Júlia Taurinyà: “Si Puigdemont té immunitat farà un míting a Perpinyà”

Entrevista a la presidenta del Consell per la República a la Catalunya Nord

Júlia Taurinyà és la presidenta del Consell per la República a la Catalunya Nord
N.o.
15/12/2019
2 min

BarcelonaJúlia Taurinyà és periodista i presidenta del Consell per la República a la Catalunya Nord, una entitat privada per internacionalitzar el Procés lligada a l’ens de l’expresident Carles Puigdemont a Bèlgica que es presenta demà a Prada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Què és el Consell per la República a la Catalunya Nord?

Tècnicament és una associació de dret francès sense ànim de lucre. Es constitueix en un lloc estratègic, perquè la Catalunya Nord és la rereguarda i l’avantguarda: d’una banda, ha ajudat quan ha calgut i ha demostrat solidaritat, i, de l’altra, és la porta a Europa.

Quin és l’objectiu?

El Consell per la República ha de ser un complement de la Generalitat, que arribi allà on no pot arribar el Govern. Però ha de tenir més gent adherida, el problema del Consell ara és que no té la legitimitat desitjada. Hi ha unes 80.000 persones inscrites, però en caldrien moltes més. Hi haurà un moment en què la Generalitat no podrà actuar, però si el Govern a l’exili té legitimitat, sí. A més de l’efecte de la internacionalització.

Però què podria fer el Consell?

Si hi ha una massa de gent inscrita al Consell per la República podrà prendre decisions polítiques. Impulsar, per exemple, el debat Constituent [pilotat per Lluís Llach] o tenir una eina de participació ciutadana com l’apli e-República.

Pot ser que només arribin a una part de la població, la independentista.

Jo crec en aquesta eina, el Consell. Els governs a l’exili han sigut molt importants al llarg de la història. Ara bé, no sé fins a quin punt serà legítim i si engrescarà prou gent. Per començar a treballar amb el procés constituent ens hem marcat 200.000 inscrits amb l’objectiu de pensar en un país nou.

A l’inici s’havien marcat un milió per engegar tot el projecte.

Sí, però es va crear en un mal moment, no es va explicar bé. Ara cal enfortir el Consell, buscar complicitats i explicar què passa a Catalunya. A l’estat francès, per exemple, no arriba als mitjans de comunicació i hi ha indiferència.

L’expresident Carles Puigdemont està pendent del TJUE per la immunitat. Si l’obté, ¿se n’anirà a la Catalunya Nord?

El dia que els exiliats es puguin desplaçar lliurement per Europa probablement no s’arriscaran a anar a l’estat espanyol, perquè és capaç de no respectar decisions europees, però el lloc més pròxim, també per a les famílies i per la identitat, és la Catalunya Nord. És evident que a partir de llavors la delegació pot agafar molt de pes, tot i que tampoc deixaran la Casa de la República a Bèlgica. També seria una manera de posar contra les cordes l’estat francès, que, tot i ser còmplice de l’estat espanyol, no s’arriscarà a anar contra una decisió europea.

Veurem Puigdemont a Perpinyà.

Exacte. Si Carles Puigdemont tingués la immunitat, la primera cosa que faria seria un gran míting a Perpinyà.

stats