Junqueras, l'altra ronda de contactes per consolidar un nou Govern
El líder d'ERC ha dedicat la darrera setmana a reunir-se amb entitats econòmiques i socials del país
BarcelonaMentre els negociadors designats per ERC ja han començat la ronda de contactes amb els partits polítics per trobar els vots necessaris per poder investir Pere Aragonès, un altre destacat membre del partit ha començat en paral·lel una altra ronda de contactes també amb vista a consolidar el proper Govern. És ni més ni menys que el líder del partit, Oriol Junqueras, que des de després de la nit electoral del 14-F està contactant amb els principals agents econòmics i socials del país per explicar el projecte d'Esquerra si aconsegueix liderar la Generalitat la propera legislatura. Aquests agents no tenen cap vot per aportar el dia de la investidura, però sí que podrien tenir un pes específic en la governabilitat els propers mesos i col·laborar amb l'arrencada d'un Govern liderat per primer cop en 80 anys per ERC i que serà escrutat amb lupa.
En poc menys d'una setmana, Junqueras s'ha reunit amb els responsables de la Intersindical, CCOO, UGT, Pimec, Foment del Treball, Cecot i Unió de Pagesos. Segons indiquen des d'ERC, l'objectiu és explicar les bondats que tindria per a Catalunya un Govern "ampli, independentista i d'esquerres". Segurament conscient que algunes d'aquestes entitats no se senten còmodes amb aquestes etiquetes, Junqueras també els ha transmès que, si aconsegueixen els suports necessaris, els republicans intentaran teixir un executiu "durador, estable i sensible a la realitat social" del país. Sobretot perquè són entitats que en més d'una ocasió han mostrat la seva queixa per la inestabilitat i interinitat per la qual s'ha caracteritzat el govern sortint de JxCat i ERC.
Més enllà del contingut de les reunions, Junqueras també ha volgut que no passés desapercebut l'embolcall. En la majoria de casos ha sigut ell qui, aprofitant el tercer grau penitenciari -que ara mateix penja d'un fil-, s'ha desplaçat a la seu de les organitzacions. "Volem que es visualitzi que anem a explicar el nostre projecte a casa seva", assenyalen des de l'entorn del líder republicà. També destaquen que la ronda no s'ha produït només amb entitats afins. Per exemple, Foment del Treball s'ha mostrat tradicionalment crítica amb la Generalitat de la qual ha format part ERC, l'última vegada oposant-se amb rotunditat a l'ajornament electoral fins al 30 de maig -que finalment va quedar descartat per la justícia-. Junqueras es va veure dijous amb el president d'aquesta entitat, l'exdiputat d'Unió Josep Sánchez Llibre. "Si de debò ens creiem allò de la via àmplia, n'hem de fer partícips les diferents sensibilitats", assenyalen les mateixes fonts.
El nou paper
La ronda de contactes de Junqueras es podria estroncar si la justícia, com ja va fer al juliol, li retira de nou el tercer grau. Però si no l'hi retira o quan el torni a aconseguir més endavant Esquerra haurà de resoldre quin paper vol donar al seu líder. Junqueras ha sigut el president plenipotenciari del partit des que en va agafar les regnes l'1 d'octubre del 2011, però fruit de la seva presó i de l'exili de la secretària general, Marta Rovira, en els darrers anys ha anat cedint parcel·les de poder. Així, si tot li surt bé, ERC es trobarà per primera vegada amb una situació bicèfala: el president del partit serà un -Oriol Junqueras, amb mandat fins al 2023- i el de la Generalitat un altre -Pere Aragonès, amb un mandat teòric fins al 2025-. "El president de la Generalitat serà el Pere, però el líder ideològic és l'Oriol", comencen a esbossar des del partit. Però a ERC hi ha feines més urgents ara mateix: la primera, trobar suports per a la investidura. La segona, trobar suports perquè el nou Govern comenci a caminar amb certes complicitats socials. En aquesta darrera s'hi ha posat Junqueras.