Els Mossos van trobar un milió i mig d'euros a Millet en bitllets de 500 "ben ordenats" en una caixa forta
L'exresponsable del Palau renuncia a la declaració de Miquel Roca al judici del Palau i el tribunal dispensa als dos empresaris que van incriminar CDC d'acudir a la resta de sessions
BarcelonaEls Mossos d'Esquadra van trobar un milió i mig d'euros en efectiu a Fèlix Millet en una caixa forta d'una entitat bancaria. Així ho han explicat el subinspector i el caporal de la policia catalana que han declarat com a testimonis al judici per l'espoli del Palau de la Música i el presumpte finançament irregular de Convergència (CDC). Els dos comandaments han explicat al tribunal que estaven en feixos de bitllets de 500 euros "ben ordenats".
Els agents van trobar la clau durant l'escorcoll al Palau, en una altra caixa forta que tenia Millet al seu despatx. Han explicat que, a dins de la caixa trobada al banc, van aparèixer quatre sobres més amb 300.000 euros en efectiu: un anava a nom de l'expresident del Palau, l'altre a nom de la filla, el tercer portava el nom de la secretaria de Millet i l'últim, estava en blanc. També han confirmat que la filla de Millet, Laila, tenia firma amb poders sobre aquesta caixa forta.
El subinspector dels mossos ha explicat que a través de la investigació van poder constatar que algunes factures pagades pel Palau corresponien a obres als habitatges particulars de Millet, Montull i alguns dels seus familiars. També ha dit que revisant la comptabilitat del Palau van trobar desenes de factures sense justificar que van sospitar que no es corresponien amb treballs reals. Són les que la fiscalia sospita que haurien servit per camuflar les suposades comissions de Ferrovial a Convergència a canvi d'obra pública.
Un engany d'esquenes a tothom
A més dels Mossos d'Esquadra, aquest dimecres ha declarat com a testimoni la presidenta del Palau de la Música, Mariona Carulla. En el moment dels fets, era vicepresidenta de l'associació de l'Orfeó i es va fer càrrec de la institució després de l'escorcoll dels Mossos. Ha assegurat que tant l'Associació com la Fundació desconeixien l'espoli i que Millet i Montull s'haguessin atribuït incentius milionaris: "Això es va portar d'esquenes a la gent", ha explicat.
Carulla ha indicat que Millet era "qui manava" al Palau i ha dit que els exresponsables de l'entitat mai van justificar amb documentació els comptes que presentaven en les reunions de la Junta en les que va assistir. Ha assegurat que mai van sospitar perquè les auditories eren correctes: "L'engany estava darrera però nosaltres no el veiem. L'aparença era correcta. Després he vist que s'havia ocultat tota una operativa", ha dit.
La presidenta del Palau ha assegurat al tribunal que sempre han actuat amb "responsabilitat" cap a la institució i que la seva màxima preocupació des de que es va fer càrrec de l'entitat ha estat rescabalar els diners espoliats. Actualment el Palau només demana responsabilitats penals i econòmiques als exresponsables de la institució, però no acusa Convergència. A preguntes de la defensa de l'extresorer del partit, Daniel Osàcar, ha explicat que si més endavant es demostra la implicació de "qualsevol altra institució" ho faran. També ha reconegut que dues de les empreses acusades de facilitar el pagament de comissions a CDC han arribat a acords amb l'actual direcció del Palau per tornar els diners presumptament desviats a la formació.
Roca no haurà de declarar com a testimoni
Un dels pares de la Constitució i fundador d'Unió, l'advocat Miquel Roca, s'estalviarà declarar al judici. La defensa de Millet, que era la única que havia demanat la seva compareixença com a testimoni, hi ha renunciat. Com que era l'única part que havia demanat la seva declaració, Roca no haurà de declarar finalment com a testimoni en el judici.
El tribunal també ha dispensat d'assistir a la resta del judici -excepte a la sessió final- els dos empresaris que van confessar que havien facturat al Palau treballs en benefici de Convergència, per ordre del partit. En canvi, farà que un metge forense examini l'estat mèdic de Millet i la seva exmà dreta, Jordi Montull, que havien al·legat raons de salut per estalviar-se assistir a la resta de sessions.