La crisi d'ERC

Primeres veus d'ERC contràries a investir Salvador Illa

Oriol Junqueras creu que Marta Rovira seria una bona candidata en cas de repetició electoral

BarcelonaLes negociacions per una possible investidura de Salvador Illa no han començat, però a Esquerra ja comencen a aflorar públicament les primeres veus en contra d'un eventual pacte amb el PSC. Ho ha fet aquest dimecres el Jovent Republicà en un comunicat i també la secció local de Lleida. Tots dos rebutgen que Esquerra acordi una investidura amb els socialistes i asseguren que al partit no li ha de fer por una repetició electoral. En concret, el Jovent Republicà es mostra contrari a una investidura d'Illa si no accepta un referèndum d'autodeterminació, mentre que la secció local de Lleida d'ERC demana rebutjar "qualsevol aliança amb aquells que han actuat en contra de la voluntat democràtica del poble català".

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tots dos demanen a la direcció nacional que sigui "coherent" a l'hora de defensar els seus principis i les joventuts republicanes, en concret, demanen ser "exigents" amb la petició d'un referèndum d'autodeterminació. "El país no es pot permetre que l’unionisme s’apoderi del Govern de Catalunya". L'organització critica que el PSC "comparteix el model de país amb la dreta més sucursalista" i diu que ho ha demostrat amb "el suport al turisme desbocat a Barcelona". Un missatge que es pot entendre també com un rebuig a governar amb el PSC de Jaume Collboni. El Jovent Republicà també defensa no donar un "suport gratuït" a "qui viu de l'independentisme màgic i buit de propostes realistes", en referència a Junts. "No ens fan por les urnes", acaben.

Cargando
No hay anuncios

La secció d'ERC a la ciutat de Lleida, per la seva banda, defensa que el partit ha de "treballar per la independència" de Catalunya i "promoure polítiques progressistes", dues qüestions que, asseguren, són "incompatibles" amb un pacte amb el PSC. "Estem preparats per afrontar qualsevol convocatòria electoral amb la convicció que els nostres principis i valors seran recolzats pels ciutadans. No tenim cap por de sotmetre'ns al veredicte de les urnes", afegeixen.

Cargando
No hay anuncios

Precisament, sobre aquesta qüestió s'hi ha pronunciat aquest dimecres el ja exlíder d'ERC, Oriol Junqueras. En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha defensat que el partit explori un pacte amb el PSC per investir Salvador Illa sempre que sigui per "construir els millors acords possibles", que no sigui "a qualsevol preu", però tampoc tancant-se en banda. Precisament, els republicans hauran d'obrir negociacions amb els socialistes un cop la federació de Barcelona hagi decidit validar o no el principi d'acord que el partit ha segellat amb el PSC de Jaume Collboni per entrar al govern municipal. Junqueras ha evitat valorar el pacte –l'havia beneït internament ja fa mesos– i ha deixat la qüestió en mans de la militància.

Rovira, una "bona candidata" en cas de repetició electoral

En funció de com acabin les negociacions, els republicans es podrien trobar amb la urgència d'haver de buscar candidat per a una hipotètica repetició electoral. Sense Pere Aragonès, que ha anunciat que deixa la primera línia política després del fracàs a les urnes del 12-M, Junqueras considera que Rovira seria una "bona candidata" per a aquestes eleccions. S'ha descartat a ell mateix perquè creu que no es podrà presentar perquè el Tribunal Suprem "posarà tots els bastons a les rodes" per aplicar la llei d'amnistia.

Cargando
No hay anuncios

"Marta Rovira seria una bona candidata. N'hi ha molts que no podem ser-ho perquè estem inhabilitats. Però no és un obstacle perquè hi ha gent molt preparada i, singularment, la Marta també", ha afirmat Junqueras. Prèviament, també havia afirmat que hi ha "molta gent que podria fer aquest pas" i ha subratllat que el més important és que qui el faci, el faci "amb convicció". Sobre si Rovira podria ser una bona candidata per presidir el partit, el ja expresident d'ERC ha assegurat que sí. "Si vol presentar candidatura, només faltaria", ha afirmat. La secretària general dels republicans, però, ja va anunciar que faria un pas enrere després del congrés del 30 de novembre. I encapçalar la llista d'una ERC que acumula patacades electorals des de fa un any no és precisament el caramelet que era anteriorment.

Oriol Junqueras creu que no és tan important pensar en nous lideratges a ERC com que siguin "bons". Una manera de defensar la seva intenció de tornar-se a presentar per liderar el partit si percep que la militància així ho vol, i d'esmenar la tesi de Marta Rovira, la seva fins ara número dos, que s'ha desmarcat del seu camí i defensa una renovació de cares al capdavant del partit. Aquest dimecres, Junqueras ha reiterat la seva intenció de tornar a optar a la presidència del partit en el congrés previst per al 30 de novembre.

Cargando
No hay anuncios

La crisi interna

Una de les crítiques que ha rebut Junqueras per part del sector que aposta per un canvi de lideratges és que no assumís la desfeta del 12-M en primera persona i no seguís els passos del president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, o de Marta Rovira, i abandonés la presidència del partit de manera definitiva. "Em sento corresponsable de tot. Intento ajudar amb tot el que puc. Em sento responsable de tot el que ha passat. Un exercici de responsabilitat és estar disposat a treballar, a arromangar-se, a anar a tot arreu", s'ha justificat. Junqueras considera, en aquest sentit, que el fet d'haver estat quatre anys a la presó li ha impedit fer "moltes coses" i, per això, defensa postular-se per liderar el partit sempre que la militància l'avali.

Cargando
No hay anuncios

En els últims mesos, la distància entre l'equip de Pere Aragonès i el mateix Junqueras s'havia anat fent més gran, fins al punt que l'exlíder republicà no va compartir la decisió de l'avançament electoral. Aquest dimecres, Junqueras no ha volgut entrar a valorar-lo, però sí que ha afirmat que "el resultat segur que no s'assembla al que haurien volgut" des del Palau de la Generalitat. Amb tot, el dirigent republicà ha volgut treure ferro a la patacada del 12-M i al cicle a la baixa que havia iniciat el partit des de les eleccions municipals de l'any passat i l'ha comparat amb l'evolució que havien tingut al llarg de la història partits com el PSC o CiU.

Cargando
No hay anuncios

Reunions amb Puigdemont

Aquest dilluns, Esquerra va pactar finalment la mesa antirepressiva amb Junts i la CUP i va decidir donar la presidència a Josep Rull. La relació de Junqueras amb el líder de Junts, Carles Puigdemont, no és bona des de la tardor del 2017 i el mateix expresident d'ERC ha admès que "fa temps" que no es reuneix amb Puigdemont. Junqueras ha explicat, però, que quan ha estat a Brussel·les, ha proposat a l'equip de l'expresident de la Generalitat de trobar-se, però li han dit que "no tenia agenda disponible". "Tinc tota la predisposició del món per reunir-m'hi", ha afirmat.