Política28/10/2020

El Poder Judicial es divideix en la resposta a la reforma de PSOE i Podem per forçar-ne la renovació

13 vocals aposten per no valorar la iniciativa de la coalició i reclamen desbloquejar la negociació

Ot Serra
i Ot Serra

MadridEl Consell General del Poder Judicial (CGPJ) s'ha dividit davant la proposta del govern espanyol per renovar l'òrgan de govern dels jutges sense necessitat de negociar amb el PP. En un ple celebrat aquest dimecres, 13 vocals –inclòs el president, Carlos Lesmes– han aprovat un document en què es donen per assabentats de l'anunci de Pedro Sánchez de paralitzar la reforma de la llei orgànica del poder judicial que pretenia rebaixar la majoria necessària per nomenar els membres del CGPJ. Per aquest motiu, aposten per no valorar les intencions de PSOE i Unides Podem. "En aquestes circumstàncies, el ple considera que, en aquests moments, no és necessari manifestar-se expressament sobre la proposició de llei presentada pels grups parlamentaris de PSOE i Unides Podem ni de cap altre grup parlamentari", diu el text, al qual ha tingut accés l'ARA. Quatre vocals s'han abstingut i quatre altres han votat en contra i emetran un vot particular.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La "preocupació" que el CGPJ sí que explicita és que una reforma de la LOPJ no sigui "exquisidament conforme a la Constitució i el dret de la Unió Europea". "En compliment de la seva funció de garant de la independència dels jutges i tribunals, [el CGPJ] es mantindrà atent a l'evolució dels esdeveniments per expressar la seva opinió fonamentada en cas que entengui que qualsevol iniciativa que es reprengui per a la reforma de la LOPJ és contrària a la Constitució o als valors fonamentals en què se sustenta la Unió Europea", afegeixen els vocals signants. En l'últim paràgraf reclamen que "com més aviat millor" es procedeixi a renovar l'òrgan per contribuir a la "normalització constitucional".

Cargando
No hay anuncios

El ple per abordar la polèmica proposta del govern espanyol el van sol·licitar set vocals del bloc conservador del CGPJ: José Antonio Ballestero, Carmen Llombart, Nuria Díaz Abad, Gerardo Martínez Tristán, Juan Manuel Fernández, Juan Martínez Moya i María Ángeles Carmona. Tots ells han plantejat un text que ha estat tombat amb 14 vots en contra, fet que ha motivat que es debatés elaborar-ne un de nou que generés consens, que és el que finalment s'ha aprovat. "Lluny de tornar a l'estàndard europeu que significa l'elecció dels membres judicials del CGPJ pels mateixos jutges, manté el sistema d'elecció parlamentària de tots els membres, i redueix la garantia que representa l'exigència de la majoria qualificada substituint-la per una majoria simple", deia el text que s'ha votat en primera instància.

Dels set vocals que optaven per un posicionament més dur contra el govern espanyol, quatre –Díaz Abad, Martínez Tristán, Martínez Moya i Manuel Fernández– han votat en blanc i presentaran un escrit explicatiu del seu vot, segons ha informat el CGPJ. Fonts consultades asseguren que no han votat en contra perquè no divergeixen prou del posicionament adoptat per votar-hi en contra. En canvi, Carmen Llombart, que també va reclamar la celebració del ple, ha formulat un vot particular contrari en què reitera que s'hauria d'haver aprovat el text inicial.

Cargando
No hay anuncios

Dins del sector progressista, Álvaro Cuesta, Concha Sáez i Pilar Sepúlveda també s'han oposat al text aprovat dels juristes. Tots tres firmaran junts un vot particular, ja que consideren que emetre un comunicat sobre els plans del Congrés respecte a la llei orgànica del poder judicial és una "interferència" en la qual el CGPJ no ha d'incórrer. La resta del bloc progressista, no tan alineat amb el PSOE, considera que ja que s'havia arribat al punt de convocar un ple, era molt difícil no dir res. Segons fonts consultades, Lesmes s'ha mantingut en un perfil moderat i ha insistit que l'escrit fos suau.

Negociació enquistada

La divisió al CGPJ és un reflex de l'enquistament polític entre el PSOE i el PP, que ha posat com una de les condicions per reprendre la negociació que es retiri la iniciativa. Aquest dimarts la portaveu dels populars al Congrés, Cuca Gamarra, criticava que la tramitació parlamentària no s'ha aturat, tal com va prometre Sánchez, atès que es manté el termini per a la presentació d'esmenes fins a aquest divendres. Les dues altres exigències són que el sistema d'elecció recaigui menys en les Corts i camini cap a la "despolitització", i que Unides Podem quedi al marge de la discussió.