Cas Palau: Millet va encarregar a Ferrovial la reforma del Palau tot i les reticències dels arquitectes

Les obres van rebre una subvenció extraordinària del ministeri de Cultura que l'acusació popular posa en dubte

Fèlix Millet a l'entrada a la Ciutat de la Justícia aquest dimarts
Montse Riart
21/04/2017
2 min

BarcelonaL'expresident del Palau de la Música, Fèlix Millet, va encarregar la gran reforma de la institució a la constructora Ferrovial tot i les reticències expressades pels arquitectes que s'ocupaven del projecte. Els dos responsables del bufet d'arquitectura, Carles Díaz i Òscar Tusquets, han declarat com a testimonis al judici per l'espoli de la institució i el finançament il·legal de Convergència (CDC). La fiscalia i l'acusació popular sospiten que Ferrovial hauria pagat comissions a CDC a canvi d'adjudicacions d'obra pública.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Díaz ha explicat que el Palau va acabar adjudicant a la constructora la reforma tot i que hi havia "una o dues empreses més" que optaven a l'obra. L'arquitecte ha explicat que havia "traslladat verbalment" les seves reticències respecte de la constructora sota sospita perquè "era una empresa molt dura que sempre intentava aconseguir més pressupost". Tot i així, ha assegurat que en cap moment va "vetar" l'adjudicació, que depenia de la Fundació -la part privada del Palau- i no del Consorci -l'entitat pública- a diferència de la resta de projectes de la institució. Tusquets s'ha expressat en la mateixa línia que el seu company de despatx, tot i que ha negat haver trasllat les seves reticències als exresponsables del Palau i ha reconegut que "la qualitat de l'obra va ser acceptable" i que la constructora va "complir" el contracte.

El pressupost inicial de l'obra adjudicada a Ferrovial van ser 8,9 milions d'euros, però finalment els treballs van acabar costant 9,5 milions. Tot i així Díaz ha considerat "acceptable" el sobrecost dels treballs, tenint en compte "la complexitat" de l'obra i el temps que van durar. De fet segons Tusquets, el criteri del bufet sempre va ser que era millor acceptar "retards" i assegurar "la qualitat" de l'obra.

Tots dos testimonis han insistit però que el bufet "mai va certificar" cap obra que no s'hagués portat a terme ni per cap valor que no es correspongués amb els treballs. L'acusació popular, que dirigeix l'advocat Àlex Solà en representació de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) li ha mostrat als testimonis diverses certificacions d'obres amb valors superiors als cobrats, així com l'auditoria de Deloitte que evidencia que algunes de les factures es van compensar amb d'altres.

Els anys que Ferrovial es va fer càrrec de les obres de reforma del Palau (2000-2005) coincideixen amb l'inici de les suposades comissions pagades a Convergència a canvi d'adjudicacions, segons la tesi de la fiscalia i l'acusació popular.

stats