Què es juga el govern espanyol amb la cimera de l'OTAN?
Sánchez espera rellançar el seu lideratge al costat de mandataris com Biden
MadridA la Moncloa no amaguen la satisfacció per com han anat els preparatius de la cimera de l’OTAN que comença aquest dilluns amb l’arribada de les delegacions i un sopar de gala ofert pel rei Felip VI als participants. “Està tot a punt”, afirmen. Dimecres, el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, subratllava la importància de la cimera: “És un reconeixement al compromís d’Espanya com un aliat fiable, un soci sòlid en la seguretat euroatlàntica. I també una mostra de la capacitat logística del país per acollir una cimera d’aquestes característiques”.
El govern espanyol veu en l'esdeveniment una gran oportunitat per reforçar la imatge exterior d’Espanya. Tot s’ha calculat al mil·límetre per oferir una bona impressió als participants. S’han habilitat dos pavellons sencers d’Ifema per acollir la cimera, amb un total de 54.000 metres quadrats. La sala on es reunirà el consell atlàntic (“espectacular”, segons l’organització) té 1.700 metres quadrats i capacitat per a 290 persones, amb 20 cabines de traducció. El centre internacional de premsa ocupa 14.000 metres i està preparat per acollir 1.300 periodistes. S’han construït 13 sales de premsa, una de les quals amb capacitat per a 400 informadors. Fora del recinte de la cimera, però dins de la fira, se situarà el Centre de Coordinació de Seguretat, des d’on es vigilarà tant el que passi a terra, amb 10.000 agents entre policies nacionals i guàrdies civils, com a l’espai aeri, una tasca que correspondrà a l’exèrcit. En l’operatiu participaran avions AWACS de l’OTAN. En total, s’estima que l’organització de la cimera costarà uns 50 milions d’euros, una despesa que la Moncloa considera que és una inversió en termes de marca-país.
Agenda de Sánchez
En paral·lel, la cimera és una oportunitat per rellançar també la figura de Pedro Sánchez, que serà l’amfitrió dels principals líders occidentals. La seva agenda serà frenètica aquests dies. Començarà dimarts rebent a la Moncloa a les 9 del matí el primer ministre d’Austràlia, Anthonu Albanese, en la que serà la primera visita oficial a Espanya d’un cap de govern australià. A continuació rebrà la primera ministra de Nova Zelanda, la popular Jacinda Ardern, amb qui la Moncloa assegura que Sánchez manté un contacte regular. Més tard, el president espanyol acompanyarà el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, a una visita per les instal·lacions de la cimera. I a la tarda, el plat fort: visita a la Moncloa del president dels Estats Units, Joe Biden, que després es desplaçarà al Palacio Real per veure’s amb Felip VI. Durant la cimera en si, la Moncloa espera que Sánchez tingui trobades informals amb altres líders, però encara s’estan pactant. I dijous rebrà el primer ministre canadenc, Justin Trudeau.
Com a novetat en aquesta cimera hi haurà un sopar euroatlàntic (amb membres i socis de l’OTAN) el dimecres 29 al Museu del Prado. En paral·lel, la reina Letícia ofereix als cònjuges dels participants un programa paral·lel amb visites culturals entorn de la capital. Tot perquè s’emportin un bon record als seus països.
Tots aquests fastos provoquen una incomoditat evident a Unides Podem, que manté una postura anti-OTAN i s’ha mostrat crític amb l’enviament d’armes a Ucraïna. No sembla, però, que la majoria de la societat espanyola comparteixi aquesta postura: només 2.200 persones, segons la delegació del govern, han participat aquest diumenge en la manifestació contra la cimera que ha recorregut els carrers de Madrid i que tenia el suport d’IU.