'encara secretària general d'ERC, Marta Rovira, és una de les assenyalades. Ella s'ha sentit al·ludida i ha reaccionat amb un missatge a X advertint que acabarà donant la seva versió "per respecte al país i a la bona gent d'ERC". Això sí, no ho farà abans del 30 de novembre, la data del congrés en què els republicans han de triar nou president. En el mateix sentit, la candidata a vicepresidenta dels rivals de Junqueras, Teresa Jordà, ha assegurat a Catalunya Ràdio que se sent "trista i decebuda" pel to i la proposta general de l'expresident del partit, així com per la "purga" que creu que està plantejant.

Cargando
No hay anuncios

Per molt que durant mesos l'hagin volgut mantenir soterrada, la guerra interna a ERC guanya virulència a mesura que s'apropa el congrés. Junqueras ha subratllat que part de la direcció actual –en referència al sector rovirista, que inclou també Sergi Sabrià, Josep Maria Jové i Marta Vilalta, entre d'altres– li amagava informació o bé perquè no li tenien confiança o bé perquè sabien que aquestes decisions no tindrien el seu aval. "Explicat pels mitjans, això [l'estructura B] va començar el gener del 2018, jo era a la presó d'Estremera, on les cartes del novembre me les van donar al maig, i on podíem fer cinc trucades a la setmana de cinc minuts", ha comentat per posar l'exemple de les dificultats que tenia quan estava privat de llibertat. També ha argumentat que no ha format part "de cap d'aquests grups": "Em sento molt orgullós de no haver-ho sabut, potser hauria de demanar perdó per no haver-ho sabut, però no en vaig tenir ocasió", ha matisat.

Fonts de l'actual direcció neguen de ple les acusacions de Junqueras, i recorden que precisament el seu empresonament va provocar que la resta de dirigents haguessin de fer un pas endavant, reunint-se i creant entre ells grups de confiança, que han perdurat en el temps. Les dues versions són tan contradictòries que mentre que Junqueras sospita que en aquests grups es confabulava contra ell, l'altra part assegura que es treballava per alliberar-lo. De fet, la responsable de lluita antirepressiva dels republicans, Marta Vilaret, ha sortit al pas de les declaracions de Junqueras que, a parer seu, han "sembrat la llavor del dubte" sobre "l'esforç" de l'organització per defensar-lo i ajudar-lo a exercir la presidència. En una carta, puntualitza que es va fer "tot perquè l'Oriol Junqueras pogués seguir liderant el partit des de la presó", creant un equip tècnic, i argumenta que, fins i tot, en un primer moment Rovira es va donar d'alta d'exercent per entrar a veure'l com a advocada. Alhora, explica que s'han destinat recursos "ingents" per a les defenses i que els represaliats han disposat d'advocat "des del primer dia", mentre que Junqueras havia comentat les dificultats per accedir a un lletrat a l'inici. N'han donat fe Dolors Bassa, Marta Vilalta, Josep Maria Jové i Meritxell Serret.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a la B, que també va destapar l'ARA quan va fer públic l'atac de falsa bandera dels cartells contra els Maragall, Junqueras ha destacat que va escapolir-se dels òrgans de direcció del partit, cosa que ha qualificat de "greu". "Hi ha coses que no haurien d'haver passat", ha dit l'ara militant de base i candidat de nou a la presidència del partit.

Tot i la contundència de Junqueras per la "vergonya" que han fet passar aquestes estructures i els seus responsables, ha evitat la crítica directa a Rovira: "Vull que quedi clar que ella comparteix amb mi que hi ha coses que no haurien d'haver passat i que hi ha coses que no han de passar en el futur", ha dit, i després li ha desitjat "el millor". Sí que ha assenyalat directament Sergi Sabrià per la roda de premsa que va fer justificant la contracampanya, amb la contractació de mariachis inclosa. Del que Junqueras sí que se sent "corresponsable" és dels mals resultats electorals i de les males accions dels republicans en general. "Tinc tota la responsabilitat de gairebé tot amb una excepció, d'allò que va haver-hi en què es van conjurar perquè no ho sabés", ha recalcat després a Catalunya Ràdio.

Cargando
No hay anuncios

Del silenci a la "renovació"

Junqueras ha estat mesos en silenci als mitjans de comunicació, però ara hi torna quan falten dos mesos per al congrés dels republicans i vol tornar a liderar el partit per "servir el país". Per què ha callat durant tant de temps? "No ho volia convertir en un espectacle públic, i durant molts mesos no he dit res enlloc perquè he pensat que el més responsable era ser prudent", s'ha justificat. Tot seguit ha defensat que "els valors del partit han estat traïts". Per això aposta per la "renovació" a Esquerra, tot i que ell ha presidit la formació 13 anys: "Un projecte va molt més enllà d'una persona concreta, un projecte que ens ha de permetre superar alguns episodis que són molt poc afortunats", ha tornat a insistir sobre l'escàndol de la B.

Cargando
No hay anuncios

L'enfrontament intern ha tornat a sortir a la llum quan s'ha queixat que el congrés del partit no s'hagi avançat, perquè considera que s'haurien de comptar tres mesos des de la seva dimissió com a president dels republicans. On no ha mostrat gaires diferències respecte de la candidatura rival de Xavier Godàs és en la relació amb els socialistes. No s'ha mullat especialment en aquest àmbit ni tampoc en el redreçament estratègic. Sí que ha parlat de la seva posició ambivalent sobre el pacte per a la investidura de Salvador Illa i ha dit que si guanya serà vigilant perquè l'acord es compleixi fil per randa. "Jo no volia avalar una cosa de la qual no havia participat", ha assegurat. Tampoc ha volgut defensar de manera contundent el pacte per al finançament singular, si bé ha valorat que recaptar tots els impostos és important: "Hi ha elements d'incertesa: la quota de solidaritat quant de gran serà?", s'ha preguntat.