CAP A LES PLEBISCITÀRIES

Junqueras s’obre a una llista unitària de l’independentisme civil sense ell ni Mas

L’entorn del president rep amb cautela la contraoferta a l’espera de veure si és “sincera” o “tàctica”

El president d'ERC, Oriol Junqueras / ARA
Marc Colomer
02/07/2015
3 min

BarcelonaCop d’efecte del president d’ERC, Oriol Junqueras, davant el debat al voltant de la llista o llistes que haurien de concórrer al 27-S per garantir-ne el caràcter plebiscitari i la victòria. Junqueras va obrir la porta ahir a fer un pas enrere i avalar una candidatura unitària formada exclusivament per personalitats de la societat civil però sense presència de cap polític, tampoc del president de la Generalitat i líder de CDC, Artur Mas. Amb aquesta contraoferta, el líder republicà sacseja el debat sobre com ha de concórrer el sobiranisme a les eleccions del 27-S després que Artur Mas instés les entitats a prendre la iniciativa per conformar una llista transversal “amb el president” al lloc que consideressin.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Si el conjunt de la societat civil fes una proposta d’aquest tipus, només amb persones de la societat civil, sense polítics i tothom ho acceptés, a ERC seríem els primers d’acceptar-ho”, va dir Junqueras en declaracions al programa La brúixola d’Onda Cero, en què va deixar clar que “el futur polític dels dirigents d’ERC comparat amb el futur del país és irrellevant”.

Malgrat tot, el líder dels republicans va refermar el compromís amb els acords del 14 de gener amb Mas, l’ANC, Òmnium i l’AMI per concórrer al 27-S amb llistes diverses, en considerar que és la “millor” fórmula per maximitzar els suports al procés, amb llistes per a tot l’espectre ideològic. Però a la vegada s’obria per primer cop a analitzar un eventual nou escenari: “La millor fórmula és la del gener. Ara bé, si el conjunt de la societat civil en planteja una d’alternativa, una llista només de la societat civil, sense polítics, Oriol Junqueras i els diputats d’ERC no serem un obstacle”.

Sí a la consulta de l’ANC

Junqueras va llançar la contraoferta el mateix dia que transcendia, com va avançar l’ARA, que ERC ha recomanat als seus militants associats a l’ANC que votin afirmativament a la consulta interna. Perquè, per als republicans, un sí també seria interpretable a favor de les tres llistes unides sota un mateix paraigua arribat el cas que no quallés la contraoferta de llista sense polítics.

Per al líder republicà l’eventual llista civil de què ahir va parlar hauria de tenir l’encàrrec de “culminar les estructures d’estat i declarar la independència” per, just a continuació, convocar unes “eleccions constituents”, llavors ja sense repetir els debats al voltant de llistes o fórmules electorals i mesurant el pes de cadascú. “Si ara és per la independència, tindrà tot el nostre suport”, va insistir. Fins ara Junqueras defensava que les eleccions del 27-S eren plebiscitàries però també constituents.

Cautela de l’entorn de Mas

L’entorn del president Mas va reaccionar amb cautela a la contraoferta. Fonts consultades per l’ARA no van voler tancar la porta tampoc a l’eventual renúncia de Mas a figurar en aquesta hipotètica candidatura: “Mas ja va dir el 25 de novembre que ell no seria el problema, i és home de paraula”. “Si ara aposten per la unitat, farem el que calgui”, van afegir, si bé van instar primer Junqueras a “aclarir-se”, perquè consideren que amb aquesta contraoferta el líder d’ERC posa en qüestió el discurs que ha defensat en el sentit que, amb llistes separades, l’independentisme té més possibilitats de sumar. Junqueras, però, no perd de vista l’aparició d’un nou actor, una possible Catalunya en Comú, que pot contribuir a neutralitzar la majoria sobiranista. Sigui com sigui, l’entorn de Mas diu que vol comprovar si l’oferiment és “sincer” o si és només una maniobra “tàctica”.

Ahir el president de Súmate, Eduardo Reyes, va dimitir del càrrec perquè anirà en una llista. Els moviments de fons se succeeixen en el flanc sobiranista.

stats