Junqueras no demanarà l’indult si és condemnat
Considera que seria reconèixer que és culpable d’un delicte que insisteix que no ha comès
BarcelonaEl president d’ERC, Oriol Junqueras, no demanarà l’indult si finalment és condemnat pel delicte de rebel·lió o per qualsevol dels altres de què se l’acusa. En una entrevista al digital 'Crític' des de la presó de Lledoners, l’exvicepresident del Govern considera que fer-ho seria admetre la seva culpabilitat. Ell sosté la seva innocència i descarta també qualsevol pacte amb la fiscalia per rebaixar la pena en el judici de l’1-O, previst per a la tardor. “No ens plantegem cap pacte amb la fiscalia perquè no hem comès cap delicte. Ergo, un indult significa acceptar que ets culpable d’algun delicte, i em pregunto… ¿on hi diu que haver fet que la gent voti amb una pregunta diàfana és un delicte?”, respon quan se li planteja un possible indult. Segons ell, la instrucció que ha fet el magistrat Pablo Llarena “no ha sigut justa” i, si el judici ho fos, ni ell ni la resta de processats serien condemnats.
El primer a posar sobre la taula els possibles indults va ser el primer secretari del PSC, Miquel Iceta. Durant la campanya electoral de les passades eleccions catalanes, el líder del Partit dels Socialistes va apuntar que, en cas de condemna, s’hauria de començar a estudiar la possibilitat d’indultar els líders independentistes. Una possibilitat que només estaria en mans del president espanyol, actualment Pedro Sánchez. El PSOE, però, ha descartat públicament que s’estigui plantejant indultar Junqueras i la resta de processats si finalment són condemnats pel delicte de rebel·lió.
En les dues entrevistes que ha concedit des de la presó de Lledoners, el president d’ERC fa èmfasi en el fet que no hi haurà pacte amb la fiscalia, malgrat que un dels advocats de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, va insinuar en una entrevista a 'Vilaweb' que algun dels processats s’ho podria estar plantejant. “És una pregunta que caldrà fer, en tot cas, a altres advocats. O l’hauria de respondre aquest senyor. No s’hi val a tirar la pedra i amagar la mà, no s’hi val a sembrar dubtes. I els trets al peu mai no ajuden. Nosaltres no acceptem cap dels delictes que se’ns atribueixen. I els nostres advocats només treballen per la lliure absolució i per denunciar el caràcter polític que tindrà el judici. Però els nostres advocats fan d’advocats i respecten tothom”, explica Junqueras.
Els presos polítics ja han començat a definir una estratègia coordinada per afrontar el judici al Tribunal Suprem. Totes les defenses han descartat pactes per rebaixar les penes i han afirmat que es preparen per a un judici “polític” que confien que tingui un gran ressò a nivell internacional.
No vol eleccions anticipades
La de 'Crític' no ha sigut l’única entrevista a Junqueras publicada en les últimes hores. El líder d’Esquerra va respondre també a 'El Periódico', on es va oposar a una convocatòria avançada d’eleccions tan bon punt arribin les sentències contra els líders sobiranistes: “No soc partidari d’eleccions i sí de seguir treballant per demostrar que un estat independent és la millor solució per al progrés de Catalunya i dels catalans”. L’any que ve, com a mínim, hi haurà dos comicis a Catalunya, les eleccions municipals i les europees. I el president dels republicans no és partidari d’optar per llistes unitàries. “La política de fronts alimenta el frontisme. És altament ineficaç per cohesionar el país i per aconseguir una victòria de país”, remarca. I pel que fa a la nova estratègia que considera que ha de seguir el sobiranisme, que passa eminentment pel diàleg amb l’Estat, Junqueras confia que Pedro Sánchez “no cometi els mateixos errors que Rajoy i es prengui seriosament les demandes d’una majoria parlamentària i social de la ciutadania”. Per això, demana al president espanyol que faci una proposta concreta per a Catalunya. “Té dret a proposar el que vulgui”, diu en relació a la proposta de referèndum sobre l’Estatut. “Nosaltres, també”.