El jove que es va colar al Liceu: "Volíem que la gent que se sent traïda s'identifiqués amb la protesta"
El militant d'Arran afirma que l'objectiu de l'acció també era posar en relleu el conflicte amb l'Estat en un moment de distensió
BarcelonaEn Ricard Gràcia ha passat de ser un jove desconegut a fer-se viral. Ell és qui va interrompre Pedro Sánchez al Liceu aquest dilluns quan va anunciar els indults als presos polítics. El vídeo de la seva acció s'ha convertit en el més vist de la història d'Arran, on milita, amb més de 111.000 visualitzacions. "Alguns amics m’han reconegut, sort encara de la mascareta", confessa rient, conscient de la repercussió que va tenir la protesta. Amb menys marge del que haurien volgut, quan van saber que el president espanyol vindria a Barcelona van planificar l'acció i ell es va oferir per dur-la a terme sense pensar-s'ho dues vegades. "Últimament quan venen Sánchez o el rei a Catalunya, com que no són ben rebuts, avisen amb poc temps i tens menys marge per preparar mobilitzacions, però no era una acció espontània, estava pensada perquè tenia uns objectius molt clars", diu aquest jove de 20 anys de Barcelona, que no revela com va poder accedir-hi. "Això no ho puc explicar", diu.
El primer objectiu era no normalitzar la seva presència. "Quan vingui un representant de l’Estat important no pot fer-ho amb normalitat; encara no tenim la força per aturar aquests tipus d’actes, però sí per contrarestar-los", deixa clar. El segon, posar en relleu que el conflicte és latent i que els indults no poden suposar un fre al Procés. "Cal contrarestar el relat oficial de la concòrdia del govern espanyol, que només busca pacificar el conflicte, però també dels líders suposadament independentistes que estan comprant aquest discurs acceptant els indults. Volíem que la gent que se sent traïda s'identifiqués amb aquesta veu crítica", subratlla.
Creu que les proclames que va llançar, com ara "No pacteu els indults, és el que necessita l'Estat!", van agafar tot el sentit només unes hores més tard, quan el Consell d'Europa va aprovar un informe que reclama l'alliberament dels presos polítics. "Han fet aquest espectacle perquè sabien que l'informe del Consell d’Europa, tot i no ser vinculant, els instaria a deixar en llibertat els presos, i no volien que se'ls comparés amb Turquia mentre es reivindiquen com un estat democràtic", opina.
Com el conjunt de l'esquerra independentista, no veu amb bons ulls els indults. "L’estratègia del PSOE és utilitzar-los com a moneda de canvi; no deixa de ser una mesura de docilitat per tenir domesticat el poble català a través dels seus líders perquè ja s'ha deixat per escrit que són reversibles si reincideixen en els delictes", critica Gràcia. En aquest sentit, com tots els partits i entitats sobiranistes, advoca per l'amnistia, però amb retrets durs cap als nou presos. "Els indults són una solució individual per als caps més visibles, que no volen portar fins a les ultimes conseqüències el conflicte d’alliberament nacional, mentre s'està enfortint la repressió contra els joves independentistes que sí que estan disposats a arribar fins al final", apunta en referència a Adrià Sas o Marcel Vivet, els primers condemnats a penes de presó.
"No em vaig trobar un ambient hostil"
Tot i el públic present al Liceu -amb preponderància de dirigents del PSC i representants de la patronal-, el militant d'Arran assegura que no es va trobar un ambient hostil: "Quan vaig començar a dir les primeres consignes, vaig sentir alguns aplaudiments, encara que estava centrat en altres coses i no estava gaire al cas del que em deia el públic". Va ser després, quan va veure el vídeo, que sí que va sentir alguns comentaris que li retreien la seva actitud. "Un em va acusar de no argumentar, però el que no podia fer era una dissertació perquè tampoc era l’espai per fer-ho", exposa. Admet que estava "una mica nerviós al principi", però que tenia molt clar el que havia de dir, perquè és "el plantejament polític d’Arran", i que no li va tremolar el pols.
Després que els agents de seguretat els fessin marxar tant a ell com a l'altre militant d'Arran, que va gravar l'acció, els Mossos els van identificar. "Ens van dir que denunciarien els fets per un tema de seguretat ciutadana, és a dir, que ens aplicaran la llei mordassa -explica Gràcia-. No vam fer res il·legal, però mai se sap què pot passar amb aquest estat", afegeix. Potser per això els seus pares tenen un sentiment contraposat. "Senten por i alhora orgull. Por perquè veuen que l’Estat actua de manera repressiva, i orgull perquè ells també són independentistes i consideraven necessària l’acció, perquè entenen que cal aprofundir en el conflicte", conclou.