Partits polítics

El sector crític amb Junqueras es prepara per barrar-li el pas com a candidat

Jové accepta la proposta del president d'ERC de seguir al capdavant del grup al Parlament tot i haver donat suport a Godàs

Xavier Godàs, Alba Camps i Teresa Jordà, del NEN.
4 min

BarcelonaNova Esquerra Nacional va perdre la batalla per liderar ERC contra Oriol Junqueras, però no dona la guerra per perduda. Els crítics amb la nova direcció s'arremanguen de cara a la definició del full de ruta del partit, que es debatrà i aprovarà al congrés del 15 i el 16 de març. Després d'haver-se desmarcat dels equips de la direcció que redactaran les ponències, els de Xavier Godàs i Alba Camps ja es conjuren per incidir en els nous documents del partit a través de les esmenes. I una d'elles podria alterar els plans de la nova direcció: Nova Esquerra Nacional vol modificar els estatuts perquè qui ocupi la presidència i la secretaria general del partit no pugui presentar-se a les eleccions. Això forçaria Elisenda Alamany a plegar com a regidora a l'Ajuntament de Barcelona i, encara més important, impediria que Junqueras es presentés com a candidat a la Generalitat, si finalment fos amnistiat o indultat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un article a l'ARA, Xavier Godàs i Alba Camps, líders de la candidatura, expliquen per què Nova Esquerra Nacional defensa aquesta proposta, avançada aquest dijous per l'ACN i per RAC1. "Les causes finalistes del nostre partit, la independència nacional i l’emancipació social, requereixen una Esquerra autocentrada, fonamentada en una militància crítica distribuïda arreu de la nació tan extensivament com sigui possible", argumenten. L'objectiu, insisteixen, és que els màxims responsables del partit puguin centrar-se en el dia a dia de la formació en lloc d'estar pendents (i dependre) de les lògiques institucionals. És una proposta que ja van defensar en la primera part del congrés i que també secundava la tercera candidatura, que no va arribar a la fase final, Foc Nou (d'Helena Solà i Alfred Bosch). Caldrà veure si aconsegueixen prou aliats per introduir-la a la ponència. Des de la direcció prefereixen no avançar escenaris.

Blindar ERC com a partit independentista

No és l'única esmena que presentarà Nova Esquerra Nacional. Els de Xavier Godàs i Alba Camps buscaran reforçar ideològicament el perfil d'ERC com a partit independentista i d'esquerres i plantaran cara a les veus que, com Joan Tardà, també en un article a l'ARA, han plantejat discutir si la formació ha de ser "exclusivament independentista". Godàs i Camps expliquen a aquest diari que els militants aglutinats al voltant de Nova Esquerra Nacional són contraris a aquelles "fórmules acrítiques que pretenen fer créixer el partit desdibuixant-lo de la seva identitat política en un afany per agradar a tothom", una estratègia que, a parer seu, ha causat una sagnia de militants al partit, amb 2.000 baixes en els últims anys. "Som contraris a desfer-nos del nostre posicionament estatutari independentista, perquè és possible créixer essent independentistes, com ha quedat demostrat fins al 2018-19", sostenen. Fonts de la direcció de Junqueras destaquen que prescindir del mot independentista tampoc no està entre els seus plans, desmarcant-se així de la proposta de Tardà.

De fet, l'executiva de Junqueras va oferir a Nova Esquerra Nacional tenir un membre a cadascuna de les tres comissions que s'encarregaran de redactar les ponències –la política, l'estatutària i la que marca els objectius per al 2031–. Però els de Xavier Godàs i Alba Camps ho han rebutjat: argumenten que comptar només amb un representant per comissió és una quota insuficient per a una candidatura que, a les primàries, va rebre el 42,2% dels vots (Junqueras va aconseguir el 52,2%). Tal com també va fer durant la campanya, Nova Esquerra Nacional defensarà enfortir l'espai de l'esquerra independentista nacional en aquesta nova etapa del partit. Godàs i Camps confien poder-ne parlar a fons les setmanes que falten fins al congrés després d'una campanya, diuen, marcada pel "personalisme". "Per tant, farem bé d’aprofitar aquestes setmanes fins a la celebració del congrés tot participant d’un debat polític imprescindible sense posar pel mig cap particularisme personal", afegeixen.

Primera treva: Junqueras manté Jové

Les posicions entre Junqueras i els que van ser els seus rivals a les primàries continuen allunyades, però la nova direcció intenta ara algun acostament amb els crítics. Junqueras va fer un primer pas amb l'oferta a Josep Maria Jové, que es va presentar amb Nova Esquerra Nacional, perquè continuï sent el president del grup d'ERC al Parlament. Segons ha avançat El Periódico i ha confirmat l'ARA, Jové ha acceptat continuar liderant el grup parlamentari després de consultar-ho amb els seus companys de files. Malgrat haver format part de la llista que va voler desbancar-lo, Junqueras el manté al capdavant del grup en reconeixement de la seva "solvència", expliquen fonts republicanes. "És una persona reconeguda dins del partit", detallen. La decisió s'ha oficialitzat en una reunió del grup aquest dijous.

Jové farà tàndem amb la nova portaveu dels republicans a la cambra, Ester Capella, que substitueix Marta Vilalta, també propera a Nova Esquerra Nacional (tot i que, en el seu cas, no es va integrar a la candidatura). El president dels republicans a la cambra catalana ja havia treballat de bracet amb Junqueras a la seva etapa de vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, al govern de l'expresident Carles Puigdemont, com a secretari general del departament. Posteriorment, i durant l'etapa de Pere Aragonès com a president de la Generalitat, va formar part de les negociacions clau amb els socialistes, incloses les converses per investir Salvador Illa, al costat de l'ex secretària general Marta Rovira. Fonts d'ERC concreten, però, que d'ara endavant el lideratge d'aquestes negociacions recau en Oriol Junqueras i en la secretària general, Elisenda Alamany.

stats