SECTOR PÚBLIC

La Generalitat es presenta com a acusació contra l'ex director general d'Infraestructures.cat pel cas 3%

Junqueras treu pit dels canvis impulsats a l'antiga Gisa, quant a l'acomiadament i denúncia contra Rosell com pel nou sistema d'adjudicacions, i l'oposició celebra el viratge del nou executiu

Junqueras, a la mesa de la comissió d'Economia del Parlament
Roger Tugas
20/07/2016
3 min

BarcelonaEl vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha explicat i ha tret pit aquest dimecres a la tarda de les actuacions del seu departament respecte a l'empresa pública Infraestructures.cat, l'antiga Gisa. "Volem convertir Infraestructures.cat en un model de gestió d'empresa instrumental de titularitat pública", ha exposat en la comissió d'Economia del Parlament, on diversos grups de l'oposició li han agraït els canvis introduïts en un ens sota la lupa per la presumpta implicació en el cas 3%, en el qual fins i tot s'hi ha presentat com a acusació particular, segons ha revelat el vicepresident.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, Junqueras ha recordat que el 21 d'octubre passat es va escorcollar per ordre del jutjat del Vendrell el despatx del director general d'Infraestructures.cat, Josep Antoni Rosell –que va ser imputat pel cas de presumpta desviació de fons cap a CDC–. Llavors, els assessors penalistes haurien recomanat a l'empresa pública no personar-se en la causa fins que s'aixequés el secret de sumari, però el nou equip va revisar la documentació i va demanar assessorament de nou fins arribar a la conclusió que calia "personar-se quant abans millor" contra Rosell pel cas 3%. Ho va fer d'acord amb el el bufet Molins&Silva i amb l'aval del gabinet jurídic de la Vicepresidència.

La Fiscalia sospita que Rosell hauria pogut afavorir que empreses que presumptament pagament comissions a CDC haguessin rebut adjudicacions per part d'Infraestructures.cat. Per aquest motiu, aquesta empresa pública es va personar el 27 de maig en aquesta peça separada que investiga el jutjat del Vendrell.

Quant a la relació contractual, ha explicar que el consell d'administració d'Infraestructures.cat hauria modificat l'organigrama el 21 de desembre i hauria apartat de les responsabilitats Rosell i li hauria proposat esdevenir el responsable d'internacionalització i R+D+i de l'ens, mantenint les condicions laborals i retributives, cosa que ell no hauria acceptat. En canvi, el nou executiu va optar per acomiadar-lo, en revisar que el seu contracte era d'alta direcció i que el consell d'administració d'Infraestructures constata la manca de confiança respecte el directiu, el 25 de febrer.

Ara, però, falta que es produeixi el judici, perquè Rosell, amb plaça de funcionari, ha denunciat que l'acomiadament va ser improcedent. Tot i això, el Govern defensa que no se l'ha d'indemnitzar, ja que, com a alt càrrec, la seva responsabilitat segueix mentre manté la confiança de la direcció.

Finalment, el nou president i conseller delegat de l'ens, Joan Jaume Oms, nomenat el febrer, ha negociat un nou circuit per a l'anàlisi de documentació, valoració i puntuació de les ofertes tècniques per evitar que la responsabilitat recaigui sobre els tècnics o que els alts càrrecs tinguin poder discrecional a l'hora de fer adjudicacions. El 18 de febrer mateix, de fet, representants de la direcció i del comitè d'empresa van firmar un document on es fixava la responsabilitat mancomunada de tots els documents de caràcter tècnic, la documentació de tots els canvis en el procés de puntuació i revisió o l'exclusió del president de l'ens de la mesa de contractació. El maig va acabar el procés d'implantació del model.

L'oposició agraeix els canvis

"Si mirem l'actuació de l'actual Govern, cal felicitar-se", ha opinat el diputat de C's Antonio Espionsa, respecte el nou circuit i el cessament de Rosell. La socialista Alícia Romero ha aplaudit que "el vicepresident ha donat la informació adequada" respecte a aquestes qüestions. Així mateix, el portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, ha agraït les explicacions, però ha carregat per la gestió de l'anterior executiu i al fet que Carles Puigdemont tragués ferro a l'assumpte abans que s'acomiadés Rosell. "Les reaccions posteriors certifica que, almenys pel que fa a la vicepresidència, no s'ha seguit per aquesta línia i no s'ha seguit per aquesta direcció", ha afegit.

Al seu torn, el popular Santi Rodríguez també ha retret les actuacions del Govern anterior i ha requerit els motius pels quals no es va acomiadar abans Rosell i si era segur que no caldrà pagar-li una indemnització. Finalment, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha felicitat Junqueras per l'acomiadament i ha criticat la poca informació que es pot trobar en el web d'Infraestructures.cat. Ha preguntat també si es mantindrà el contracte d'assessorament del bufet Roca Junyent, que es renova cada 31 de juliol. Junqueras ha respost que 'no', que es farà una nova adjudicació, però que, en tot cas, la tasca de secretari del consell d'administració –fins ara en mans d'un advocat del bufet– la realitzarà el cap dels serveis jurídics de la vicepresidència del Govern.

stats