La crisi d'ERC

Junqueras fa una demostració de força amb militants a Sant Vicenç dels Horts després del manifest rovirista

Reuneix uns 500 afiliats en el marc de recollir suports de cara al congrés del 30 de novembre

BarcelonaOriol Junqueras va reunir ahir desenes de militants d'ERC en una trobada a Sant Vicenç dels Horts, la ciutat on viu i de la qual va ser alcalde. L'acte s'emmarcava en el que ha anomenat procés d'escolta per recollir el suport dels afiliats que l'avali en la seva intenció de presentar-se a la reelecció en el congrés del 30 de novembre. No era la primera trobada que feia amb militància després del manifest que han firmat gairebé un miler de militants i càrrecs del partit que li demana fer un pas enrere, però sí que va prendre un caràcter especial per la gran afluència de gent. Junqueras és l'únic que ha mostrat la seva predisposició a continuar al capdavant d'Esquerra, una decisió que no comparteixen ni la secretària general, Marta Rovira, ni el president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, que van signar el text que aposta per una "renovació general" de la cúpula d'Esquerra.

Inscriu-te a la newsletter Reflexions en nombres rodonsUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons diverses fonts presents a la trobada, el teatre La Vicentina va quedar petit i va desbordar l'aforament de 300 persones, i calculen que se n'hi van aplegar unes 500. Hi van assistir militants rasos i representants territorials, però també cares conegudes com el conseller d'Interior en funcions, Joan Ignasi Elena; l'exportaveu d'ERC al Congrés Joan Tardà; l'exconseller i actual president de la Fundació Irla, Raül Romeva, i també l'exconseller Bernat Solé. De l'entorn més proper a Junqueras també hi era el vicesecretari general de coordinació interna, Oriol López, a més de dues membres més de l'executiva: Kènia Domènech i Norma Pujol. Tots van tancar files amb el lideratge de Junqueras a partir del congrés del novembre.

Cargando
No hay anuncios

L'entorn de Junqueras nega que la trobada sigui una resposta al manifest rovirista de la setmana passada, que demanava una renovació total dels lideratges al partit, però a la pràctica sí que es va convertir en una mena de demostració de força davant dels que li han demanat que faci un pas enrere. L'acte va servir per distribuir els grups de treball que guiaran la seva candidatura de cara al congrés del 30 de novembre. Segons fonts consultades, en formaran part 14 dones i 12 homes en grups dedicats a diferents temàtiques, des de feminisme fins a discurs. També s'hi han involucrat com a representants territorials persones com l'exalcadessa de Sant Cugat Mireia Ingla, o el mateix Bernat Solé. En l'acte, Junqueras va prendre la paraula al principi i al final per agrair la feina de la militància, però també per insistir en el que ha repetit les últimes setmanes: que no vol excloure ningú del partit i que cal obrir-lo, segons diversos assistents a la trobada.

Més trobades al territori

No és la primera trobada que Junqueras fa amb la militància d'ERC des que ha deixat de ser el president d'Esquerra, però l'acte d'aquest dimecres va ser el més concorregut. Està previst que en les pròximes setmanes aquest tipus de trobada es repeteixi en diversos punts del territori català. El 16 de juny l'expresident d'ERC es va reunir amb el Jovent Republicà del Baix Besòs Maresme, segons va difondre la mateixa organització juvenil a les xarxes. Aquest cap de setmana Junqueras estava previst que també participés en una trobada a Montcada i Reixac, però finalment s'ha ajornat fins al cap de setmana que ve.

Cargando
No hay anuncios

Des de principis d'any que Junqueras està recorrent el territori català per reunir-se amb la militància d'ERC, però també amb entitats i associacions. L'objectiu era acostar el partit a la ciutadania en paral·lel a l'acció del Govern de Pere Aragonès. Una estratègia que no tothom de l'entorn del president de la Generalitat veia amb bons ulls perquè consideraven que estava exercint de contrapoder al cap de l'executiu. Després de la patacada del 12-M, lluny de seguir el camí de Rovira i Aragonès i fer un pas enrere, Junqueras va confirmar la seva intenció de continuar al capdavant d'Esquerra. Després de l'executiva tensa del 15 de maig, va dimitir del càrrec amb l'objectiu de continuar pentinant el territori i buscar l'aval de la militància per presentar-se a la reelecció en el congrés del mes de novembre.