Parlament de Catalunya
Política22/11/2022

La mesa del Parlament rebutja suspendre Jové i Salvadó pel seu paper en l'1-O

Esquerra, Junts i la CUP tomben la petició de Vox i el PSC s'absté

BarcelonaA diferència de la presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs, els diputats d'Esquerra Josep Maria Jové i Lluís Salvadó han esquivat la suspensió com a parlamentaris al Parlament. Ho ha decidit aquest dimarts la majoria independentista de la mesa —ERC, Junts i la CUP—, que ha tombat la petició de Vox d'apartar-los preventivament com a diputats arran de l'obertura de judici oral pels preparatius de l'1 d'Octubre. Jové i Salvadó s'asseuran al banc dels acusats per delictes de malversació, prevaricació i revelació de secrets, però la majoria independentista de la mesa ha considerat que es tractava de "persecució política" i que, per tant, el seu cas no s'havia de vehicular a través de l'article 25.4 del reglament. El PSC, per la seva banda, s'ha abstingut després d'haver demanat un recés en plena reunió per acabar de fixar la posició.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La mesa ha posat punt final als dubtes sobre la situació de Jové i Salvadó, que havia plantejat divendres passat la mateixa Borràs, suspesa com a diputada el 28 de juliol per la causa de la Institució de les Lletres Catalanes. Aprofitant un vídeo que va fer reaccionant a la data del seu judici, la líder de Junts va mostrar solidaritat amb Jové i Salvadó i alhora va donar per fet que se'ls aplicaria l'article 25.4 com a ella. "Se'ls ha obert judici oral i el reglament preveu la suspensió en casos de corrupció i el delicte de malversació s'hi associa [...]. Quan s'apliqui l'article 25.4 ja puc avançar que Junts hi votarà en contra". I hores després la seguia a Twitter la secretària segona de la mesa i vicepresidenta de Junts, Aurora Madaula, equiparant també el cas de Jové i Salvadó al de Borràs: "L'article 25.4 del reglament [...] no valora si són innocents o culpables. No valora res més. S'ha de portar a la mesa. Jo hi votaré en contra". Amb aquestes declaracions començaven un debat sobre el qual és competent la mesa del Parlament: ¿els casos de Salvadó i Jové també s'han de vehicular com en el cas de la presidenta del Parlament suspesa? I la resposta aquest dimarts ha sigut que no.

Cargando
No hay anuncios

Els republicans ja havien negat d'entrada que el cas de Jové i Salvadó fos comparable al de la presidenta de JxCat, perquè estan encausats per haver participat en l'organització de l'1 d'Octubre. "Si Junts creu que l'1-O va ser corrupció ho haurà d'explicar molt bé", va dir aquest dilluns la secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta. Però JxCat, després de la reunió de l'executiva del partit d'ahir, també va voler aclarir que no portaria la causa dels diputats d'Esquerra a la mesa: "L'1-O no és cap delicte i, per tant, no hi ha tampoc malversació", van assegurar fonts de l'executiva del partit, a més d'afirmar que estaven en contra d'aplicar aquest article del reglament perquè "vulnera la presumpció d'innocència". "Els primers que haurien de diferenciar el cas de la senyora Borràs d'altres són aquells que volen protegir les persones que han sigut represaliades per un cas de persecució política", va sentenciar també en roda de premsa el portaveu dels comuns, Joan Mena.

D'aquesta manera, des de Junts van voler neutralitzar l'equiparació de la causa de la Institució de les Lletres Catalanes amb l'1 d'Octubre. Una comparació que fa Borràs des de l'inici del procediment —defensa que el seu cas també és una "persecució política"—, però que incomoda una part de JxCat quan iguala les dues situacions. La prova més clara és que aquest dilluns la cúpula del partit no va seguir el seu relat.

Cargando
No hay anuncios
Reacció de la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, després de conèixer la data del judici de la causa de la Institució de les Lletres Catalanes.

This browser does not support the video element.

Cargando
No hay anuncios

En tot cas, fonts de l'entorn de Laura Borràs aquest dimarts han criticat la diferència de tracte de la mesa. Han defensat que la causa contra la presidenta del Parlament suspesa també era "persecució política", però que el 28 de juliol —quan la líder de Junts va ser suspesa— els grups no van voler entrar en el fons de la qüestió. "És Esquerra i la CUP que han d'explicar el canvi de posicionament. Nosaltres estem en contra d'aplicar aquest article perquè vulnera drets fonamentals com la presumpció d'innocència", han argumentat aquestes fonts. I han recordat que al juliol, en la reunió de la mesa per suspendre Borràs, els partits van argumentar que es tractava d'un mecanisme automàtic previst al reglament del Parlament, que estableix que els diputats s'han de suspendre preventivament quan se'ls obre judici oral per "delictes vinculats a la corrupció". I què és corrupció? Aquest és el marge polític que té la mesa del Parlament.

La mateixa Borràs ha criticat el contrast entre els dos casos a través de Twitter. "L'aplicació automàtica que es va fer de l'article 25.4 ha quedat acreditat avui que és una aberració democràtica", ha expressat, carregant contra Esquerra, la CUP i el PSC per aplicar-li amb ella i ara canviar de criteri amb Jové i Salvadó. "Els que van aplicar el 25.4 sense cap informe previ dels lletrats, de forma automàtica, fraudulenta i irregular el proppassat mes de juliol; ara hi han votat en contra o s’han abstingut. Misteris del partidisme institucional", ha sentenciat.

Cargando
No hay anuncios

La clau, què es considera corrupció

Una de les crítiques que s'ha fet a l'article 25.4 del reglament –a banda que topa amb la presumpció d'innocència– és que no especifica en quins casos s'ha d'activar. Al Codi Penal no hi ha el delicte "de corrupció", de manera que no queda clara la manera d'identificar, amb un criteri objectiu, en quines causes judicials s'ha d'aplicar la suspensió preventiva dels diputats. L'única cosa que hi ha, ara per ara, és la doctrina sobre quins tipus penals estan vinculats a les males praxis. De fet, el mateix article 25.4 deixa a la interpretació de la mesa decidir si s'ha d'aplicar la suspensió automàticament, perquè preveu que es pugui enviar el cas a la comissió de l'Estatut dels Diputats.

Cargando
No hay anuncios

Què diu aquest article?

En els casos en què l’acusació sigui per delictes vinculats a la corrupció, la mesa del Parlament, una vegada sigui ferm l’acte d’obertura del judici oral i en tingui coneixement, ha d’acordar la suspensió dels drets i deures parlamentaris de manera immediata. Si es plantegen dubtes sobre el tipus de delicte o sobre el règim d’incompatibilitats aplicable al llarg de la suspensió, cal el dictamen de la comissió de l'Estatut dels Diputats
Cargando
No hay anuncios

En el cas de Borràs, acusada de falsedat documental i prevaricació, la mesa va coincidir majoritàriament que la seva causa era de presumpta corrupció i que, per tant, s'havia d'aplicar l'article 25.4 del reglament del Parlament. Esquerra, el PSC i la CUP van votar a favor de suspendre-la dos dies després de l'obertura de judici oral per l'ILC i Junts s'hi va oposar.