Justícia europea

El TJUE rebutja el recurs de Junqueras i dona la raó a l'Eurocambra per deixar vacant el seu escó

Era l'última batalla del president d'Esquerra per recuperar l'acta de parlamentari a la UE

Oriol Junqueras, posa durant una entrevista amb Europa Press, el 21 de juliol de 2022
3 min

BarcelonaEl primer recurs que va resoldre Luxemburg a favor de l'independentisme va ser d'Oriol Junqueras. El desembre del 2019 el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va reconèixer la immunitat al llavors pres polític des del dia de la seva elecció i va considerar que el Tribunal Suprem l'havia d'haver deixat sortir per prendre possessió com a eurodiputat. Aquesta resolució també va obrir les portes a l'expresident Carles Puigdemont i als exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí a l'Eurocambra, però va quedar en paper mullat en el cas de Junqueras: un cop condemnat a 13 anys per sedició i malversació per l'1-O, el llavors president del Parlament Europeu, David Sassoli, va considerar que no podia exercir de diputat i va declarar vacant el seu escó. Oriol Junqueras va presentar recurs i ara el recorregut d'aquest cas ha arribat al seu final: el TJUE ha desestimat la petició del republicà aquest dijous i ha donat la raó a l'Eurocambra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La sentència certifica que Sassoli es va limitar a aplicar el que les autoritats espanyoles li van comunicar: que s'havia produït una "incompatibilitat sobrevinguda" en la seva condició de diputat arran de la condemna pel referèndum i que, per tant, havia de deixar vacant la seva acta. Una condemna penal, constata Luxemburg, equival a una "anul·lació del mandat", tenint en compte, a més, que no va poder prendre mai possessió del seu escó perquè el Tribunal Suprem no el va deixar sortir de la presó. D'aquesta manera constata que el procediment electoral continua regint-se pel dret nacional de cada estat tant pel que fa a les normes de votació com també a l'elegibilitat dels membres de l'Eurocambra.

Amb la resolució, el TJUE assumeix la mateixa línia del que ja havia dit el Tribunal General de la Unió Europea, que va inadmetre ja el recurs de Junqueras el desembre del 2020. "El president del Parlament Europeu no va fer res més que transmetre a la institució informació sobre una situació jurídica preexistent, derivada exclusivament de les decisions de les autoritats espanyoles", va resoldre en aquell moment el tribunal, i va descartar així que Sassoli pogués fer res un cop Espanya va comunicar-li que Junqueras deixava de ser europarlamentari. Prèviament, Luxemburg també havia rebutjat totes les mesures cautelars que havia reclamat el dirigent republicà perquè se li reconegués el dret de ser al Parlament Europeu.

En tot cas, la defensa de Junqueras argumentava que Sassoli havia incorregut en un error de dret al declarar que el Parlament Europeu no tenia competències per revisar la causa d'incompatibilitat que va conduir a la pèrdua del seu mandat. És a dir, el dirigent d'Esquerra considerava que l'Eurocambra tenia marge per negar-se a acatar la decisió de la Junta Electoral Central, que el va deixar sense escó. El TJUE respon aquest dijous que no.

ACN

Qui ocupa ara l'escó de Junqueras?

Malgrat la batalla legal de Junqueras per recuperar l'escó, el juliol del 2020 Esquerra ja va decidir substituir Junqueras com a parlamentari i que el seu lloc l'ocupés Jordi Solé. -amb efectes retroactius el gener-.És a dir, els republicans van acceptar que corregués la llista després de la negativa de Sassoli a reconèixer-lo com a eurodiputat. Des de llavors que els republicans han assegurat que arribarien fins al final en aquesta batalla legal –aquest dijous, de fet, s'ha acabat el recorregut–, però també és cert que des del moment que Solé va agafar l'acta fonts del Parlament Europeu van advertir que es tractava d'una decisió irreversible. Amb la decisió de Luxemburg ho és definitivament.

stats