Judicialització

El Poder Judicial acusa el Consell d'Europa de no respectar la separació de poders

El CGPJ observa "contradiccions manifestes" en la resolució

MadridEl Consell General del Poder Judicial respon al Consell d'Europa per l'informe sobre les causes judicials contra el Procés. En un comunicat, la comissió permanent "deplora" que s'hagi aprovat un text que "inclou recomanacions dirigides als jutges espanyols perquè prenguin decisions en un determinat sentit en relació amb la persecució de delictes, obviant els principis de legalitat, la separació de poders, la independència judicial i la igualtat en l'aplicació de la llei". La resolució que va aprovar l'assemblea de parlamentaris del Consell d'Europa aquest dilluns instava l'Estat a retirar les euroordres contra els exiliats, indultar els presos polítics i reformar el delicte de sedició. El CGPJ lamenta que un pronunciament així provingui d'una institució que té "com a objectius declarats la promoció, defensa i protecció de l'estat de dret".

Cargando
No hay anuncios

La cúpula de l'òrgan de govern dels jutges observa "contradiccions" en la resolució del Consell d'Europa. "L'Assemblea reconeix que Espanya és una democràcia viva, amb una cultura de debat públic lliure i oberta on la mera expressió d'opinions independentistes no és motiu de persecució penal. Així mateix, s'assenyala que l'assemblea respecta plenament l'ordre constitucional d'Espanya", constata el CGPJ, però en una altra part de l'escrit subratlla: "No obstant això, diversos polítics catalans d'alt nivell van ser processats i finalment condemnats a llargues penes de presó per sedició i altres delictes, entre altres coses per declaracions realitzades en l'exercici dels seus mandats polítics, en suport del referèndum inconstitucional sobre la independència de Catalunya de l'octubre del 2017".

"Volem recordar que van ser condemnats després d'un judici públic i amb totes les garanties processals per delictes de sedició i malversació, en aplicació del Codi Penal [...] Les condemnes en cap cas es van imposar per l'expressió d'opinions, tal com va assenyalar el Tribunal Suprem en la seva sentència", destaca el CGPJ, que adjunta un fragment de la resolució redactada per Manuel Marchena. També afegeix que el ministeri d'Exteriors va replicar l'informe advertint que "parteix d'un plantejament erroni: la presumpció que els líders polítics independentistes van ser processats per expressar les seves idees en l'exercici del seu mandat". "I aquest prejudici contamina tot el text i mereix un retret general", afegia el ministeri encapçalat per Arancha González Laya.

Cargando
No hay anuncios

La situació dels exiliats

La segona "contradicció manifesta" que veu el CGPJ és en relació amb la petició que es retirin les euroordres contra els exiliats. En l'apartat 9.8 de la resolució del Consell d'Europa s'assenyala que "l'assemblea respecta la independència dels tribunals espanyols per resoldre els recursos pendents, respectant també el dret de recórrer al Tribunal Europeu de Drets Humans en el seu moment", i afegeix en una altra part que les seves recomanacions s'han d'aplicar "d'acord amb els principis d'estat de dret definits pel Consell d'Europa, prestant atenció al principi d'igualtat de tots els ciutadans davant la llei". En canvi a l'apartat 10.3, critica el CGPJ, "es convida les autoritats espanyoles que, entre altres coses, es deixin sense efecte els procediments penals d'extradició que se segueixen contra polítics catalans que viuen a l'estranger, així com que s'abandonin també la resta de procediments penals oberts a funcionaris de menor rang implicats en el referèndum il·legal".