Política20/12/2012

Junqueras veu possible la independència abans del 2014 si Madrid ofega Catalunya

El líder d'ERC diu a Catalunya Ràdio que el Govern utilitzarà totes les eines que tingui "al seu abast" per plantar cara a l'amenaça de Madrid de tancar l'aixeta del rescat autonòmic. Creu que Mas és ara mateix "el millor president que pot tenir Catalunya"

Ara

BarcelonaEl Govern utilitzarà totes les eines que té "al seu abast" per no continuar en mans de "decisions arbitràries" del govern espanyol. Així de clar s'ha pronunciat el president d'ERC, Oriol Junqueras, en una entrevista a Catalunya Ràdio l'endemà de segellar el pacte de governabilitat amb CiU i l'endemà també que el govern espanyol amenacés de tancar l'aixeta del rescat autonòmic si la Generalitat incompleix amb el dèficit.

Inscriu-te a la newsletter Pagar autònoms a ERCUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junqueras augura una situació "molt complicada" els propers mesos pel xoc amb Madrid pel full de ruta sobiranista i per l'amenaça del govern espanyol de deixar de transferir els diners del fons de liquiditat autonòmic. "Si la Generalitat no pot pagar nòmines estarem davant un drama colossal, però la responsabilitat no serà de la Generalitat, serà de qui no transfereix uns diners pressupostats", ha dit. És per això que el líder republicà ha assegurat que "en el pitjor dels casos caldrà que els ciutadans de Catalunya anticipin la decisió de tenir un estat". No ha concretat com es prendria aquesta decisió, si avançant la consulta –prevista en principi per al 2014– o via eleccions anticipades.

Cargando
No hay anuncios

Junqueras creu que, sigui com sigui, Catalunya assolirà la independència: "Estic segur que guanyarem", perquè és "evident que dins l'estat espanyol no hi ha futur". "És evident que qui aporta misèria i ruïna als ciutadans són els governs del PP i els socialistes". "Si l'estat espanyol pagués només la meitat del que deu a Catalunya, no hauríem de fer retallades", ha afegit.

Mas, "el millor president"

Cargando
No hay anuncios

ERC votarà demà a favor de la investidura d'Artur Mas: "Estic segur que en aquests moments Mas pot ser millor president per a aquest país que no pas jo, per la seva experiència", ha dit Junqueras. Junqueras ha explicat que encara coneix "molt poc" el president de la Generalitat en funcions, i que no pot comparar amb com estava fa un any, però sí que ha dit d'ell que "és una persona sòlida, molt forta i molt conscient de les necessitats amb què ens enfrontem". En definitiva, ha subratllat, "el millor president que pot tenir Catalunya", tot i que sense deixar d'expressar el desig que algun militant d'ERC, o ell mateix, arribi a la presidència de la Generalitat.

Respecte a la formació del nou govern, Junqueras ha destacat que hi ha perfils independents "amb molta capacitat de treball que han explicat Catalunya al món", i s'ha mostrat partidari de valorar també les persones d'altres partits que "ho fan bé". "Ens ho juguem tot i tots alhora; si no entenem això, no ens en sortirem", ha dit el president de la formació republicana.

Cargando
No hay anuncios

Dolgut amb ICV i la CUP

Junqueras ha explicat que l'acord amb Mas és "de mínims", i s'ha mostrat dolgut per les crítiques d'ICV i la CUP acusant CiU i ERC d'apropiar-se del dret a decidir.