La legislatura catalana

Junqueras comença a marcar distàncies amb els socialistes

Esquerra celebrarà al març la segona fase del congrés, on han de definir el rumb polític i estratègic del partit i les seves aliances

Elisenda Alamany i Oriol Junqueras aquest dissabte després dels resultats de la consulta
26/12/2024
4 min

BarcelonaEn plena guerra interna, Esquerra va haver de prendre una de les decisions que més han tensionat el partit: investir el líder del PSC, Salvador Illa, president de la Generalitat. La direcció al complet es va bolcar en defensar el després d'haver arrencat el compromís als socialistes de tirar endavant un nou model de finançament per a Catalunya. Oriol Junqueras, que en aquell moment no era president del partit perquè havia dimitit unes setmanes abans, no es va pronunciar i encara ara no ha revelat què va votar a la consulta. Ara és ell qui haurà de gestionar aquell pacte i definir quina relació vol tenir amb els socialistes tant a la Generalitat com a Madrid, però també a Barcelona, on el debat sobre si ERC ha d'entrar al govern municipal de Jaume Collboni encara no s'ha tancat. La ponència política que s'ha de debatre al mes de març haurà de posar negre sobre blanc en la política d'aliances del partit. Hi pesaran els incompliments que han acumulat els socialistes i que han anat minant la confiança dels republicans fins al punt que ningú de la nova direcció garanteix ara mateix que puguin avalar els comptes ni a Salvador Illa ni a Pedro Sánchez i donar-los un altre baló d'oxigen.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president català i també l'espanyol esperaven que Esquerra acabés la primera part del congrés per tenir a l'altra banda nous interlocutors definits per obrir aquestes dues carpetes. Però l'actitud dels republicans ha estat freda i, lluny de mostrar-se predisposats a seure i començar a negociar, han avisat que no ho faran mentre no hi hagi evidències que els acords d'investidura es compleixen. La secretària general d'ERC, Elisenda Alamany, ho va verbalitzar en la primera roda de premsa que va fer després d'assumir el càrrec: "No hi ha equip negociador perquè no hi ha negociació". Alamany sí que va dir aquesta setmana, però, que qualsevol interlocució amb els socialistes la portarà la mateixa direcció nacional: "El president i la secretària general o les persones que habilitem". Fins ara, era Josep Maria Jové qui capitanejava les negociacions amb els socialistes, però ara, tot i l'oferiment de Junqueras per continuar presidint el grup parlamentari, perdrà aquest rol de dirigir les converses entre bambolines.

La número dos dels republicans va insistir que fins ara Esquerra no ha vist "grans compliments" i va advertir: "Es nota que [Salvador Illa] no té cap urgència per aprovar els pressupostos, però nosaltres sí que tenim pressa per al compliment dels acords". La principal qüestió sobre la qual els republicans volen veure avenços és en el finançament singular. De cara al primer trimestre de l'any que ve, Illa s'ha compromès a reunir la comissió bilateral i d'afers econòmics per posar fil a l'agulla. Però l'acord que Esquerra va firmar amb els socialistes anava més enllà del finançament i hi situava altres qüestions com ara celebrar una convenció nacional al Parlament per resoldre el conflicte polític, que continua sense data. El partit també va pactar amb Pedro Sánchez fa un any altres mesures com el traspàs de Rodalies o la condonació de part del deute del FLA. Res no s'ha materialitzat encara i és aquí on ERC també ha posat els focus. En el cas de Rodalies, s'han anat fent passos per començar a desplegar aquest traspàs.

Joc d'equilibris

Esquerra marca distàncies amb els socialistes conscient que el congrés no s'ha acabat, sinó que queda ara el gruix polític per debatre. És precisament per això que la direcció nacional ha posat el fre de mà a l'hora de posar data per negociar els pressupostos estatals o catalans, o d'obrir el debat sobre Barcelona. "Calma i paciència", recepta un membre de la nova executiva, que avisa els socialistes que són ells els que s'han d'adaptar al ritme de qui té els vots clau. Ningú descarta cap escenari. Tot plegat formarà part d'un joc d'equilibris i d'arguments per poder justificar qualsevol acord amb els socialistes davant la militància. És a dir, per validar els comptes d'Illa, els republicans necessitaran vendre avenços en els acords d'investidura, especialment en el finançament. Una situació similar a la de Madrid, on s'afegeix la competició que mantenen amb Junts. I a més a més, hauran de decidir si tornen a negociar amb Jaume Collboni entrar al seu govern municipal, un escenari que primer haurà de validar la militància. Els detractors de qualsevol acord amb el PSC a la capital catalana estan disposats a tornar-se a mobilitzar per oposar-s'hi com van fer al mes de juny, quan la federació de Barcelona va ajornar la consulta perquè es van desbordar les previsions d'aforament.

Davant de tot plegat, el més probable és que no es prengui cap mena de decisió en cap de les tres institucions fins que els republicans hagin superat la segona part del congrés, prevista per al 15 i 16 de març. Els socialistes estan disposats a esperar, perquè saben que qualsevol mesura de pressió els pot ser contraproduent. Ho evidenciava la viceprimera secretària i portaveu del PSC, Lluïsa Moret, aquest dimarts en una entrevista a l'agència Efe. "Des del respecte, esperem que la nova direcció d'ERC es posicioni, s'estabilitzi i puguem mantenir i reforçar els espais de diàleg, de negociació i de contacte que hem tingut de forma permanent", apuntava, per després afegir: "Serem respectuosos i estarem a l'expectativa de com es va configurant tot aquest procés".

stats