Junqueras assegura que la intervenció de les finances de la Generalitat està suspesa i el Suprem ho nega

Santamaría acusa el vicepresident de "manipulació" i diu que "en la Justícia no hi ha post veritat"

El vicepresident econòmic de la Generalitat, Oriol Junqueras, i el ministre d’Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro.
Aleix Moldes / Gerard Pruna
19/09/2017
2 min

BarcelonaLa intervenció de les finances de la Generalitat per part del ministeri d'Hisenda està "suspesa", segons el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, però fonts del Tribunal Suprem mantenen que de moment continua en vigor. La contradicció entre una i altra versió és evident.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, s'ha afegit al debat i ha acusat Junqueras de "manipulació". Als passadissos del Congrés, la vicepresidenta ha asseverat que "en la Justícia no hi ha post veritat", i ha criticat que el vicepresident de la Generalitat "després de marxar de la legalitat espanyola va anar al Suprem". A més, ha dit que "tampoc no es comprèn per què fa aquestes coses si són per a mitja hora".

Junqueras ha afirmat aquest dimarts que el recurs de la Generalitat contra l'ordre ministerial "té caràcter suspensiu" perquè, segons ell, "la jurisprudència del Suprem és molt clara", i quan es presenta un recurs, el tribunal suspèn l'aplicació fins que pren una decisió definitiva.

La posició del Suprem, en canvi, és que el recurs ha sigut admès a tràmit però que aquest fet no té, per ell mateix, caràcter suspensiu. Segons aquestes fonts, la Generalitat ha demanat la suspensió com a mesura cautelar i el Tribunal pot concedir-la o denegar-la. El jutge té ara deu dies per estudiar aquesta petició i respondre-hi amb una interlocutòria motivada que defensi la seva posició amb arguments legals. Si la suspensió s'hagués demanat com a mesura cautelaríssima –diferent de la cautelar–, la resposta del tribunal hauria d'estar a punt en 48 hores.

"Els motius són polítics"

El vicepresident de l'executiu ha insistit que "no hi ha cap motiu" econòmic que justifiqui la intervenció de les finances del Govern, sinó que són motius "polítics" els que han mogut el ministeri d'Hisenda a actuar. Una actuació que la Generalitat considera "il·legal" i per la qual interpreta que el govern espanyol vol "aplicar l'article 155 de la Constitució per la porta del darrere".

Tot i que Junqueras considera que la intervenció de les finances està suspesa, ha anunciat que el Govern comunicarà per via "administrativa i notarial" als bancs que no poden bloquejar els comptes de la Generalitat. "Els recursos són nostres, estan en comptes bancaris que són nostres i estem segurs que cap tercer voldrà incomplir la llei", ha assenyalat durant la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu. Entre les mesures que el ministeri d'Hisenda pretén impulsar amb la intervenció econòmica de de la Generalitat hi ha, precisament, la del bloqueig dels comptes bancaris perquè el Govern no pugui actuar autònomament.

"Ens hi adreçarem per recordar-los el bon funcionament de les gestions fetes per la Generalitat", ha insistit Junqueras. Una notificació que, bàsicament, vol advertir les entitats financeres de les conseqüències legals que podria tenir el bloqueig dels comptes de l'administració pública catalana.

"Que quedi ben clar: el Govern disposa de tots els recursos per fer front a totes les obligacions. I això és el que farem i el que continuarem fent amb la bona col·laboració que hem tingut fins ara, també, amb el ministeri d'Hisenda", ha volgut deixar clar el vicepresident. Junqueras ha recordat que el 2016, la Generalitat va reduir el seu dèficit en 4.000 milions d'euros i, per tant, descarta que es pugui argumentar que s'intervé la Generalitat d'acord amb la llei d'estabilitat pressupostària. "És una intervenció política", ha remarcat.

stats