La crisi d'ERC

Junqueras diu prou davant les acusacions de Rovira i Maragall: "És immoral"

L'expresident d'ERC lamenta que els roviristes "se sentin còmodes en el fangar" i desmenteix les acusacions sobre el ninot en contra seu

BarcelonaL'expresident d'ERC, Oriol Junqueras, ha respost a les acusacions que va rebre la setmana passada de la secretària general dels republicans, Marta Rovira, o de l'exregidor a Barcelona Ernest Maragall, entre d'altres. L'exlíder republicà ha lamentat aquest dilluns en una entrevista a Catalunya Ràdio "que hi hagi gent a qui no li interessi que sortim d'aquest fangar i que s'hi senti especialment còmode" per "intentar prohibir que algú es presenti". I encara ha estat més contundent contra les declaracions de Maragall, que va assenyalar que el ninot que va aparèixer penjat a Sant Vicenç dels Horts havia sortit d'aquell municipi i no de Calàbria. Una manera de vincular l'acció amb l'entorn de Junqueras i no amb la direcció d'Esquerra. "És immoral i molt poc racional", ha contestat, afegint que "insinuar aquest tipus de coses està fora de lloc".

Inscriu-te a la newsletter 'I tu més'...però qui dona explicacions?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, s'ha aferrat a una informació de RAC1 sobre l'afer i a un testimoni de l'estructura B, revelada per l'ARA, per atribuir l'acte de falsa bandera a aquest entramat i negar les acusacions que el sector de Rovira han anat repetint els darrers dies: "Són conscients de com d'injust ha de ser atribuir a algú que, mentre està en un judici al Suprem [el del Procés], decideixi penjar-se un ninot a ell mateix i que el puguin veure els seus fills?", s'ha demanat. Per això, ha tornat a recordar el grup paral·lel de WhatsApp Pa amb tomàquet per denunciar que estava exclòs per Rovira i Sergi Sabrià de les grans decisions i que també va estar-ho del Govern quan va decidir avançar eleccions. Unes acusacions que Rovira sempre ha negat.

Cargando
No hay anuncios

Així, la pugna a Esquerra ha arribat a un punt de no retorn, amb acusacions creuades que van arribar al punt culminant la setmana passada. Rovira el va acusar de desentendre's de l'1-O i de maniobrar en contra d'ella a través d'òrgans paral·lels, a més d'arribar a pactes suposadament opacs amb el PSC per a l'Ajuntament de Barcelona o amb el president Salvador Illa per mantenir determinats càrrecs a l'executiu català. Unes afirmacions que Junqueras ha negat: "Qui acusi d'això diu una falsedat", ha dit sobre el pacte barceloní després que també hagi negat les altres acusacions i hagi criticat que els rivals en la pugna per dirigir l'organització "es recreïn" en aquestes controvèrsies. Tot plegat, després que l'exregidor Ernest Maragall apuntés contra l'entorn de Junqueras pel ninot penjat en contra de l'exdirigent del partit al seu municipi, Sant Vicenç dels Horts, tot i que no va aportar proves.

Tot i aquest clima d'animadversió dins d'ERC, Junqueras s'ha mostrat obert a reunir-se amb Rovira: "Amb la Marta també, hem fet moltes coses que són rellevants [...] No he rebutjat mai cap oferta de reunió, que jo sàpiga, amb ningú", ha recalcat. Tot i aquesta mà estesa, s'ha reiterat en la promesa de "netejar" la formació de les males praxis que atribueix a una direcció que li amagava coses. De fet, s'ha aferrat a la premsa per contrarestar Rovira: "Tots aquests retrets han estat sobradament contestats per tots els mitjans", ha arribat a dir.

Cargando
No hay anuncios

1-O i el passat a ERC

Sobre l'1-O i la suposada desatenció de Junqueras, l'expresident del partit ha evitat arribar a la concreció per respondre Rovira i sobretot l'exconseller republicà Xavier Vendrell, que el va acusar de marxar i "amagar-se a Montserrat" el 27 d'octubre, quan hi va haver la reunió de la direcció política sobiranista el dia de declaració de la DUI. "Hi ha coses que no s'han d'explicar per la propera vegada que es faci un referèndum", ha sostingut, avisant que "posen en risc" el futur. "L'octubre del 2017, entenc que no és una qüestió de penjar-se medalles, però quan la Guàrdia Civil entra als edificis del departament d'Economia [...] qui s'hi encara soc jo", ha argumentat.

Cargando
No hay anuncios

S'ha escudat en què no va faltar a cap de les seves "obligacions" i que el 27 d'octubre va estar "fent la feina d'intentar trobar tots els suports possibles també en el terreny internacional", i ha posat l'exemple de les crítiques públiques de l'actual primer ministre polonès, Donald Tusk, a la repressió espanyola. "Entenc que hi hagi qui estigui interessat a fer retrets, però hi ha retrets que no són del tot justos ni precisos", ha conclòs, per afegir que les diferències amb Rovira "no les havia detectades" mentre era president, tot i que es va assabentar per la premsa, segons explica, que sí que hi eren i que fins i tot hi havia una estructura paral·lela.